A kígyóuborka meglepő hatásai
- Dátum: 2024.04.17., 16:54
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, egészség, energia, gyógyszer, kalcium, koleszterin, nátrium, szépség, tápanyag, uborka, vitamin, zsír
A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.
Bár igazán jellegzetes ízzel nem büszkélkedhet az uborka, mégis nagyon szerethető zöldség, amit érdemes beépíteni a mindennapi étkezésbe.
Hogy miért? Összeszedtük pár pontban:

Kiváló B-, és C-vitaminforrás, rengeteg ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaz, segíti az emésztést és nem utolsó sorban méregtelenítő hatással is bír. A héját és a mag körüli részeket is fogyasszuk ezek miatt.
Tökéletes folyadékpótló. Magas víztartalmának (az uborka 90%-a víz) köszönhetően vitalizálja a testet.
Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúra esetén alapzöldség.
Cukorbetegség, magas vérnyomás és magas koleszterinszint esetén is javasolt a fogyasztása, hiszen tartalmaz olyan elemeket, amelyek segítenek ezeket kordában tartani.
Friss leheletet biztosít és jó hatással van az ínybetegségekre, ezért ilyen jellegű probléma esetén a nap közbeni rágcsálása is ajánlott.
A szépségápolás is előszeretettel használja az uborkát, különösen jó hatással van a bőrre, a filmekből jól ismert szemre történő alkalmazása a táskákat, duzzanatokat mérsékli.

A fenti előnyök mellett a kiegyensúlyozott és tudatos táplálkozásból nem hiányozhat az uborka sem. Semlegessége és kellemes roppanós állaga miatt, a gyerekek is előszeretettel fogyasztják. Salátákba téve, mártogatós szószokhoz vagy szendvicsek mellé is fogyasztható.
Az uborka gazdag forrása az egészségmegőrzésben hasznos fitokemikáliáknak, így a falvonoidoknak, lignánoknak és triterpéneknek, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásai is ismertek. A zöldség leginkább értékes részeit a héj és a magok jelentik, ezek sok rostot és béta-karotint tartalmaznak. A magokban hasznos ásványi anyagok is találhatóak, például kalcium.
Eközben viszont az uborka szegény szénhidrátokban, nátriumban , zsírban és koleszterinben - 100 grammban pedig csupán 16 kalória van (héj nélkül 15). Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság adatai szerint ez a mennyiség egy 2000 kalóriás diéta esetén a napi bevitel 4 százalékát fedezi a C-vitamin, valamint 2-2 százalékát az A-vitamin, a kalcium és vas tekintetében.
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.