Menü

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak!

A lomtalanításnak nem kell egyetlen nap leforgása alatt megtörténnie, de minden nap kijelölhetünk magunknak egy szobát, helyiséget, ahol elkezdünk megszabadulni a felesleges kacatoktól, ruháktól, iratoktól, papírszeméttől. Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Miért van szükség lomtalanításra?

Mert sokkal rendezettebbnek és tisztábbnak hat így az otthonunk, továbbá a rendet is könnyebb lesz fenntartani, takarítani is praktikusabb lesz. Ne legyen zsúfoltság a falakon, ne legyen kint temérdek kép, fotó, falikép.

Rossz háztartási eszközök.

Ezek csak útban vannak, ha nem működnek és valószínűleg soha semmire sem fogjuk használni őket, ideje elköszönni az ezeréves kacatoktól, magnó-és videokazettáktól, CD lemezektől.

Régi reklámújságok, magazinok. Nem fogjuk újra elolvasni őket, nyugodtan mehetnek a kukába.

Használt ruhák vagy „majd belefogyok” holmik: ezek csak a helyet foglalják a ruhásszekrényben, jobb helyük lenne a rászorulóknál, családsegítő központoknál.

Hogyan kezdjük a szelektálást?

Takarítás, lomtalanítás után csak azokat a dolgokat tegyük vissza a helyére, amelyekre igazán szükségünk van. Ne halmozzunk felesleges holmit. Természetesen nem muszáj kidobni mindent, az a legjobb ötlet, ha eladjuk, vagy elajándékozzuk a kiselejtezett holmikat, ezzel máris az újrahasznosítás jegyében cselekedünk.

Én magam időről időre már nem tudom hova pakolni a baba és gyerekholmikat. Tele vagyunk nem használt játékokkal, kinőtt ruhákkal, cumisüvegekkel, babaápolási cuccokkal vagy esetleg még a szülési pakkból maradt meg egy csomó minden, akkor azok továbbadásában a védőnők, egyesületek, szociális intézmények, bölcsődék és óvodák segítségünkre lehetnek.

Már a legtöbb településen, megtalálhatóak a garázsvásárok. Ilyenkor a padláson porosodó bútoraikat, játékokat, ruhákat, konyhai eszközöket a vállalkozó szellemű családok összeszedik és megnyitva a házuk kapuját, a nagyközönség elé tárják. Ami nekünk szemét, másnak kincs lehet. Van, akinek ennyi sincs és örömmel használná még.

Vannak kivételek, melyeket érdemes tovább őrizni!

Nem ajánlott kidobni a fontos dokumentumokat!

A jövőben a fontos dokumentumok még jó szolgálatot tehetnek, ezeket inkább rendszerezzük és tároljuk elkülönített fiókban vagy szekrényben.

Nálunk még vannak felújítás utáni festékmaradékok. Ezeket azért jó megtartani, mert kisebb-nagyobb javításokra bármikor, bármilyen okból kifolyólag szükség lehet, olyankor pedig hatalmas kincs, ha rögtön kéznél van a megfelelő márkájú, típusú és árnyalatú festék. Tároljuk sötét és száraz helyen, hogy minél tovább megőrizze a minőségét.

Bármi maradhat, aminek nagy érzelmi értéke van.

Nagymamám házából vannak olyan tárgyak nálam, amihez érzelmi kötődésem van, természetesen az emlék soha nem lom, amikhez ily módon ragaszkodunk, azt őrizzük meg. Léteznek olyan tárgyak, amikhez valamilyen emlék vagy érzés fűződik, így pótolhatatlanok, ha ezeket kidobjuk, utána biztosan megbánjuk.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.