Menü

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A homoktövis egy főként Ázsiában honos növény, de bizonyos fajtái Magyarországon is megtalálhatóak. Bokros növényről beszélünk, mely általában 3-5 méter magasra nő, de lehet, hogy ezt túlszárnyalja és eléri a 10 métert is. Maga a növény szereti a homokos, sziklás talajt, tövises cserje, ezüstös levelei vannak és élénk narancssárga bogyókban láthatjuk termését. A bogyókban található a velő és a mag is, a levelek mellett ezek is mind felhasználhatóak.

Ez a szuper növény tele van C-vitaminnal, tízszer többe van benne, mint egy citromban. Emellett megtalálható benne B12-vitamin, réz, kálium, magnézium, kalcium, E-vitamin, A-vitamin, rengeteg antioxidáns és karotinoid, amiből kétszer annyit tartalmaz, mint egy répa.

A homoktövis velőt lehet fogyasztani limonádéba, joghurtba, turmixokba, teába keverve, de jó ötlet a húsok mellé szószként is tálalni. Főként azoknak ajánlott, akik szeretnék immunrendszerüket megerősíteni, erőnlétüket fokozni vagy éppen májukat megtisztítani. Ősszel segítségünkre lehet a megfázásos betegségek elkerülésében. Napi adagja két-három evőkanálnyi lehet. A magolajat érdemes salátákra dresszingként kipróbálni, de főzésre, sütésre nem alkalmas, nem szabad hevíteni.

A benne található omega-6 és omega-7 zsírsavaknak köszönhetően lassítja a bőr öregedését, gyulladásgátló hatása van, regenerálja a sérült hámszövetet, érdemes az ilyen jellegű problémákkal küzdőknek külsőleg a bőrre alkalmazni. Fontos, hogy sose dörzsöljük, csak óvatosan masszírozzuk a bőrbe. A gyümölcshúsból készült olajkiváló, bár érdemes tekintettel lenni arra, hogy erős sárgás színe beszínezheti bőrünket. Belsőleg fogínygyulladásra, emésztőrendszeri problémákra, allergiára, sőt a sugárterápia okozta kellemetlen mellékhatások enyhítésére is alkalmas. Levelét forrázva teaként igyuk, főleg a reggeli és délelőtti órákban érdemes, mivel vitalizáló hatása este már nem biztos, hogy kedvünkre tesz.

Kismamák és szoptatós anyukák, illetve 12 év alatti gyerkőcök részére a homoktövis fogyasztása nem ajánlott.

A homoktövis egy szuper növény, mely rengeteg számunkra hasznos vitamint és antioxidánst tartalmaz, különféle részeit pedig sokféleképpen fogyaszthatjuk, így egészségünk őrévé válhat.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.