Menü

Medvehagyma szez-ON

Tavasz, zöldellő erdő, kezd életre kelni a természet, ennek egyik hírnöke a medvehagyma, ami egy egészséges és szuper finom növény.

A medvehagyma egy az amarillisz félék családjába tartozó növény, amit Európa szerte megtalálunk, de szerencsére Magyarországon is több helyen vadon terem, például Baranya, Zala, Tolna és Somogy vármegyében is szedhetjük. Nevét arról kapta, hogy a medvék előszeretettel kiássák a talajt, hiszen imádják ízét. Maga a növény hosszúkás, a végén elhegyesedő leveleket hoz, melyek 15-25 centiméter magasra nőnek virága pedig fehér szirmú. Ez a kis növény, a mi és a vaddisznók nagy szerencséjére évelő, így nem kell félnünk attól, hogy ha levelét leszedjük, akkor nem lesz több belőle.

Illata jellegzetes, az erdő a kora tavaszi időszakban fokhagyma illatba borul. Leveleit szedni virágzás előtt lehet úgy, hogy hagymáját nem sértve, a fölből nem kiemelve óvatosan letépjük. Nagyon fontos megjegyezni, hogy attól, hogy levele nem tartozik a védett növények közé, naponta fejenként maximum két kilogramm szedhető belőle.

Próbálunk odafigyelni arra, hogy az egy hagymából származó levelek közül ne mindegyiket tépjük le, hanem hagyjunk ép levelet a hagymán, így megadjuk a növénynek a lehetőséget a további életben maradáshoz. Figyeljünk arra is, hogy ne tévesszük össze levelét a hozzá nagyon hasonló gyöngyvirág levelével, ami viszont igencsak mérgező.

Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, úgy ellenőrizhetjük, hogy ha a levelet megtörjük és a fokhagyma szaga van, akkor az biztosan medvehagyma.

A medvehagyma jótékony hatásai a népi gyógyászatban már régóta közismertek. Kiváló a magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében. Antibakteriális hatású, azért segít a gyomorpanaszok leküzdésében, mivel tisztítja a beleket, emellett a vérünket és a vesénket is. Vírusellenes hatása tízszer magasabb, mint az erre jól bevált fokhagymáé. Eme hatását a felső légúti betegségeknél is kihasználhatjuk, kitisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, és még az allergiás tüneteket is enyhíti.

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, erősíti az erek falát. A tavaszi fáradtságot is segít elűzni, számos vitamint találhatunk benne, vas tartalma pedig igen magas. A bőrünknek is jót tesz, a pattanásokkal, ekcémával, bőrgyulladásokkal küzdőknek is ajánlják.

Felhasználását tekintve is széles a skála. Készíthetünk teát belőle, ezt pedig nem csak belsőleg, hanem küldőleg borogatásként is bevethetjük. Remek fűszer, keverhetjük darálva vajba, így isteni pirítóst készíthetünk. Baranya vármegyében nagy hagyománya van a medvehagymás pogácsa sütésének, de közkedvelt alapanyaga a szószoknak vagy akár egy jó főzeléknek, akár levesnek is. Leveleit megmosva, a vizet leitatva zacskóban jól fagyasztható, így érdemes annyit szedni, amit eltehetünk az őszi-téli időszakra is.

A medvehagyma egy olyan növény, melynek számos jótékony egészségre gyakorolt hatását ismerjük, emellett vadon megtaláljuk és meghatározott mennyiségben ingyen hozzájuthatunk. Remek fűszer és alapanyag, fogyasszuk egész évben.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.