Menü

Átállni a télből a tavaszba

A jobb idő bekövetkeztével a tavasz szinte már beköszöntött, a tél pedig sokszor egyre enyhébb hazánkban. A tavaszi fáradtságról már szinte minden ember hallott, viszont ezen túl is fontos, hogy az ezzel járó időjárásra fokozatosan hangolódjunk mind testben, mind lélekben. Ezáltal segítjük önmagunknak is az átállást, és lendületet szerzünk az előttünk álló időszakhoz.

Több és rendszeres mozgás

A tavasz bekövetkeztével fontos tényező a több mozgás és a szabadban eltöltött idő. A kint eltöltött sétálás, vagy kisebb kirándulás nagyobb feltöltődést okoz, mint a folyamatos ücsörgés a szoba sarkában. Ha a hőmérséklet adott lesz, akkor indulhatunk futni, biciklizni, vagy éppen túrázni is. Tavasszal érdemes visszaállni a fokozott, intenzív mozgásra. Valamint ilyenkor a természet is folyamatosan megújul, amelynek a szabadban eltöltött idővel jobban a részese lehetünk. A felmelegedéssel sok ember küzd fáradékonysággal, dekoncentráltsággal is. Úgymond az edzésre történő motiváció is folyamatosan történik meg, a télen visszalassult szervezetnek kell idő, míg alkalmazkodik az új viszonyokhoz. Valamint a tavaszi fáradtság szintén sok embert érint ilyenkor, de ez legtöbbször csak néhány napig tart, és a szabadban eltöltött idővel jól tudjuk ellensúlyozni a hatásait.

Tegyünk rendet házon belül

A tavasz folyamán érdemes egy nagytakarítást is tartani, és elpakolni azon ruhákat, cipőket amire nem lesz szükségünk. Valójában ha rendet rakunk magunk körül, akkor azon túl, hogy jobban is érezzük magunkat, jobb lesz a környezetünk, hatékonyabbak is leszünk a különböző dolgok megtalálásában. Például a téli bakancsokra, csizmákra értelemszerűen a nyár folyamán nem lesz szükségünk. A vastagabb, kötött pulcsikat is kevésbé fogjuk a melegebb időben hordani, így azok is mehetnek a szekrény legaljába. A könnyebb rendszerezés érdekében pedig érdemes a dolgokat helyiségekre osztani, mint például az előszoba, a nappali, és a hálószoba. Ezzel mind az elpakolást, mind pedig a megkeresést segítjük önmagunk számára.

Tavaszi étrend

A tél beköszöntével a szervezetünk más ételeket kíván, így vissza kell állnunk a tavaszi étrendhez a jobb idő beköszöntével. Télen a szervezetünk sokkal inkább kívánja a zsírosabb, nehezebb ételeket, nem beszélve a karácsonyi időszakról mikor mindenki hajlamos többet enni a kelleténél, és sokakra felszalad pár kiló túlsúly. Ilyenkor többet is étkezünk, több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint például nyaranta.

Tavasszal általában több zöldséget és gyümölcsöt, tejet és tejterméket fogyasztunk. Személyes tapasztalat, hogy észrevettem, hogy tavasszal mindig jóval több sajtot, tejet kívánok, mint a hidegebb időszakban. Valamint a melegebb időjárással naponta – legalább – 2 liter folyadék bevitele az ajánlott a felnőtt emberek számára. Azt pedig meg sem kell említeni, hogy a cukros üdítőitalok, energiaitalok helyett inkább vizet érdemes inni, vagy valamilyen gyümölcslevet. Emellett télen sokan küzdenek valamilyen vitaminhiánnyal is, ezek a tavasz bekövetkeztével sokszor háttérbe szorulnak, vagy kevésbé lesznek jelentősek.

Összességében a tavaszi átállás egy jó lehetőség a feltöltődésre, a több mozgásra, és arra is, hogy a házunkon belül rendet tegyünk a téli időjárás után. Emellett ne feledjük, hogy ha kertes házban élünk, akkor tavasszal a ház körüli munkálatok is megsokasodnak, és egészen őszig tartanak az emberek örömére, vagy éppen bánatára. Viszont az biztos, hogy a szabadban töltött mozgás, vagy éppen egy egynapos kirándulás mind jó lehet a feltöltődésre és a kikapcsolódásra. Ha fokozatosan alkalmazkodunk az időjáráshoz, akkor az egész folyamat egy túlnyomó többségében pozitív élmény lesz, és a tavaszi fáradtság is kevésbé fog érinteni bennünket.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.