Menü

Medvehagyma szez-ON

Tavasz, zöldellő erdő, kezd életre kelni a természet, ennek egyik hírnöke a medvehagyma, ami egy egészséges és szuper finom növény.

A medvehagyma egy az amarillisz félék családjába tartozó növény, amit Európa szerte megtalálunk, de szerencsére Magyarországon is több helyen vadon terem, például Baranya, Zala, Tolna és Somogy vármegyében is szedhetjük. Nevét arról kapta, hogy a medvék előszeretettel kiássák a talajt, hiszen imádják ízét. Maga a növény hosszúkás, a végén elhegyesedő leveleket hoz, melyek 15-25 centiméter magasra nőnek virága pedig fehér szirmú. Ez a kis növény, a mi és a vaddisznók nagy szerencséjére évelő, így nem kell félnünk attól, hogy ha levelét leszedjük, akkor nem lesz több belőle.

Illata jellegzetes, az erdő a kora tavaszi időszakban fokhagyma illatba borul. Leveleit szedni virágzás előtt lehet úgy, hogy hagymáját nem sértve, a fölből nem kiemelve óvatosan letépjük. Nagyon fontos megjegyezni, hogy attól, hogy levele nem tartozik a védett növények közé, naponta fejenként maximum két kilogramm szedhető belőle.

Próbálunk odafigyelni arra, hogy az egy hagymából származó levelek közül ne mindegyiket tépjük le, hanem hagyjunk ép levelet a hagymán, így megadjuk a növénynek a lehetőséget a további életben maradáshoz. Figyeljünk arra is, hogy ne tévesszük össze levelét a hozzá nagyon hasonló gyöngyvirág levelével, ami viszont igencsak mérgező.

Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, úgy ellenőrizhetjük, hogy ha a levelet megtörjük és a fokhagyma szaga van, akkor az biztosan medvehagyma.

A medvehagyma jótékony hatásai a népi gyógyászatban már régóta közismertek. Kiváló a magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében. Antibakteriális hatású, azért segít a gyomorpanaszok leküzdésében, mivel tisztítja a beleket, emellett a vérünket és a vesénket is. Vírusellenes hatása tízszer magasabb, mint az erre jól bevált fokhagymáé. Eme hatását a felső légúti betegségeknél is kihasználhatjuk, kitisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, és még az allergiás tüneteket is enyhíti.

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, erősíti az erek falát. A tavaszi fáradtságot is segít elűzni, számos vitamint találhatunk benne, vas tartalma pedig igen magas. A bőrünknek is jót tesz, a pattanásokkal, ekcémával, bőrgyulladásokkal küzdőknek is ajánlják.

Felhasználását tekintve is széles a skála. Készíthetünk teát belőle, ezt pedig nem csak belsőleg, hanem küldőleg borogatásként is bevethetjük. Remek fűszer, keverhetjük darálva vajba, így isteni pirítóst készíthetünk. Baranya vármegyében nagy hagyománya van a medvehagymás pogácsa sütésének, de közkedvelt alapanyaga a szószoknak vagy akár egy jó főzeléknek, akár levesnek is. Leveleit megmosva, a vizet leitatva zacskóban jól fagyasztható, így érdemes annyit szedni, amit eltehetünk az őszi-téli időszakra is.

A medvehagyma egy olyan növény, melynek számos jótékony egészségre gyakorolt hatását ismerjük, emellett vadon megtaláljuk és meghatározott mennyiségben ingyen hozzájuthatunk. Remek fűszer és alapanyag, fogyasszuk egész évben.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!