Menü

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Az EU célja, hogy 2040-re dohánymentes generáció jöjjön létre, és az emberek kevesebb mint 5%-a dohányozzon. Ennek egészségügyi, környezeti és gazdasági előnyei is vannak, az azonban tévhit, hogy az e-cigik segítik a leszokást. A dohányzók alig 4–5%-ára jellemző, hogy teljesen leszoktak a hagyományos termékekről, és csak e-cigit szívnak. Azok száma pedig elenyésző, akik teljesen leszoktak az e-cigik segítségével, tehát már az utóbbival sem élnek. A fiatalok körében nagyobb az érdeklődés az elektronikus eszközökre. Általánosságban úgy tűnik, hogy a dohányosok felváltva használják a különböző eszközöket.

MI AZ AZ E-CIGARETTA?

Az e-cigi esetében a nikotint nem füstön, hanem gőzön keresztül lélegezzük be egy olyan elektromos eszköz segítségével, amelyben az e-folyadékot - ami nikotint és más összetevőket tartalmaz – egy fűtőszál hevíti gőzzé.

Tagadhatatlan, hogy van előnye annak, hogy az e-ciginek nincs égésterméke, így többek között kátrány sem jut a tüdőbe, emiatt az e-cigi használata mellett ritkább a dohányos nehézlégzés és a fulladás. Az elektromos és folyadékos technikával kapcsolatban azonban az probléma, hogy mivel fiatal módszer, kevés mérés történt az egészségkárosító hatására vonatkozóan.

Az, hogy az egészségügyi szervezetek szerint az e-cigik 95%-kal kevésbé káros, mint a rendes dohányzás, az nem jelenti azt, hogy ezek a gőzzel működő termékek biztonságosak.

Egy új kutatás szerint az elektromos cigaretta veszélyesebb még annál is, mint amit korábban ismertek róla. Egy cigaretta akár egy végzetes kimenetelű betegség kockázatát is megnövelheti és ehhez elegendő az is, hogy valaki mindössze egyszer kipróbálja.

Az elektromos cigaretta használata 19%-kal növeli a szívelégtelenség kockázatát, de más egyéb káros hatásai is vannak. Ezek az eredmények komoly aggodalomra adnak okot, a legnagyobb baj pedig az, hogy sokan biztonságosnak vélik az e-cigizést. Némileg valóban biztonságosabb a hagyományos cigarettához képest, de ettől függetlenül a nikotin önmagában káros hatással bír a szív működésére, az e-cigikben pedig főleg a nikotin az, ami kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát növeli, de a benne lévő többi anyag is veszélyes, melyek szintén a tüdőbe, egyúttal a szervezetbe kerülnek.

A szakemberek szerint különösen fontos, hogy az e-cigaretták ne legyenek elérhetőek a tizenévesek számára, mert, ha egyszer nikotinfüggővé válnak, valószínűleg hosszú ideig nikotinhasználók is maradnak.

A potenciális kockázatok ellenére vannak szakemberek, akik az e-cigarettát biztonságosabbnak látják, mint a dohányárukat, de ők sem támogatják az e-cigaretta használatát. Egy kivétel van, ha a valódi dohányról sikerül teljesen erre átváltani.

Az, hogy az egészségügyi szervezetek szerint az e-cigik kevésbé károsak, mint a rendes dohányzás, az nem jelenti azt, hogy ezek a termékek biztonságosak lennének. Senki sem javasolja, hogy hobbiszinten űzzük a használatát, a legjobb, ha csak arra az időszakra használjuk, amíg megpróbálunk leszokni a cigarettáról. Kutatók szerint nagyon fontos minél szélesebb körben tájékoztatni az e-cigizés veszélyeiről.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?