Menü

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

A hajnalkát számos módon lehet fogyasztani, van, aki például gyümölcsös joghurttal szokta elnyomni a megőrölt magok kesernyés ízét. Egy másik, neten terjedő technikával kinyerhető a magvak LSA-tartalma: a magokból készült őrleményt citromos vízben kell áztatni, és kevergetni, majd pár óra múlva leszűrni, ami a teához hasonló.

A magok kb. 0,1 százalékban tartalmaznak ergotmetrint, kanoklavint, lizergolt, és egyéb ergot alkaloidákat.

A magokat megeszik egészben, vagy kivonatát fogyasztják. Már 25-50 db mag elfogyasztása után is tapasztalhatóak bizonyos hatások, de a legtöbb használó a kívánt hatás eléréséhez 100-400 db mag elfogyasztását tartják szükségesnek.

Az Európai Unióban hivatalosan 41 olyan pszichoaktív anyagot azonosítottak, amelyek az ecstasy, a kokain és más kábítószerek hatásait másolják és legálisan árusíthatók. De emellett több száz, a hajnalkához hasonló tudatmódosító növény van a világban

Hatása 4-8 óra hosszan tart, a normális utóhatások 4 óra alatt elmúlnak. Az első hatások megjelenésének ideje függ a korábban elfogyasztott ételektől. Viszonylag üres gyomorra fogyasztva az első hatások kb. egy óra elmúltával jelentkeznek, de a csúcshatás eléréséig több óra is eltelhet.

Hatása alatt ne vezess autót!

Az LSD-hez hasonlóan, az LSA is pszichedelikus hatású vegyület, és erős mentális hatásai vannak, melyek azonban nem azonosak az LSD hatásaival.

A spanyol krónikások a XVI. században számoltak be az aztékok által „tlitlitzin”-nek nevezett növény jövőbe látó és rituális használatáról. Fogyasztása tovább folytatódott Mexikó déli területein, de a tlitlitzin azonosságát a hajnalkával csak 1900 környékén ismerték fel.

Magyarországon a növény 2020. szeptember 24-től új pszichoaktív anyagnak minősülő LSA miatt tehát már nem legális.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit csinál, aki ploggingol?

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket.

A katasztrófaturizmus jelensége

Miért szeretnek az emberek tragédiák helyszínén leskelődni? Kell-e szégyellni azt, ha az ember katasztrófákra kíváncsi, vagy valójában ez normális jelenség? Mi az emögött álló pszichológia? A legnépszerűbb helyszín ezen kifejezés kapcsán “Csernobil” lehet különösen a nagy sikerű sorozat után, viszont rengeteg más helyszín is van, ahol tragédiák ezrei történtek.

Ezután másképp fogunk tekinteni a jégkockatartóra

Sokan nem is sejtik, hogy a jégkockatartó milyen sokoldalúan használható eszköz a konyhában. Meglepő, mennyi mindenre használható, ideje előkeresni!

Az önfenntartó tanyák: A fenntartható életmód újraéledése

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott a fenntartható életmód, és az önfenntartó gazdálkodás. Ezen tanyák a természetes erőforrások, és a környezetbarát módszerek hatékony kihasználására törekszenek, és egyre népszerűbbek azok körében, akik szeretnének függetlenné válni a modern világ komplexitásától, és egyfajta szabad életet élni.