Menü

Spirulina – te hallottál már róla?

  • Dátum: 2024.03.29., 21:05
  • Erdős Dorka
  • képek:pexels.com

Étrend kiegészítők tömkelege vesz körül minket, válogathatunk bőven a kínálatból, de van egy, ami pici, zöld és szuperélelmiszer is, ez a spirulina.

A spirulina egy alga, méghozzá kékes-zöld színe van és a DNS-hez hasonló spirál alakjáról kapta a nevét. Érdekessége, hogy sós és édes vízben is előfordul, Közép-Afrikában és Ázsiában is sok helyen megtalálható. Fő erénye, hogy az emberi szervezetre számos jótékony hatása van. Már nagyon régóta közismert a gyógyászatban, egészen az ősi aztékokig visszavezethető ismertsége, ők egyfajta mindenre jó gyógyírként és teljesítményfokozóként használták.

Jelenleg étrend kiegészítőként találkozhatunk vele, tabletta és por formájában, de előfordul természetese ételszínezékként is, főként rágógumik megszínezésénél használják. Rengeteg kutatás folyik az egészségre gyakorolt hatásairól, azt már tényként könyvelhetjük el, hogy a spirulina nagyon jó immunerősítő. Érdemes a téli időszakokban fogyasztani, hiszen sokat segít a fertőző betegségek leküzdésében, illetve segíthet a legyengült szervezet megerősítésében is.

Nagyon sokféle vitamint tartalmaz, B1- B2-, B3, B12-vitamint, vasat, magnéziumot, rezet, szelént, káliumot, kalciumot is. Segíti az egészséges izomműködést, kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Magas a fikocianin pigment tartalma, aminek köszönheti kékes színét, ez pedig egy elég erős antioxidáns. Eredményesnek tűnő kísérletek folynak arra vonatkozóan, hogy segít a cukorbetegségek kezelésében, már több olyan kutatás is pozitív eredményt hozott, amiben azt vizsgálták, hogy csökkenti az éhgyomri vércukor szintjét a szervezetben. Remek növényi fehérjeforrás, majdnem, hogy annyi fehérjét tartalmaz, mint a tojás. Érdemes emésztőrendszeri problémák esetén is érte nyúlni, a benne található rostok segítik a helyes bélműködést és támogatják a jótékony baktériumok életben maradását és szaporodását.

Klorofill tartalma kitessékeli a méreganyagokat, például a káros nehézfémeket a szervezetünkből. Ha ez mind nem lenne elég, akkor azt se felejtsük el, hogy a szem egészségét is támogatja, mivel annyi A-vitamin van benne, mint a sárgarépában, emellett egy zeaxanthin nevű karotinoid vegyület védelmet nyújt a szem sárgafoltját érintő degeneratív betegség kialakulásától. Rendszeres fogyasztásával fokozhatóak az anyagcsere folyamatok, amitől megnő az energiaszint, ettől pedig ég a kalória.

Szóval fogyókúrában résztvevőknek is ajánlható. A benne található vas pedig támogatja a vörösvérsejtek előállítását, így jó társunk lehet a vashiányos vérszegénység kezelésében. Amennyiben úgy döntünk, hogy ezt a kis növényt hívjuk segítségül szervezetünk felturbózására, akkor mindenképpen ellenőrzött minőségű port vagy tablettát válasszunk.

A spirulina egy pompás kis ősi növény a vizek mélyéről, mely támogatja az immunrendszerünket, védi a szemünket és segíthet a fogyásban is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.