A gyerekek harmada nem reggelizik otthon
- Dátum: 2024.02.13., 02:13
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- agyműködés, éhgyomor, energiaszükséglet, időhiány, iskola, memória, óvoda, péksütemény, reggeli, reggeli készülődés, szédül, tápanyagbevitel, teljes kiőrlésű, teljesítmény, vércukorszint
A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.
A reggeli készülődés, rohanás miatt általában nem jut idő semmire, pedig a kihagyott reggeli negatívan befolyásolja az agyműködést és a memóriát. Bár a szülők nagy része tisztában van azzal, hogy milyen fontos az első étkezés, mégis olykor tehetetlenek, ha a gyermek nem hajlandó reggelizni.

Az első étkezés azért fontos, mert a gyermekünk csak így tud kellő energiával megbirkózni azokkal feladatokkal, amivel a nap folyamán szembesül.
A reggeliző gyerekek közel fele pedig cukros, fehérlisztből készült péksüteményt kap reggelire, a teljes kiőrlésű termékek csak a kicsik 16 százalékának napindító étkezésében szerepelnek és zöldséget, gyümölcsöt is csak a gyerekek 35-39 százaléka fogyaszt rendszeresen.
Hogy miért marad ki a reggeli?
Nos sokszor az időhiány a válasz, ezért nem kerül sor reggelire, illetve az is ok, hogy a gyerek nem éhes. (Három fiam van, mindig tálalok reggelit, ebből csak egy eszik „rendesen”, egy megelégszik a kakaóval, a kamaszfiam pedig bármit kínálhatok, nem hajlandó reggelizni)
Azzal vígasztalom magam, hogy a hétvége ebből a szempontból javít a statisztikán, ilyenkor többen reggeliznek, mint a rohanó hétköznapokon.
Mennyi egy iskolás gyermek energiaszükséglete?
Átlagosan 2200-2500 kcal naponta, ebből a szülő a reggelit és a vacsorát tudja kontrollálni, a többi napközbeni étkezést nem.

A reggeli kihagyása vagy a nem megfelelő energia- és tápanyagbevitel a gyerekek vércukorszintjének esésében is megnyilvánulhat, emiatt van az, hogy kevésbé tudnak figyelni órán és fizikai teljesítőképességünk is csökken, legrosszabb esetben szédülhetnek is az alacsony vércukorszint miatt.
Lehet, hogy a reggeli hiánya miatt hoz haza rossz osztályzatot a gyerek az iskolából?
Igen! Lehetséges, sőt nagyon is összefügg a teljesítménnyel a nap első étkezése és annak időpontja, így lehetséges, hogy a reggeli hiánya okozza a lemaradást, hiszen teljesítményünk sokszor a táplálkozásunkon is múlik!
A reggeliző gyerekek teljesítménye igazoltan jobb, ezért érdemes a napot tartalmas reggelivel indítani. Vannak rosszevő gyerekek, de sokszor már az is elég, ha valaki 100 kalóriát visz be a szervezetébe reggel 6 és 9 óra között.
Milyen az ideális reggeli?

Tápláló! Tartalmaz kalciumot, fehérjét, B-vitamint, magnéziumot, cinket és vasat, ilyen például a gabona, a gyümölcs, a turmix, a joghurt, a tojás, a müzli, a zabkása, a melegszendvics, a túrókrém.
A táplálkozási szakember azt javasolja a szülőknek, hogy ha indulás előtt nincs idő a reggelizésre, akkor csomagoljanak a gyerekeknek uzsonnát, amit akár az iskolában, még az órák előtt meg tudnak enni.
A nonverbális nevelési trükkök, amikkel segítheted a mindennapokat
Ahány ember, annyiféleképpen neveljük a gyermekeinket. Az elvek mindenkinél mások, de egy dologban mind egyezünk, az pedig a testünk kommunikációja.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.