Menü

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Az elmúlt években több olyan, futók elleni támadás is történt, mely rávilágított arra, hogy mindig óvatosnak kell lenni, hiszen bárkivel, bármikor megtörténhet a baj. A legbiztonságosabb természetesen az, ha nappal futunk, lehetőleg futótárssal, vagy pedig „szem előtt” vagyunk és olyan helyen futunk, ahol látszódunk. Ez egyszerűen hangzik, ám mivel jómagam is inkább a terepfutóversenyeket részesítem előnyben az aszfalton való szaladgálás helyett, így nem mindig opció a városközpontban futni, vagy forgalmas, ám aszfaltos bicikliúton.

Ha nincs lehetőségünk a fenti tanácsokat betartva edzeni, s gyakran vagyunk futásainkkor magunkra utalva, akkor a következő néhány tanácsot érdemes megfontolni.

Amikor futni indulunk, mindig tudjon róla valaki, hogy sportolni mentünk. Lehetőleg az útvonalat is osszuk meg a családdal, hogy be tudják határolni merre járunk. Beszéljük meg a családdal, hogy körülbelül mennyi időt tervezünk edzeni, mikorra várható, hogy hazaérünk. Ha késnénk, vagy valami okból kifolyólag nem érnék időben haza, akkor tudják, hogy merre induljanak utánunk, baj esetén ez akár életmentő is lehet.

Én magam órával futok, mely riasztja az általam megadott telefonszámokat, ha baj érne. Egyszer úgy adódott, hogy megbotlottam és elestem, s láttam, hogy azonnal ment is a jelzés a családnak, így sikerült – akaratom ellenére – is tesztelnem a vészfunkciót, ami nagy segítség, ha belegondolunk.

Ha nincs sportóránk, mely riaszt baj esetén, akkor legalább a telefonunk legyen nálunk! Kapható pár ezer forintért már mindenféle színű telefontartó karpánt, mely egyáltalán nem kényelmetlen és ez is a biztonságunkat szolgálja.

Beállíthatunk telefonunkon gyorshívót is a segélyhívószámoknak, és amennyiben veszélyt észlelünk, máris hívhatjuk őket. De akár a segélyhívó applikációt is használhatjuk. Ha sötétben futunk, alapfelszereltség a kivilágított vagy fényvisszaverő ruházat, fejlámpa és a különféle villogók használata. Mindig válasszunk olyan útirányt, ami nem elhagyatott, részesítsük előnyben a kiépített futóköröket.

Futáskor mellőzzük a hangos zenehallgatást, hiszen nem lehetünk így eléggé körültekintőek és nem tudunk figyelni a környezetünkre, körülöttünk elhaladó autókra és emberekre. Ha nem észleljük őket, könnyen balesetet szenvedhetünk. Nem javasolt a kapucni viselése sem, ez ugyanis csökkenti a periférikus látásunkat és térérzékelésünket.

Én elolvastam és preferálom az önvédelmi eszközök használatát. Hatékony megoldás lehet egy legálisan vásárolt (20gr töltőtömeget nem meghaladó) gázspray, melyet nem látható helyen vihetünk magunkkal futásaink alkalmával. Hasznos lehet egy önvédelmi tréning elvégzése is, amennyiben van rá lehetőségünk.

Vigyázzunk magunkra és egymásra, jó sportolást kívánok mindenkinek a szabadban!

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.