Menü

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

A reggeli készülődés, rohanás miatt általában nem jut idő semmire, pedig a kihagyott reggeli negatívan befolyásolja az agyműködést és a memóriát. Bár a szülők nagy része tisztában van azzal, hogy milyen fontos az első étkezés, mégis olykor tehetetlenek, ha a gyermek nem hajlandó reggelizni.

Az első étkezés azért fontos, mert a gyermekünk csak így tud kellő energiával megbirkózni azokkal feladatokkal, amivel a nap folyamán szembesül.

A reggeliző gyerekek közel fele pedig cukros, fehérlisztből készült péksüteményt kap reggelire, a teljes kiőrlésű termékek csak a kicsik 16 százalékának napindító étkezésében szerepelnek és zöldséget, gyümölcsöt is csak a gyerekek 35-39 százaléka fogyaszt rendszeresen.

Hogy miért marad ki a reggeli?

Nos sokszor az időhiány a válasz, ezért nem kerül sor reggelire, illetve az is ok, hogy a gyerek nem éhes. (Három fiam van, mindig tálalok reggelit, ebből csak egy eszik „rendesen”, egy megelégszik a kakaóval, a kamaszfiam pedig bármit kínálhatok, nem hajlandó reggelizni)

Azzal vígasztalom magam, hogy a hétvége ebből a szempontból javít a statisztikán, ilyenkor többen reggeliznek, mint a rohanó hétköznapokon.

Mennyi egy iskolás gyermek energiaszükséglete?

Átlagosan 2200-2500 kcal naponta, ebből a szülő a reggelit és a vacsorát tudja kontrollálni, a többi napközbeni étkezést nem.

A reggeli kihagyása vagy a nem megfelelő energia- és tápanyagbevitel a gyerekek vércukorszintjének esésében is megnyilvánulhat, emiatt van az, hogy kevésbé tudnak figyelni órán és fizikai teljesítőképességünk is csökken, legrosszabb esetben szédülhetnek is az alacsony vércukorszint miatt.

Lehet, hogy a reggeli hiánya miatt hoz haza rossz osztályzatot a gyerek az iskolából?

Igen! Lehetséges, sőt nagyon is összefügg a teljesítménnyel a nap első étkezése és annak időpontja, így lehetséges, hogy a reggeli hiánya okozza a lemaradást, hiszen teljesítményünk sokszor a táplálkozásunkon is múlik!

A reggeliző gyerekek teljesítménye igazoltan jobb, ezért érdemes a napot tartalmas reggelivel indítani. Vannak rosszevő gyerekek, de sokszor már az is elég, ha valaki 100 kalóriát visz be a szervezetébe reggel 6 és 9 óra között.

Milyen az ideális reggeli?

Tápláló! Tartalmaz kalciumot, fehérjét, B-vitamint, magnéziumot, cinket és vasat, ilyen például a gabona, a gyümölcs, a turmix, a joghurt, a tojás, a müzli, a zabkása, a melegszendvics, a túrókrém.

A táplálkozási szakember azt javasolja a szülőknek, hogy ha indulás előtt nincs idő a reggelizésre, akkor csomagoljanak a gyerekeknek uzsonnát, amit akár az iskolában, még az órák előtt meg tudnak enni.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.