Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
- Dátum: 2024.04.30., 22:22
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- antibiotikum, anyagcsere, bélflóra, diéta, élelmiszer, életmód, emésztés, erjesztett, fructo-oligoszacharid, gyógyszer, immunrendszer, inulin, megbetegedés, méregtelenítés., mozgásszegény, pektin, prebiotikum, probiotikum, rost, szervezet, szimbiotikum, táplálékkiegészítő, táplálkozás
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és egyes gyógyszerek (főként az antibiotikumok) könnyen felboríthatják a bélflóra törékeny egyensúlyát, ekkor van szükség probiotikum és prebiotikum fogyasztására.
A probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmazza az úgynevezett szimbiotikum, mely tökéletes megoldás lehet a bélflóraproblémákra. A reklámokból jól ismerjük a probiotikum és prebiotikum kifejezéseket, melyek együtt igazán hatékonyak.
A probiotikumok probiotikus baktériumok, melyek nagyban meghatározzák szervezetünk működését. A probiotikus baktériumok a természetes bélflóra helyreállítását segítik, továbbá támogatják az emésztést és az immunrendszert. A prebiotikumok pedig ezen bacilusok életfeltételeit javítják, szaporodását serkentik.
Mit is tudnak a probiotikumok?
Ezek olyan baktériumok, amelyek a vastagbélben lévő bélflóra legfontosabb alkotóelemei, nagyon jótékonyak az anyagcserére, emésztésre, védik a bélrendszer egészségét és még sorolhatnánk.
Táplálékkal legegyszerűbben az erjesztett tejtermékekkel, sajtokkal, joghurtokkal pótolhatóak, de kiváló forrás a savanyú káposzta, a kovászos uborka.
Miért szükségesek mellettük a prebiotikumok?
A prebiotikumok ahhoz kellenek, hogy a probiotikumok jótékony hatásai érvényesüljenek. A prebiotikumok pótlása érdekében együnk minden nap almát, articsókát, banánt, csicsókát, diót, shiitake gombát, spárgát, zablisztet.
Mivel a prebiotikumok bevitele elengedhetetlen a probiotikumok szaporodásának érdekében, így érdemes egyszerre gondoskodni ezek beviteléről, ezt tudja a szimbiotikum, mely probiotikumokat és prebiotikumokat is tartalmaz, tulajdonképpen ezek ideális keveréke.
Hogyan választhatja ki a megfelelő probiotikumot?
Érdemes tudni, hogy nem minden probiotikum ugyanolyan, így nem egyszerű laikusok számára a választás. Az első szabály, hogy olvassuk el, hogy az adott készítmény pontosan mit is tartalmaz és milyen hatást szeretnénk elérni.
Miért fontos antibiotikum szedés esetén a használatuk?
Az antibiotikumok célja a rossz baktériumok elpusztítása a fertőzés során, de mivel nem tudnak különbséget tenni a rossz és a jó baktériumok között, mindkettőt elpusztítják, ami a bélflóra egyensúlyhiányához és hasmenéshez vezet. Ezért fontos a probiotikumok és prebiotikumok bevitele.
A prebiotikumok és a probiotikumok merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben, ugyanakkor ahhoz kétség sem férhet, hogy mindkettő elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez és bélműködéshez, illetve általában véve a jó egészséghez.
Nagyon káros az új TikTok-trend

A TikTokon terjedő „Skinnytok” trend elsőre ártalmatlannak tűnhet, valójában azonban komoly testi és lelki károkat okozhat.
Hogyan befolyásolja a személyiségünk a sportolási szokásainkat?

A lelki beállítottságunk nagy hatással lehet arra, hogy milyen edzéstípusokat részesítünk előnyben, és hogyan motiváljuk magunkat a testmozgásra. Különböző lelki beállítottságok más-más megközelítéseket és motivációs tényezőket igényelnek. Az alábbi cikkben ezek variációjára nézhetünk meg példákat.
Szemárpa, a kellemetlen dudor

Sajnos már sokan ismerik a szemárpa kellemetlen tüneteit, melynek többtípusa van. Lássuk a tüneteket és a kezelési módokat.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.