Menü

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Az érzés nehezen leírható, általában bizsergéshez hasonlítják a betegek, vagy mintha hangyák szaladgálnának a bőr alatt, a kellemetlen zsibbadó érzés pedig nagyon megnehezíti az éjszakai pihenésünket.

Milyen okai lehetnek a végtagzsibbadásnak?

Okozhatják egyes traumák, idegkárosodás, vérkeringési zavarok, érszűkület vagy gyakran cukorbetegség, fertőzések, autoimmun betegségek, alkoholizmus, illetve hiányállapotok is állhatnak a háttérben.

Fontos, hogy a zsibbadást ne bagatellizáljuk, az orvosnak pedig próbáljuk alaposan körül határolni, hol jelentkezik a tünet, mert akár komoly betegség kialakulását is jelezheti. A zsibbadás sokszor pszichés eredetű, azonban ezeket a problémákat ugyanúgy ki kell vizsgálni.

A zsibbadás tünet az érzészavarok csoportjába tartozik, s hátterében mindig valamilyen idegrendszeri eltérést kell keresnünk, amelynek számos oka lehet.

Ha a zsibbadás rohamszerű, rövid ideig tart és spontán múlik, akkor átmeneti véráramlászavar állhat a háttérben, ám ha a tünetek csak az egyik testfélen jelentkeznek, az idegrendszer központi részének zavarára utal

A zsibbadás jelentkezhet az ujjakban, kézfejben, karokban, lábakban.

Az anyagcserezavarok legtöbbször csökkent szérum kalcium- és/vagy magnéziumszintre utalnak, vagy B-vitamin- vagy folsavhiányra, de lehet a háttérben cukorbetegség, daganat, pajzsmirigy-rendellenesség, egyéb krónikus betegség is, ezért minden esetben kivizsgálást igényel.

Ha az éjszakai kézzsibbadás csak egyszer-egyszer jelentkezik, akkor nagy veszélytől nem kell tartania, hiszen az is előfordulhat, hogy ráfeküdtünk, elnyomtunk egy ideget, s ez okozza a kellemetlen zsibbadást, ám ilyenkor, ha átmozgatjuk, átmasszírozzuk karunkat, akkor a zsibbadás el is múlik.

Ám ha végtagzsibbadás tartósan fennáll, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen ezt a tünetet sok megbetegedés is okozhatja.

Ha kezünk megerőltetése okozza a zsibbadást, akkor az alagút szindróma okait kell kivizsgálni, mely túlzott terhelés miatt is kialakulhat.

A végtagok gyakori zsibbadása bizonyos esetekben perifériás neuropátiára is utalhat. Ha az idegrostok károsodása miatt nem megfelelő a kommunikáció az idegrendszer és az egyes testrészek közt, akkor perifériás neuropátiáról beszélhetünk. Ez zsibbadást, bizsergést okoz, illetve érzéskieséssel jár. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem vagy kevésbé érezzük a fájdalmat és a hőt az adott testrészen.

Ha nem fordulunk időben orvoshoz, akkor akár izomsorvadássá is fajulhat a probléma, ezért nem érdemes halogatni a kivizsgálást.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.