Menü

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A homoktövis egy főként Ázsiában honos növény, de bizonyos fajtái Magyarországon is megtalálhatóak. Bokros növényről beszélünk, mely általában 3-5 méter magasra nő, de lehet, hogy ezt túlszárnyalja és eléri a 10 métert is. Maga a növény szereti a homokos, sziklás talajt, tövises cserje, ezüstös levelei vannak és élénk narancssárga bogyókban láthatjuk termését. A bogyókban található a velő és a mag is, a levelek mellett ezek is mind felhasználhatóak.

Ez a szuper növény tele van C-vitaminnal, tízszer többe van benne, mint egy citromban. Emellett megtalálható benne B12-vitamin, réz, kálium, magnézium, kalcium, E-vitamin, A-vitamin, rengeteg antioxidáns és karotinoid, amiből kétszer annyit tartalmaz, mint egy répa.

A homoktövis velőt lehet fogyasztani limonádéba, joghurtba, turmixokba, teába keverve, de jó ötlet a húsok mellé szószként is tálalni. Főként azoknak ajánlott, akik szeretnék immunrendszerüket megerősíteni, erőnlétüket fokozni vagy éppen májukat megtisztítani. Ősszel segítségünkre lehet a megfázásos betegségek elkerülésében. Napi adagja két-három evőkanálnyi lehet. A magolajat érdemes salátákra dresszingként kipróbálni, de főzésre, sütésre nem alkalmas, nem szabad hevíteni.

A benne található omega-6 és omega-7 zsírsavaknak köszönhetően lassítja a bőr öregedését, gyulladásgátló hatása van, regenerálja a sérült hámszövetet, érdemes az ilyen jellegű problémákkal küzdőknek külsőleg a bőrre alkalmazni. Fontos, hogy sose dörzsöljük, csak óvatosan masszírozzuk a bőrbe. A gyümölcshúsból készült olajkiváló, bár érdemes tekintettel lenni arra, hogy erős sárgás színe beszínezheti bőrünket. Belsőleg fogínygyulladásra, emésztőrendszeri problémákra, allergiára, sőt a sugárterápia okozta kellemetlen mellékhatások enyhítésére is alkalmas. Levelét forrázva teaként igyuk, főleg a reggeli és délelőtti órákban érdemes, mivel vitalizáló hatása este már nem biztos, hogy kedvünkre tesz.

Kismamák és szoptatós anyukák, illetve 12 év alatti gyerkőcök részére a homoktövis fogyasztása nem ajánlott.

A homoktövis egy szuper növény, mely rengeteg számunkra hasznos vitamint és antioxidánst tartalmaz, különféle részeit pedig sokféleképpen fogyaszthatjuk, így egészségünk őrévé válhat.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!