Menü

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Megnehezíti a mindennapokat, ha aluszékonyak vagyunk, szédülünk, fáj a fejünk, vagy ingerlékenyek vagyunk kollegáinkkal, szeretteinkkel szemben, pedig kora tavasszal sokan tapasztalnak magukon ilyen és ehhez hasonló tüneteket.

A kisgyerekes szülők hangulatán az sem segít, a fagy elmúltával és az enyhébb idő beköszöntével a vírusok is megjelentek, így rendre megbetegszik valaki a családban. A kisgyerekek folyton náthásak, köhögnek, elhúzódó száraz köhögéssel bajlódunk, folyamatos orrfolyással. E tüneteket a vírusokon és pollenallergián kívül az az állapot okozhatja, amelyet úgy hívunk: tavaszi fáradtság és mely javarészt hormonális okokból jelentkezik.

Bizonyos mértékig normális reakció, ám amikor már sokasodnak a kellemetlen tünetetek és zavar keletkezik az alvás-ébrenlét bioritmusában, már depressziót is okozhat.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

Az egyik fő ok, hogy télen a kevesebb fény hatására megnő a melatoninszint és így az alvásigény is, ám tavasszal kevesebb melatonin termelődik, ami kellemetlen tüneteket produkál, amikor aludni próbálunk.

A tavaszi kimerültségért hormonális okok is felelősek, emellett a téli - zsírban, szénhidrátban gazdag - étrend is okozhatja, ekkor csapódik le rajtunk a vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebb téli időszak hatása.

Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen a szervezetünknek átállni a tavaszi üzemmódra?

A sok szabadtéri, napsütéses, D-vitaminban gazdag program és kültéri tevékenység egyértelműen az első, ami ilyenkor sokat segít, továbbá a rendszeres sport is támogató, melyet, ha télen nem is kívántunk, most bátran elkezdhetünk.

A sport nem csak a keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a hangulatunkat is javítja, hiszen a testedzés során köztudottan endorfin szabadul fel. Ha mozogni járunk, könnyebben fogjuk kezelni a stresszt, ez pedig az alvásminőségre is pozitívan hat!

Vitamindús étkezés! Télen megcsappantak a vitaminraktárok, ideje feltölteni a készletet ásványi anyagokkal, vitaminokkal.

Igyunk sok folyadékot, ezzel könnyebben megszabadulhatunk a felgyülemlett salakanyagoktól, melyet egyébként a szaunázás is segít, vagy ha erre nincs lehetőségünk, akkor a hideg-meleg váltózuhany.

Eleinte nem túl kellemes hideg vízre váltani, viszont utána a testünk izmai megköszönik a frissítő hatású tusolást.

A test mellett ápoljuk lelkünket is, gondolkozzunk pozitívan, keressük a vidám és boldog emberek társaságát. Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal.

A tavaszi fáradtság jelentkezése nem törvényszerű, némi életmód változtatással és a fentiek betartásával kikerülhető, megelőzhető. Ha az említett tanácsokat nem fogadjuk meg és elhanyagoljuk a megfelelő vitaminbevitelt, folyadékfogyasztást, testmozgást és étrendet, azzal mi magunk nehezítjük meg az életünket és a mindennapjainkat.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.