Menü

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Igen régóta górcső alatt vannak az ultrafeldolgozott élelmiszerek és ezek hatása az emberi szervezetre. Amikor ezekről beszélünk, akkor olyan termékekre kell gondolni, amik olyan folyamatokon mennek keresztül, aminek végeredménye egy küllemben és ízben tetszetősebb áru. Ezzel a külcsínnel nyerik el azon vásárlói rétegeket, akik nem igazán figyelnek az egészséges táplálkozásra. Ezeknek a termékeknek erős az ízük vagy pirosabb/zöldebb a színük, mert azt gondoljuk ettől, hogy minőségibb terméket vásárolunk. Pedig ez nem így van. Az ultrafeldolgozási folyamatok lehetnek tartósítási eljárások, színezékek alkalmazása, de ízfokozók hozzáadása is.

Négy csoportba sorolhatjuk ebből a szempontból az élelmiszereket. Az első a feldolgozatlan, amibe a nyers dolgok sorolhatóak, mint a zöldségek, vagy húsok. Nagyon vékony a határvonal ez és a következő csoport között, vagyis az enyhén feldolgozott termékek között. Ide soroljuk azokat, amiket például természetes szerekkel tartósítanak – fermentálnak, pasztörizálnak, vákuumcsomagolást kapnak-, illetve például a kávét, és azon gabona termékeket, amiket megszabadítanak a fogyasztásra alkalmatlan részeiktől. A harmadik csoport a feldolgozott, melyeket őrölnek, sajtolnak, gondoljunk az olajokra, teljes kiőrlésű lisztekre, fűszerekre.

Ezekben már találhatunk hozzáadott alapanyagokat, cukrokat, sót is. A negyedik pedig az ultrafeldolgozott csoport. Ezek azok, amikhez mindenféle „mű dolgot” hozzáadnak különféle okokból. Ilyen ok lehet az, hogy tovább fogyasztható maradjon, vagy erősebb legyen az íze, ezért több sót, cukrot adagolnak, erősebb színük legyen, ezért mesterséges színezékeket tartalmaznak. Mi ugrik be először? Üdítők és chipsek. Na, igen, de nem csak ezek, hanem a csomagolt kenyerek egy jó része, a pompás ízekkel teli joghurtok, instant ételek és italok, de még a mirelit pizzák is ide tartoznak.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek szervezetünkre és a bolygónkra sincsenek jó hatással. Amellett, hogy hizlalnak, a mesterséges alapanyagokat nehezen bontja le szervezetünk. A lerakódott, ki nem ürült mesterséges adalékanyagok rákos megbetegedéseket, cukorbetegséget, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, agyi vérellátási problémákat, allergiákat, anyagcserezavarokat, és evészavarokat okozhatnak.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek helyett válasszuk a frissen kapható árukat, étkezzünk kiegyensúlyozottan, kerüljük a mesterséges színezékekkel és ízfokozókkal készült ételeket és italokat, így nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.

Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek

Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.