Menü

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

„Az életben nem az jelenti a tragédiát, ha nem éred el a célokat, hanem ha nincsenek céljaid.” /Benjamin Elijah Mays/

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

Mi is az a motiváció?

Minden megvalósítandó célkitűzéshez rendelkeznünk kell egy belülről áradó húzóerővel, amit motivációnak nevezünk. A motiváció szó a latin „movere” igéből ered, melynek jelentése mozogni, mozgatni. A motiváció egy belső állapot, mely cselekvésre, viselkedésre késztet. A cél, a tevékenység eredményének előrevetítése.

Léteznek úgynevezett motivációs szintek:

Egyik ilyen szint, ahol a motiválhatatlan emberek léteznek.

Ők nem akarják igazán az adott célt, így nem is érnek el eredményt megoldás, náluk a megoldás a megfelelő cél kitűzése és keresése.

A második szinten a nehezen motiválható emberek találhatóak meg.

Igényük és szándékuk van a cél elérésére, de fokozottabban nyüstölni és támogatni kell őket. Szeretne jobb fizikumot, de tenni nem akarnak érte. Nekik megoldás egy olyan mozgásformát találni, amelyet szívesen űznek, így a célhoz vezető út is könnyebb lesz nekik.

A jól motiválható emberek jól körül írt célokkal rendelkeznek. Tudják, hogy mennyi időt, energiát és pénzt kell a célja elérésébe fektetni, meg is teszi, csinálja az edzéseket, csak esetleg lassabban éri el a vágyott célt, olykor elakad, néha megtorpan, de visszatér a helyes útra és teszi a dolgát. Számukra nem az a kérdés, elérik – e a célt, hanem az, hogy mikor.

Akik megszállottak, ők a negyedik szinten helyezkednek el.

Legtöbbször konkrét versenyzési célokkal rendelkeznek, van mögöttük több éves edzésmúlt, gyakran elhagyja a komfortzónát, tudatosak, kitartóak, motiváltak és célorientáltak. Vasakarattal rendelkeznek.

Mi szükséges ahhoz, hogy elérjünk egy célt?

Az első feladat egy döntés, amit meghozunk annak érdekében, hogy valami megváltozzon az életünkben. A második, hogy ezután cselekszünk is, és valamit elkezdünk máshogy csinálni, mint ahogy addig tettük. A harmadik pedig a kitartás, amivel el tudjuk érni a valódi változást, és új szokásokat tudunk kialakítani.

Mindháromnak teljesülnie kell ahhoz, hogy elérjük azt a célt, amit kitűztünk.

Fontos, hogy legyen egy miértünk, ugyanis kell valami, ami arra ösztönöz bennünket, hogy felkeljünk reggelente. Ez lehet egészséggel, életmóddal, sporttal kapcsolatos elhatározás, lehet a munkahelyi előmenetel, a család jóléte, egy nyaralás, bármi. A lényeg, hogy megtaláljuk a miértünket.

Bevallom, én olykor becsülöm a megszállott embereket, akik bátran kilépnek a komfortzónából, tisztelem bennük, hogy megrendíthetetlen akarattal rendelkeznek. Tőlük lehet tanulni a motivációról, a kitartásról. Érdemes ilyen emberek társaságát keresnünk! Sok célkitűzést kívánok mindenkinek, és sok motivációt a megvalósításukhoz!

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Tippek a frissesség megőrzéséhez nyáron

A nyár a pihenés, a természetes felfrissülés, és a szabadtéri tevékenységek időszaka. Azonban a meleg időjárás és a változó napi rutinok miatt fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk az egészségünkre és a jólétünkre. Íme néhány hasznos tipp, hogy hogyan maradjunk frissek, és egészségesek a forróságot hozó hónapok alatt.