Menü

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

A kortizol egy szteroid hormon, ami a mellékvesekérgekben termelődik és az endokrin rendszer része. Az endokrin rendszer azon mirigyek szervrendszere, melyek olyan hormonokat választ ki, amik a szervezet működését szabályozzák.

A kortizol alap esetben is jelen van a testünkben, de nem mindegy, hogy milyen mennyiségű található. Első sorban szabályozza a szervezet stresszre adott válaszreakcióját, ha nagy stressz ér minket, az adrenalin után kortizol szabadul fel. Szerepe van abban, hogy testünk hogyan használja fel a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat, elfojtja a gyulladásokat, mivel fokozza az immunitást, beleszól abba, hogy milyen az alvás-ébrenlét ciklus, normál esetben kiegyensúlyozza az inzulin szintet, és valamilyen formában még a vérnyomásunkat is igyekszik rendben tartani.

A kortizol szint a sok stressz, az agyalapi mirigy zavara és a mellékvese daganatos megbetegedései miatt megemelkedhet, melynek különböző káros hatásai vannak a testünkre. Amikor a szint tartósan magas, a szervezet hozzászokik és azt gondolja, hogy állandóan készültségben kell lennie, vagyis folyamatosan veszélyben érzi magát. Sokféle tünet jelentkezhet, például nehéz az elalvás, ingerlékenység jön elő, nehéz a koncentrálás, délutánra kimerülté válik az ember, gyakran szorongás is kialakulhat.

Jönnek az étkezési változások, vagyis sóvárgás bizonyos ételek után, megmagyarázhatatlan súlygyarapodás észlelhető, emésztési panaszok kínozhatnak, pattanásos lehet a bőr, magas a vérnyomás, magas a vércukorszint. Nőknél előfordulhat, hogy a menstruáció szabálytalanná válik, erősebb arcszőrzet jön elő, a bőr elvékonyodik és a bőrfelszínt ért sebek nehezebben gyógyulnak.

Ezen tünetek ellen mi magunk is tehetünk, kellő odafigyeléssel és kitartással csökkenthetjük a tüneteket. Próbáljunk ki stressz levezető technikákat, mozogjunk rendszeresen sokat, próbáljunk törekedni a pihentető alvásra, figyeljünk arra, hogy táplálkozásunk kiegyensúlyozott legyen, ezzel együtt próbáljuk kerülni az agyoncukrozott ételeket.

Sokféle gyógynövényt tartalmazó étrendkiegészítő is található a gyógyszertárak polcain, de mielőtt vaktában bevásárlunk mindenből, inkább kérjük ki orvosunk véleményét, hogy ő számunkra melyiket ajánlja. Amennyiben nem veszünk észre változást, kérjünk beutalót kivizsgálásra, endokrinológiára, vérvételre, ezek segíthetnek kideríteni, mi is okozza a gondot.

A kortizolra szüksége van a szervezetünknek, hiszen testünk működéséhez elengedhetetlen hormon, de megemelkedett szintje többet árt, mint használ, ez pedig különböző tünetekben nyilvánul meg. Figyeljünk a stresszes élet elkerülésére, mozogjunk sokat, étkezzünk egészségesen és ezzel tehetünk a normális kortizolszint fenntartásáért.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.