Menü

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Hajunk minőségét szüleinktől örököljük, de környezeti tényezők és a táplálkozás is jelentősen befolyásolják az állapotát, s természetesen hajápolási szokásainkon is sok múlik.

A haj 97%-át keratin alkotja; a maradék 3% víz.

Hajkoronánk feladata nem elsősorban a divat követése, sokkal inkább funkcionális: megvédi a fejbőrt a hidegtől, a melegtől és az ultraibolya sugárzástól, segít a hőháztartásban, véd az esőtől.

A külső hámréteget egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkék alkotják, amiket a faggyúmirigyek által termelt hajzsír von be. A haj fényessége ettől a rétegtől függ: ha a lemezkék szabályosan állnak, akkor a haj fényes, ha megsérül, akkor a haj töredezett lesz.

A haj két részből áll: az élő hajgyökérből, és az élettelen hajszálból, a hajgyökér alsó része pedig a hajhagyma. Hajkoronánk a 2-6 évig tartó növekedési fázisában naponta 0,3-0,5 mm-t nő, de ez függ természetesen az egészségi állapottól is és attól is, hogy nők vagy férfiak vagyunk-e, a nők haja ugyanis gyorsabban nő.

Érdekesség, hogy az embriók haja már a 9. héten fejlődésnek indul, de a szőrtüsző és a szőrszál csak a 3-4. hónapra alakul ki teljesen, a babák nagy része néhány centiméteres hajjal születik, amelyet piheszőrzetnek hívnak.

Mikortól ritkul a hajunk?

Frizuránk a harmincas éveinkben kezd ritkulni, az őszülés pedig a negyvenes-ötvenes életévekben már megindul, néha még hamarabb is. A férfiak előbb kezdenek el őszülni és kopaszodni, mint a nők. A hajhullás számtalan okra vezethető vissza, a leggyakoribb okok: vashiány, hormonális problémák, pajzsmirigybetegség, hiányos táplálkozás, gyulladásos gócok, gyógyszerek mellékhatása. 40 éves korra a hajszálak 20%-ának elvesztése nem tekinthető kórosnak.

Hajunk színét és formáját génjeink határozzák meg, ettől függ, hogy egyenes – e a hajunk, hullámos, göndör vagy fürtös.

A haj ápolásánál a formájánál is fontosabb szempont a haj zsírosodásra való hajlama. A normál haj nedvességtartalma kielégítő, a száraz haj fénytelen, töredezett, a zsíros haj pedig bőven el van látva hajzsírral, ennek eredményeképp a hajszálak elnehezülnek és összetapadnak.

A haj betegségeinek hormonális okai lehetnek, vagy okozhatják a haj túl gyakori vegyszeres kezelései is.

Hajviselet, mint kulturális szignál

A hajviselet kommunikációra is szolgál. A múltban jelezte az emberek hovatartozását, társadalmi helyzetét, származását, ma már a modern társadalmakban szabadon választhatjuk meg hajviseletünket, de ez korábban nem volt így. A 21. században már elfogadottá vált, hogy a férfiak is hosszú hajat hordjanak, akár összefogva, akár leengedve.

Olvastam valahol, hogy a természetes szőke hajszín árnyalat néhány évtized múlva teljesen el fog tűnni, már csak a festett változatuk marad.

Nekem szőke a hajam, így meg tudom erősíteni azt a megállapítást, hogy a szőke haj a legvékonyabb szálú mind közül, a fekete vagy sötét árnyalatú tincsek vastagabbak, ám a szőkék azzal büszkélkedhetnek, hogy nekik van a legtöbb hajszáluk, mintegy 150 ezer, őket a barnák és vörösek követik 90-90 ezer hajszállal.

Tudták, hogy a nyári hónapok kedveznek minden hajtípusnak?

A meleg időjárás fokozza a vérkeringést, ezáltal a hajhagyma is több tápanyaghoz jut, ami a hajszálak növekedésében játszik szerepet.

Hajunk állapotából sok betegségre is fény derülhet, jelezheti a fehérjehiányt, vitaminhiányt, betegségeket és szervi elváltozásokat is.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.