Menü

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

Bőrünkre a nap UV sugárzása jelenti a legnagyobb gondot, ha az általa okozott magas hőmérséklet nem lenne elég. Az UV sugárzás, azon belül is az UV-B sugarak a legkárosabbak számunkra. A jó időben előszeretettel kirándulunk, akár magasabban fekvő tájakra is, illetve szívesen húzódunk vízpart mellé, és ezeken a helyeken bizony sokkal erősebben érhet minket ez a káros behatás.

Egyik pillanatról a másikra jöhet elő bőrünkön vörös folt, mely égő érzéssel, fájdalommal jár és ez még csak a kezdet. Súlyosabb esetekben hólyagosodás is előfordulhat, melyet émelygés, hányás, hidegrázás, fejfájás, láz tünetei is kísérhetnek.

Amikor azt érezzük, hogy bőrünk ég, fáj, kivörösödött, ami első fokú égési sérülés jele lehet, akkor az első és legfontosabb, amit tehetünk, az a hűsítés és a folyadékpótlás. Érdemes többször hűsítő zuhanyt venni, de arra figyeljük oda, hogy ne áztassuk fájó részeinket borogatással. Remek krémeket, rázókeverékeket és nyugtató sprayket lehet kapni már a gyógyszertárakban és drogériákban, de ne válasszunk zsíros, a bőr pórusait eltömő kencéket, ezzel csak lassítjuk a gyógyulási folyamatot.

Ami ilyenkor nagy segítséget jelenthet, az az aloé vera, mely gyulladást csökkent és hidratál, emellett természetes gyógyír. Ez a fajta napégés pár nap alatt, a sérült bőrréteg lehámlásával gyógyul. Próbáljuk meg nem vakarni a viszkető, hámló felületet, hiszen az új bőrrétegen csúnya sérüléseket okozhatunk. A hámló réteg letépkedése se okos döntés, hiszen a még ragaszkodni kívánó felületeknél fájdalmas sebeket képezhetünk. A gyógyulási időszakban kerüljük a napon tartózkodást, vagy takarjuk el sérült bőrfelületeinket könnyű, vékony kendőkkel.

A bőr felszínén a hólyagok megjelenése már orvosi kezelést igényel, ezt ne próbáljuk meg semmivel sem otthon gyógyítani, mivel a hólyagok kifakadása váladékozással, sebek kialakulásával gyógyul, melynél a fertőződés esélye magas lehet. Ilyenkor keressük fel orvosunkat, aki fertőtlenítő és hámosító kenőcsökkel és steril kötéssel segíti a sebek gyógyulását. Előfordulhat, hogy infúziós kezelésre, antibiotikumok szedésére, igen súlyos esetben tetanuszoltásra lehet szükségünk. Semmiképpen sem legyintsünk a tünetekre, hiszen komoly szövődmények is kialakulhatnak.

Fordítsunk mindig kellő figyelmet a sugárzás elleni védekezésre, arcunkat, vállainkat, karjainkat és mellkasunkat akár többször is kenjük be napvédő krémmel, így elkerülhetőek a fájdalmas égési sérülések. Amennyiben mégis megégünk a napon, figyeljük a hűsítésre, folyadékpótlásra, súlyosabb esetben pedig keressünk fel orvost.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?