Menü

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Nemcsak azoknak fontos mérni a vércukrot, akiknek inzulinos kezelése miatt elengedhetetlen, hanem azoknak is, akik ellenőrizni szeretnék állapotukat, vagy kíváncsiak egyes ételeink vércukoremelő hatására.

A vércukor önellenőrzés eszközei széles választékban rendelkezésre állnak.

Érdemes reggeli előtt, illetve más alkalommal étkezés után 1 órával mérni a vércukor értékét. (A vércukorérték akkor jó, ha az éhgyomra, illetve étkezés előtti - érték 4-7 mmol/l között van, étkezés után 1 órával pedig nem haladja meg a 9-10 mmol/l-t.)

Napi 3-5 alkalommal javasolt vércukorszintet mérni pl. terhes diabéteszes nőknél, valamint akkor, amikor valamilyen más megbetegedés éri a cukorbeteget, és azoknál a diabéteszeseknél, akiknél gyakran és váratlanul túl alacsonyra esik a vércukorszint, vagy folyamatosan magas.

A jól beállított, stabil betegeknél a kevésbé gyakori ellenőrzés is elegendő lehet. A mért értékeket minden esetben célszerű a kezelési naplóban rögzíteni, majd a kezelőorvosnak megmutatni.

Mivel mérhetünk otthon vércukorszintet?

A vércukor önellenőrzés eszközei széles választékban rendelkezésre állnak. Legjobb a vércukormérő készülék, amihez tesztcsíkot kell vásárolni.

Komoly előrelépés, hogy a korszerű készülékeket és a legújabb tesztcsíkokat alkalmazva ma már nagyon kismennyiségű vér elegendő a vércukorszint kimutatásához.

A vércukorszint mérése nemcsak laboratóriumi módszerekkel történhet. Az otthoni, napi többszöri önellenőrzés saját vércukormérő készülékkel is megoldható.

Milyen vércukormérő készüléket válasszunk?

A patikákban, gyógyászati boltokban nagyon sokféle vércukormérő készüléket kaphatunk. Általános és betegség specifikus szempontok figyelembevételével kényelmesebbé, személyre szabottabbá, megbízhatóbbá tehetjük az önellenőrzést.

A legalapvetőbb a mérés pontossága. A Magyarországon ma forgalomban lévő vércukormérő készülékek mindegyike közel azonos megbízhatóságú.

A vércukormérő készülék memóriájának nagysága határozza meg, hány adatot tud tárolni a készülék. Az önellenőrzés célja, hogy a mért vércukorértékekből következtetéseket vonhassunk le, nem csak a mérés pillanatban, hanem később is. Ez csak akkor lehetséges, ha a mért eredményeket rendszeresen feljegyezzük, készülékünk tárolja.

Léteznek olyan vércukormérő készülékek, melyek szóban adnak útmutatót a betegnek és közlik a mérés eredményét is. A modern készülékek hidegben és kánikula idején is pontos mérési eredményt adnak.

Mire kell figyelni vércukormérésnél?

A vércukorszint mérő készülék a vérből állapítja meg a cukorszintet, így mindenképp kell egy apró szúrást ejteni az ujjbegyünkön. Minden vércukorszint mérésére használjunk új tűt!

Akik félnek a szúrástól…

Volt idő, mikor a középső kisfiam vércukrát mértük rendszeresen, ő pedig legjobban a szúrás miatt félt, ez azonban nem volt indokolt, hiszen a korszerű ujjbegyszúró speciális élesítésű tűjének segítségével ez könnyen, gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető, a szúrás helye pedig gyorsan gyógyul. A több fokozatban beállítható fej lehetővé teszi, hogy egyénre szabottan lehessen módosítani a szúrásmélységet.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.