Menü

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Az elmúlt években több olyan, futók elleni támadás is történt, mely rávilágított arra, hogy mindig óvatosnak kell lenni, hiszen bárkivel, bármikor megtörténhet a baj. A legbiztonságosabb természetesen az, ha nappal futunk, lehetőleg futótárssal, vagy pedig „szem előtt” vagyunk és olyan helyen futunk, ahol látszódunk. Ez egyszerűen hangzik, ám mivel jómagam is inkább a terepfutóversenyeket részesítem előnyben az aszfalton való szaladgálás helyett, így nem mindig opció a városközpontban futni, vagy forgalmas, ám aszfaltos bicikliúton.

Ha nincs lehetőségünk a fenti tanácsokat betartva edzeni, s gyakran vagyunk futásainkkor magunkra utalva, akkor a következő néhány tanácsot érdemes megfontolni.

Amikor futni indulunk, mindig tudjon róla valaki, hogy sportolni mentünk. Lehetőleg az útvonalat is osszuk meg a családdal, hogy be tudják határolni merre járunk. Beszéljük meg a családdal, hogy körülbelül mennyi időt tervezünk edzeni, mikorra várható, hogy hazaérünk. Ha késnénk, vagy valami okból kifolyólag nem érnék időben haza, akkor tudják, hogy merre induljanak utánunk, baj esetén ez akár életmentő is lehet.

Én magam órával futok, mely riasztja az általam megadott telefonszámokat, ha baj érne. Egyszer úgy adódott, hogy megbotlottam és elestem, s láttam, hogy azonnal ment is a jelzés a családnak, így sikerült – akaratom ellenére – is tesztelnem a vészfunkciót, ami nagy segítség, ha belegondolunk.

Ha nincs sportóránk, mely riaszt baj esetén, akkor legalább a telefonunk legyen nálunk! Kapható pár ezer forintért már mindenféle színű telefontartó karpánt, mely egyáltalán nem kényelmetlen és ez is a biztonságunkat szolgálja.

Beállíthatunk telefonunkon gyorshívót is a segélyhívószámoknak, és amennyiben veszélyt észlelünk, máris hívhatjuk őket. De akár a segélyhívó applikációt is használhatjuk. Ha sötétben futunk, alapfelszereltség a kivilágított vagy fényvisszaverő ruházat, fejlámpa és a különféle villogók használata. Mindig válasszunk olyan útirányt, ami nem elhagyatott, részesítsük előnyben a kiépített futóköröket.

Futáskor mellőzzük a hangos zenehallgatást, hiszen nem lehetünk így eléggé körültekintőek és nem tudunk figyelni a környezetünkre, körülöttünk elhaladó autókra és emberekre. Ha nem észleljük őket, könnyen balesetet szenvedhetünk. Nem javasolt a kapucni viselése sem, ez ugyanis csökkenti a periférikus látásunkat és térérzékelésünket.

Én elolvastam és preferálom az önvédelmi eszközök használatát. Hatékony megoldás lehet egy legálisan vásárolt (20gr töltőtömeget nem meghaladó) gázspray, melyet nem látható helyen vihetünk magunkkal futásaink alkalmával. Hasznos lehet egy önvédelmi tréning elvégzése is, amennyiben van rá lehetőségünk.

Vigyázzunk magunkra és egymásra, jó sportolást kívánok mindenkinek a szabadban!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.

Ezért jó a délutáni szieszta

Azt eddig is tudtuk, hogy a délutáni alvás, szieszta: kifejezetten jót tehet az egészségnek, de ezt most már a tudomány is alátámasztja. szakemberek szerint elég hetente egy-két alkalommal szunyókálni délután, hogy csökkentsük a szívroham és a stroke rizikóját.