Menü

Spirulina – te hallottál már róla?

  • Dátum: 2024.03.29., 21:05
  • Erdős Dorka
  • képek:pexels.com

Étrend kiegészítők tömkelege vesz körül minket, válogathatunk bőven a kínálatból, de van egy, ami pici, zöld és szuperélelmiszer is, ez a spirulina.

A spirulina egy alga, méghozzá kékes-zöld színe van és a DNS-hez hasonló spirál alakjáról kapta a nevét. Érdekessége, hogy sós és édes vízben is előfordul, Közép-Afrikában és Ázsiában is sok helyen megtalálható. Fő erénye, hogy az emberi szervezetre számos jótékony hatása van. Már nagyon régóta közismert a gyógyászatban, egészen az ősi aztékokig visszavezethető ismertsége, ők egyfajta mindenre jó gyógyírként és teljesítményfokozóként használták.

Jelenleg étrend kiegészítőként találkozhatunk vele, tabletta és por formájában, de előfordul természetese ételszínezékként is, főként rágógumik megszínezésénél használják. Rengeteg kutatás folyik az egészségre gyakorolt hatásairól, azt már tényként könyvelhetjük el, hogy a spirulina nagyon jó immunerősítő. Érdemes a téli időszakokban fogyasztani, hiszen sokat segít a fertőző betegségek leküzdésében, illetve segíthet a legyengült szervezet megerősítésében is.

Nagyon sokféle vitamint tartalmaz, B1- B2-, B3, B12-vitamint, vasat, magnéziumot, rezet, szelént, káliumot, kalciumot is. Segíti az egészséges izomműködést, kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Magas a fikocianin pigment tartalma, aminek köszönheti kékes színét, ez pedig egy elég erős antioxidáns. Eredményesnek tűnő kísérletek folynak arra vonatkozóan, hogy segít a cukorbetegségek kezelésében, már több olyan kutatás is pozitív eredményt hozott, amiben azt vizsgálták, hogy csökkenti az éhgyomri vércukor szintjét a szervezetben. Remek növényi fehérjeforrás, majdnem, hogy annyi fehérjét tartalmaz, mint a tojás. Érdemes emésztőrendszeri problémák esetén is érte nyúlni, a benne található rostok segítik a helyes bélműködést és támogatják a jótékony baktériumok életben maradását és szaporodását.

Klorofill tartalma kitessékeli a méreganyagokat, például a káros nehézfémeket a szervezetünkből. Ha ez mind nem lenne elég, akkor azt se felejtsük el, hogy a szem egészségét is támogatja, mivel annyi A-vitamin van benne, mint a sárgarépában, emellett egy zeaxanthin nevű karotinoid vegyület védelmet nyújt a szem sárgafoltját érintő degeneratív betegség kialakulásától. Rendszeres fogyasztásával fokozhatóak az anyagcsere folyamatok, amitől megnő az energiaszint, ettől pedig ég a kalória.

Szóval fogyókúrában résztvevőknek is ajánlható. A benne található vas pedig támogatja a vörösvérsejtek előállítását, így jó társunk lehet a vashiányos vérszegénység kezelésében. Amennyiben úgy döntünk, hogy ezt a kis növényt hívjuk segítségül szervezetünk felturbózására, akkor mindenképpen ellenőrzött minőségű port vagy tablettát válasszunk.

A spirulina egy pompás kis ősi növény a vizek mélyéről, mely támogatja az immunrendszerünket, védi a szemünket és segíthet a fogyásban is.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?