Menü

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

Vércukorszint-stabilizáló reggelikről írunk ma, melyben tanácsokat adunk ahhoz, hogy hogyan kell megválogatni a hozzávalókat úgy, hogy a nap első étkezésétől kezdve az egész napot stabil vércukorszinttel élhessük meg.

Miért fontos a stabil vércukorszint?

Mert vércukorszintünk túlzott ingadozása egészségügyileg nem tesz jót, arról nem is beszélve, még a fogyásunkat is teljesen megakadályozhatja.

A reggeli első étkezés pedig azért különösen fontos vércukorszintünk szempontjából, mert reggel, felkelés után még stabil a vércukorszintünk, hiszen a jótékony alvás hatására ez normalizálódott, ráadásul ekkor termel a szervezetünk olyan hormonokat, melyek szintén felelősek a stabil vércukorszint kialakulásáért, később viszont nem megfelelő étkezéseinkkel ez a vércukorszint erős ingadozásba csaphat.

A reggeli a vércukorszint szempontjából valóban a nap egyik legfontosabb étkezése. Kihagyása a vizsgálatok szerint fokozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, emelheti a vércukorszintet.

Az alábbiakban olyan reggeliötleteket soroltunk fel, amelyek ideálisak a cukorbetegek számára is:

a tofu kiváló fehérjeforrás, mely telít és segít fenntartani sokáig ezt a teltségérzetet, továbbá lassítja a szénhidrátok felszívódását. Mivel alacsony a zsírtartalma, így kalóriaszegény diétában is jó döntés. Tegyük például a reggeli rántottába.

a kávét ne reggeli helyett fogyasszuk! A kávéval nemcsak az a probléma, hogy sokan reggeli helyett fogyasztják, hanem az is, hogy még akkor is megemelheti a vércukorszintet a koffeinre érzékenyebb személyeknél, ha egyébként nem cukorral fogyasztják az italt, de pláne akkor, ha cukros a reggeli első csésze feketénk.
Az omlett és a tojásrántotta népszerű, fehérjében gazdag reggeli, ami alig emeli meg a vércukorszintet. Kikent muffinsütőben is megsüthető.

Teljes kiőrlésű kenyeret is ehetünk bátran némi felvágottal, zöldséggel, avokádókrémmel, sajttal. A szendvicset egy kevés rászórt maggal is megbolondíthatjuk. Én magam „zabos” vagyok. A zabkása még mindig is az egyik kedvencem volt és marad is, számomra az egyik legkézenfekvőbb egészségtudatos reggeliopció, nem árt azonban tudni, hogy vannak, akiknél vércukorszint-emelkedést okozhat, különösen ha valaki lekvárral, gyümölcsökkel készíti. Olajos magokkal, mogyoróvajjal, fahéjjal előnyösebb lehet.

Az almás-fahéjas zabpalacsinta is kerüljön a menülistára. Darált zabpehellyel vagy zabliszttel készítve tökéletes alternatíva a hagyományos helyett.

A joghurt gyors megoldás a rohanósabb reggelekre, vegyük a natúr, cukormentes változatokat és ízesítsük kedvünkre. Inzulinrezisztenciásoknak nem mindig ajánlják reggelire, itt is fontosak az egyénre szabott szempontok.

Ne feledjük: a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ne hagyjuk ki, ne menjünk el üres gyomorral otthonról.

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.

Mit jelent a korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatók?

Gluténmentes étkezés előnyei

Az utóbbi években kimagasló hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozás, mely jelentősen hozzájárult a gluténmentes élelmiszerek népszerűségéhez. A szupermarketek polcain egyre többször visszakacsintanak ránk a „Gluténmentes” feliratok, ráadásul számos étterem bővítette a kínálatát gluténmentes menüvel is.