Menü

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

A reggeli készülődés, rohanás miatt általában nem jut idő semmire, pedig a kihagyott reggeli negatívan befolyásolja az agyműködést és a memóriát. Bár a szülők nagy része tisztában van azzal, hogy milyen fontos az első étkezés, mégis olykor tehetetlenek, ha a gyermek nem hajlandó reggelizni.

Az első étkezés azért fontos, mert a gyermekünk csak így tud kellő energiával megbirkózni azokkal feladatokkal, amivel a nap folyamán szembesül.

A reggeliző gyerekek közel fele pedig cukros, fehérlisztből készült péksüteményt kap reggelire, a teljes kiőrlésű termékek csak a kicsik 16 százalékának napindító étkezésében szerepelnek és zöldséget, gyümölcsöt is csak a gyerekek 35-39 százaléka fogyaszt rendszeresen.

Hogy miért marad ki a reggeli?

Nos sokszor az időhiány a válasz, ezért nem kerül sor reggelire, illetve az is ok, hogy a gyerek nem éhes. (Három fiam van, mindig tálalok reggelit, ebből csak egy eszik „rendesen”, egy megelégszik a kakaóval, a kamaszfiam pedig bármit kínálhatok, nem hajlandó reggelizni)

Azzal vígasztalom magam, hogy a hétvége ebből a szempontból javít a statisztikán, ilyenkor többen reggeliznek, mint a rohanó hétköznapokon.

Mennyi egy iskolás gyermek energiaszükséglete?

Átlagosan 2200-2500 kcal naponta, ebből a szülő a reggelit és a vacsorát tudja kontrollálni, a többi napközbeni étkezést nem.

A reggeli kihagyása vagy a nem megfelelő energia- és tápanyagbevitel a gyerekek vércukorszintjének esésében is megnyilvánulhat, emiatt van az, hogy kevésbé tudnak figyelni órán és fizikai teljesítőképességünk is csökken, legrosszabb esetben szédülhetnek is az alacsony vércukorszint miatt.

Lehet, hogy a reggeli hiánya miatt hoz haza rossz osztályzatot a gyerek az iskolából?

Igen! Lehetséges, sőt nagyon is összefügg a teljesítménnyel a nap első étkezése és annak időpontja, így lehetséges, hogy a reggeli hiánya okozza a lemaradást, hiszen teljesítményünk sokszor a táplálkozásunkon is múlik!

A reggeliző gyerekek teljesítménye igazoltan jobb, ezért érdemes a napot tartalmas reggelivel indítani. Vannak rosszevő gyerekek, de sokszor már az is elég, ha valaki 100 kalóriát visz be a szervezetébe reggel 6 és 9 óra között.

Milyen az ideális reggeli?

Tápláló! Tartalmaz kalciumot, fehérjét, B-vitamint, magnéziumot, cinket és vasat, ilyen például a gabona, a gyümölcs, a turmix, a joghurt, a tojás, a müzli, a zabkása, a melegszendvics, a túrókrém.

A táplálkozási szakember azt javasolja a szülőknek, hogy ha indulás előtt nincs idő a reggelizésre, akkor csomagoljanak a gyerekeknek uzsonnát, amit akár az iskolában, még az órák előtt meg tudnak enni.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.