Menü

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

Bőrünkre a nap UV sugárzása jelenti a legnagyobb gondot, ha az általa okozott magas hőmérséklet nem lenne elég. Az UV sugárzás, azon belül is az UV-B sugarak a legkárosabbak számunkra. A jó időben előszeretettel kirándulunk, akár magasabban fekvő tájakra is, illetve szívesen húzódunk vízpart mellé, és ezeken a helyeken bizony sokkal erősebben érhet minket ez a káros behatás.

Egyik pillanatról a másikra jöhet elő bőrünkön vörös folt, mely égő érzéssel, fájdalommal jár és ez még csak a kezdet. Súlyosabb esetekben hólyagosodás is előfordulhat, melyet émelygés, hányás, hidegrázás, fejfájás, láz tünetei is kísérhetnek.

Amikor azt érezzük, hogy bőrünk ég, fáj, kivörösödött, ami első fokú égési sérülés jele lehet, akkor az első és legfontosabb, amit tehetünk, az a hűsítés és a folyadékpótlás. Érdemes többször hűsítő zuhanyt venni, de arra figyeljük oda, hogy ne áztassuk fájó részeinket borogatással. Remek krémeket, rázókeverékeket és nyugtató sprayket lehet kapni már a gyógyszertárakban és drogériákban, de ne válasszunk zsíros, a bőr pórusait eltömő kencéket, ezzel csak lassítjuk a gyógyulási folyamatot.

Ami ilyenkor nagy segítséget jelenthet, az az aloé vera, mely gyulladást csökkent és hidratál, emellett természetes gyógyír. Ez a fajta napégés pár nap alatt, a sérült bőrréteg lehámlásával gyógyul. Próbáljuk meg nem vakarni a viszkető, hámló felületet, hiszen az új bőrrétegen csúnya sérüléseket okozhatunk. A hámló réteg letépkedése se okos döntés, hiszen a még ragaszkodni kívánó felületeknél fájdalmas sebeket képezhetünk. A gyógyulási időszakban kerüljük a napon tartózkodást, vagy takarjuk el sérült bőrfelületeinket könnyű, vékony kendőkkel.

A bőr felszínén a hólyagok megjelenése már orvosi kezelést igényel, ezt ne próbáljuk meg semmivel sem otthon gyógyítani, mivel a hólyagok kifakadása váladékozással, sebek kialakulásával gyógyul, melynél a fertőződés esélye magas lehet. Ilyenkor keressük fel orvosunkat, aki fertőtlenítő és hámosító kenőcsökkel és steril kötéssel segíti a sebek gyógyulását. Előfordulhat, hogy infúziós kezelésre, antibiotikumok szedésére, igen súlyos esetben tetanuszoltásra lehet szükségünk. Semmiképpen sem legyintsünk a tünetekre, hiszen komoly szövődmények is kialakulhatnak.

Fordítsunk mindig kellő figyelmet a sugárzás elleni védekezésre, arcunkat, vállainkat, karjainkat és mellkasunkat akár többször is kenjük be napvédő krémmel, így elkerülhetőek a fájdalmas égési sérülések. Amennyiben mégis megégünk a napon, figyeljük a hűsítésre, folyadékpótlásra, súlyosabb esetben pedig keressünk fel orvost.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.