Menü

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Szerencsére egyre több terméken feltüntetik a bizonyos kis jelzést, miszerint BPA-mentes, de sokan azon kívül, hogy tudják, ez jó nekünk, mégsem tudják, hogy mi is az a BPA. Eredeti neve a biszfenol-A, ezt rövidítik BPA-ként. Egy olyan szerves anyagról van szó, ami arra szolgál, hogy a műanyag termékek keményebbek, ellenállóbbak és áttetszőbbek legyenek. Érdekessége a dolognak, hogy azok, akik az 1950-es években születtek, már találkozhattak BPA-t tartalmazó edényekkel, tárgyakkal, sőt, még a mai napig használják egyes termékek gyártása során.

Meglepő lenne, ha azt mondanám, hogy most is vannak olyan kontaktlencsék vagy fogtömések, amik összetevői közt ott szerepel el a név? Pedig igen, számos kutatás és cikk foglalkozott már a témával, ami alátámaszthatja ezt. A legtöbb BPA-t tartalmazó áruk a konzervek, a női higiéniai termékek, szemüveg lencsék, a fogászati tömések, a palackozott vizek palackjai és a háztartási elektronikai berendezések.

A BPA azért került egyes körökben tiltólistára, mert olyan hatása van az emberi szervezetre, mintha plusz ösztrogént ennénk. Az ösztrogén egy tüszőhormon, mely a legfontosabb női nemi hormonunk. Termelődik a petefészekben, a méhlepényben, de a herékben is. Azért fontos, mert nem csak a másodlagos nemi jellegek fejlődéséért felelős, hanem hiányában például csontritkulás alakulhat ki. Amikor ez a hormonháztartási részleg felborul, akkor kialakulhat meddőség, rákos megbetegedések, vagy akár pajzsmirigy gondok is. A kutatások szerint a napi 10 mcg/kg bevitele is káros lehet.

Mondani sem kell, hogy kisgyermekkorban mennyire nagyon fontos erre odafigyelni, hiszen jelentős fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. A 14 éve alatti gyermekek agyi fejlődésében is számottevő károkat okozhat, mivel az ő szervezetük még nem tudja eltávolítani az ártalmas vegyületeket. Szerencsére a gyermekeknek szánt poharak, tálak, kanalak gyártásánál már külön figyelmet fordítanak a BPA mentességre, így őket ennek a veszélye már nem fenyegeti, de mindig körültekintően kell vásárlásnál a kosárba pakolni ezeket a cikkeket. Ugyanígy figyelni kell a palackozott vizekre, üdítőkre is, hiszen a palack tartósságát is ezen anyaggal erősíthetik.

A BPA egy ártalmas anyag, ami komoly gondokat okozhat szerveztünk számára, ezért próbáljunk friss élelmiszert vásárolni, keressük a csomagolásmentes üzleteket, kerüljük a palackozott, műanyag dobozba csomagolt árukat, vagy keressük a címkén a BPA-mentes feliratokat.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.