Menü

Miért fogy a kollagén a szervezetünkből?

Sok helyen olvashatunk a kollagénről, ami fontos szerepet játszik fiatalos kinézetünkben, de nem sokan tudják, hogy miért fogy el testünkből. Itt a magyarázat.

A kollagénről tudjuk, hogy olyan fehérje a szervezetünkben, melynek igen sok funkciója van. Segít nekünk bőrünk, hajunk egészséges állapotát fenntartani, izmaink, ínszalagjaink, csontjaink állapotáért is ő felel. A kollagént olyan aminosavak alkotják, melyeket fehérjében gazdag ételekből bont le a szervezetünk. Nagyon fontos nem csak a szépségápolásban, hanem a mindennapokban fizikai munkát végzők és sportolók életében is.

A kollagénszint csökkenésének különböző okai lehetnek. Először is nagyon meghatározó az életkor. Minél több évet éltünk már meg, annál kevesebb kollagént termelünk. Fiatal korban több kollagénünk van, mint amit felhasználunk, ezért üde és égészséges a kinézetünk, ez az arány idősebb korban megfordul. Nagyban befolyásoló tényező a táplálkozás is. Amikor sok cukrot, húst és szénhidrátot eszünk, elősegítjük a gyulladás kialakulását. A gyulladás az egyik legnagyobb ellensége a kollagén termelésnek.

Azt se felejtsük el, hogy a magas cukorfogyasztás nem csak bizonyos szerveinknek, hanem bőrünkre is igen negatív hatása van, hiszen elősegíti a bőr idő előtti öregedését. Arra is fontos odafigyelnünk, hogy olyan ételeket fogyasszunk, mik gazdagok kollagénben vagy a hozzá kapcsolódó aminosavakban, mint a halak, a bab, a tojás, a fokhagyma, a kesudió, és a paradicsom. Érdemes átgondolni a dohányzás témakörét is. A dohányosoknak kevesebb oxigén jut a szervezetébe, azért a szövetek könnyebben károsodnak, melynek visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy a füst okozta oxidatív stressz ráncoka okoz.

Ha már oxidatív stressz, akkor figyeljünk az UV sugárzásra is, mely negatív hatással van a szabad gyökök termelődésére, ami szintén ugyanoda vezet. Itt térjünk ki a stresszre is. A stressz sokféle szempontból tehet nekünk rosszat, de a kollagén szempontjából azért káros, mert a stressz emeli a kortizol hormon szintjét, ami viszont csökkenti a kollagén termelést. Végül van valami, amivel viszont sajnos nem dacolhatunk, az pedig a genetikánk. Ebből a szempontból érdemes felmenőinkre nézni, mert nagyjából azt várhatjuk bőrünk állapotváltozását illetően, amit az ő arcukon is látunk.

Pótolhatjuk a kollagént sokféleképpen, de sokat tehetünk az egészséges táplálkozással, sok mozgással, a stressz kerülésével, de szedhetünk különböző táplálékkiegészítőket is. Sokféle kozmetikai kezelés is elérhető már, melyek serkentik a kollagén termelést, de minden terápia, legyen az kozmetikai vagy étrendbeli változtatás, mindig kérjük ki szakember véleményét.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?