Menü

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

A kortizol egy szteroid hormon, ami a mellékvesekérgekben termelődik és az endokrin rendszer része. Az endokrin rendszer azon mirigyek szervrendszere, melyek olyan hormonokat választ ki, amik a szervezet működését szabályozzák.

A kortizol alap esetben is jelen van a testünkben, de nem mindegy, hogy milyen mennyiségű található. Első sorban szabályozza a szervezet stresszre adott válaszreakcióját, ha nagy stressz ér minket, az adrenalin után kortizol szabadul fel. Szerepe van abban, hogy testünk hogyan használja fel a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat, elfojtja a gyulladásokat, mivel fokozza az immunitást, beleszól abba, hogy milyen az alvás-ébrenlét ciklus, normál esetben kiegyensúlyozza az inzulin szintet, és valamilyen formában még a vérnyomásunkat is igyekszik rendben tartani.

A kortizol szint a sok stressz, az agyalapi mirigy zavara és a mellékvese daganatos megbetegedései miatt megemelkedhet, melynek különböző káros hatásai vannak a testünkre. Amikor a szint tartósan magas, a szervezet hozzászokik és azt gondolja, hogy állandóan készültségben kell lennie, vagyis folyamatosan veszélyben érzi magát. Sokféle tünet jelentkezhet, például nehéz az elalvás, ingerlékenység jön elő, nehéz a koncentrálás, délutánra kimerülté válik az ember, gyakran szorongás is kialakulhat.

Jönnek az étkezési változások, vagyis sóvárgás bizonyos ételek után, megmagyarázhatatlan súlygyarapodás észlelhető, emésztési panaszok kínozhatnak, pattanásos lehet a bőr, magas a vérnyomás, magas a vércukorszint. Nőknél előfordulhat, hogy a menstruáció szabálytalanná válik, erősebb arcszőrzet jön elő, a bőr elvékonyodik és a bőrfelszínt ért sebek nehezebben gyógyulnak.

Ezen tünetek ellen mi magunk is tehetünk, kellő odafigyeléssel és kitartással csökkenthetjük a tüneteket. Próbáljunk ki stressz levezető technikákat, mozogjunk rendszeresen sokat, próbáljunk törekedni a pihentető alvásra, figyeljünk arra, hogy táplálkozásunk kiegyensúlyozott legyen, ezzel együtt próbáljuk kerülni az agyoncukrozott ételeket.

Sokféle gyógynövényt tartalmazó étrendkiegészítő is található a gyógyszertárak polcain, de mielőtt vaktában bevásárlunk mindenből, inkább kérjük ki orvosunk véleményét, hogy ő számunkra melyiket ajánlja. Amennyiben nem veszünk észre változást, kérjünk beutalót kivizsgálásra, endokrinológiára, vérvételre, ezek segíthetnek kideríteni, mi is okozza a gondot.

A kortizolra szüksége van a szervezetünknek, hiszen testünk működéséhez elengedhetetlen hormon, de megemelkedett szintje többet árt, mint használ, ez pedig különböző tünetekben nyilvánul meg. Figyeljünk a stresszes élet elkerülésére, mozogjunk sokat, étkezzünk egészségesen és ezzel tehetünk a normális kortizolszint fenntartásáért.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?