Menü

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Az érzés nehezen leírható, általában bizsergéshez hasonlítják a betegek, vagy mintha hangyák szaladgálnának a bőr alatt, a kellemetlen zsibbadó érzés pedig nagyon megnehezíti az éjszakai pihenésünket.

Milyen okai lehetnek a végtagzsibbadásnak?

Okozhatják egyes traumák, idegkárosodás, vérkeringési zavarok, érszűkület vagy gyakran cukorbetegség, fertőzések, autoimmun betegségek, alkoholizmus, illetve hiányállapotok is állhatnak a háttérben.

Fontos, hogy a zsibbadást ne bagatellizáljuk, az orvosnak pedig próbáljuk alaposan körül határolni, hol jelentkezik a tünet, mert akár komoly betegség kialakulását is jelezheti. A zsibbadás sokszor pszichés eredetű, azonban ezeket a problémákat ugyanúgy ki kell vizsgálni.

A zsibbadás tünet az érzészavarok csoportjába tartozik, s hátterében mindig valamilyen idegrendszeri eltérést kell keresnünk, amelynek számos oka lehet.

Ha a zsibbadás rohamszerű, rövid ideig tart és spontán múlik, akkor átmeneti véráramlászavar állhat a háttérben, ám ha a tünetek csak az egyik testfélen jelentkeznek, az idegrendszer központi részének zavarára utal

A zsibbadás jelentkezhet az ujjakban, kézfejben, karokban, lábakban.

Az anyagcserezavarok legtöbbször csökkent szérum kalcium- és/vagy magnéziumszintre utalnak, vagy B-vitamin- vagy folsavhiányra, de lehet a háttérben cukorbetegség, daganat, pajzsmirigy-rendellenesség, egyéb krónikus betegség is, ezért minden esetben kivizsgálást igényel.

Ha az éjszakai kézzsibbadás csak egyszer-egyszer jelentkezik, akkor nagy veszélytől nem kell tartania, hiszen az is előfordulhat, hogy ráfeküdtünk, elnyomtunk egy ideget, s ez okozza a kellemetlen zsibbadást, ám ilyenkor, ha átmozgatjuk, átmasszírozzuk karunkat, akkor a zsibbadás el is múlik.

Ám ha végtagzsibbadás tartósan fennáll, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen ezt a tünetet sok megbetegedés is okozhatja.

Ha kezünk megerőltetése okozza a zsibbadást, akkor az alagút szindróma okait kell kivizsgálni, mely túlzott terhelés miatt is kialakulhat.

A végtagok gyakori zsibbadása bizonyos esetekben perifériás neuropátiára is utalhat. Ha az idegrostok károsodása miatt nem megfelelő a kommunikáció az idegrendszer és az egyes testrészek közt, akkor perifériás neuropátiáról beszélhetünk. Ez zsibbadást, bizsergést okoz, illetve érzéskieséssel jár. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem vagy kevésbé érezzük a fájdalmat és a hőt az adott testrészen.

Ha nem fordulunk időben orvoshoz, akkor akár izomsorvadássá is fajulhat a probléma, ezért nem érdemes halogatni a kivizsgálást.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?