Menü

Az éjszakai köhögés elleni taktikák

A köhögés a légzőrendszer alapvető védekező mechanizmusa, melynek révén a légutakba került fertőző részecskék, szennyező anyagok, valamint a kóros körülmények között termelődő hörgőváladék kiürül. Ugyanakkor a köhögés kórjelző tünet, a heveny és idült légzőszervi betegségekben előforduló panaszok közül a leggyakoribb. Egyéb szervek betegségei (gyomor-tápcsatorna, szív), valamint a vashiány és egyes gyógyszerek is okozhatnak köhögést.

Lehet száraz (inproduktiv) vagy hurutos (produktív), heveny vagy idült. Minden esetben alapvető a köhögés kiváltó okának a tisztázása, mivel a köhögés csillapítása éjszaka is csak akkor valósulhat meg, ha a kiváltó alapbetegségeket is kezeljük. Mi okozza?

Szív asztma (szívelégtelenség)

Az éjszakai köhögés a szívelégtelenség tünete is lehet. Kezdetben lehet száraz, majd az állapot romlásával produktívvá válik. Amennyiben jellemzően fekve jelentkező nehézlégzéssel, a teherbírás romlásával is társul, maradéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Hátsó garatfali váladékcsorgás

Gyakran heveny vagy idült orrmelléküreg folyamatok, légúti allergia tünete lehet. A hátsó garatfali csorgás ellemzően orrdugulással társulhat.

Reflux betegség

Ha a köhögés jellemzően inkább fekvő testhelyzetben jelentkezik, abból akár az azt kiváltó okra is következtetni lehet. Ilyen eset például, ha a túlzott gyomorsavképződés áll a háttérben. A reflux oka a gyomrot a nyelőcsővel összekötő záróizom renyhesége. Emiatt a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik. Ez nemcsak gyomorégést, hanem köhögést, torokfájást vagy akár krónikus orrmelléküreg-gyulladást is kiválthat. Fekvő testhelyzetben, különösen ha az ágy fejvége nincs megemelve, még inkább fokozódik a köhögés.

Asztma (hörgő asztma)

Az éjszakai köhögés a kezdődő asztma tünete is lehet. Ismert asztmás betegeket az állapotuk rosszabbodására figyelmezteti, ha egyre többször jelentkezik köhögés. Az éjszakai köhögés csillapítása érdekében fontos tüdőgyógyász kezelőorvossal egyeztetni, akár soron kívül is távkonzultáció formájában, mert lehet, hogy a gyógyszereket módosítani kell, hogy a további rosszabbodást megelőzzük.

Ha a házi praktikák nem oldják meg a problémát, akkor érdemes a gyógyszertárakban kapható vény nélkül kapható köhögés- vagy megfázás elleni szereket kipróbálni. Ezek a termékek különböző típusú gyógyszerek keverékét tartalmazhatják. Melyek ezek?

Köhögéscsillapító. Úgy hat, hogy blokkolja a köhögési reflexet. A dextrometorfán a leggyakoribb.

Orrdugulás-csillapító, például fenilefrin vagy pszeudoefedrin, hogy kitisztítsa a dugult orrot vagy az orrmelléküregeket.

Antihisztamin, például brómfeniramin, klórfeniramin, difenhidramin vagy doxilamin, a tüsszögés és orrfolyás megszüntetésére.

Nyálkaoldónak nevezett, nyákoldó gyógyszer, amely elvékonyítja a nyálkát.

A köhögéscsillapítók egyeseket álmosságra késztetnek, másokat viszont felpörgetnek, így ébren maradhatnak. Néhányat nem biztonságos szedni azoknak, akiknek például magas a vérnyomása. Mielőtt valamelyik készítményt megvásárolná, kérje ki orvosa véleményét.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?