Menü

Mi alapján válasszuk ki a lábbelinket?

Nálunk a cipővásárlás, egy igen kritikus pont. Ami ránézésre megtetszik, annak a méretei nem megfelelőek a lábamra, ami praktikus és minőségi volna, az meg nem tetszik. Mire megtaláljuk a megfelelő terméket, eltöltöttünk egy teljes napot a próbálgatással. Arra azért most már próbálok figyelni, hogy minőségi és strapabíró terméket vásároljak, még ha mélyen a zsebembe is kell nyúlni. Na meg persze így nem is halmozódik fel annyi cipő. Ugyanis a női szemek egyből felcsillannak, ha cipő- vagy táskavásárlásról esik szó. Illetve képesek halomszámra beszerezni a különféle cipőket, nem törődve a minőséggel.

A férfiak ellenben arra hajtanak, hogy minél gyorsabban túlessenek a lábbeli vásárláson és minél kevesebb időt keljen a boltban válogatással tölteni. Hiába különböznek a szokásaink, azért abban megegyezik mindenki, hogy nem mindig törekszünk arra, hogy a lábunknak megfelelő cipőt megtaláljuk. Sőt sokan a helyes méretre sem ügyelnek. Pedig számos egészségügyi problémánk gyökerezik innen. Gondolok itt a láb, gerinc, derék fájásra, de akár fejfájást is okozhat a hanyagságunk.

Egy kutatás szerint a férfiak egyharmada, a nők közel fele olyan cipőt vásárol, amely nem jó a lábára. Ez több okból is eredeztethető. Az egyik ok, hogy a felnőttek nem is kapnak a boltokban a lábukra megfelelő méretű cipőt, a másik pedig, hogy nem mérik le a lábuk hosszát, szélességét, amely alapján megtalálnák a tökéletes lábbelit. Ezért marad a jól bevált módszer, felpróbáljuk azokat a méreteket, amik szerintünk jók lehetnek.

Sétálgatunk benne egy kicsit, megnézzük a tükörben, és ha kényelmesnek találjuk, akkor mehet a kosarunkba. De van az-az élethelyzet, amikor nem törődünk azzal, ha itt ott kicsit nyom, vagy szorít, mert minden féleképpen be kell szerezzünk egy bizonyos fazont. Például egy alkalmi lábravalót az esti buliba. Na de aki kedvet kapott a méregetésre az hogyan teheti meg? A talphosszunk, a leghosszabb lábujjunk végétől a sarok azon részéig tart, amely a talajhoz érintkezik. Fontos tudni, hogy sosem a sarokcsontot jelöljük végpontnak, hanem azt a pontot, amely érinti a talajt.

A következő ok a helytelen méretválasztásra, az pedig az online vásárlás. Itt úgy vásárolunk terméket, hogy még csak nem is fogtuk a kezünkbe. Nincs lehetőség a felpróbálásra, amely ez esetben igen csak hátrány, hiába kínál több webáruház csere lehetőséget. Itt tényleg lutri, hogy jó lesz-e a lábunkra a képről kiválasztott termék. Persze most mondhatjuk magunkba, hogy van mérettáblázat az oldalon a cipőkhöz, viszont az, hogy a megadott méretek tényleg pontosak-e, illetve, hogy az a kialakítás passzol-e a mi lábtípusunkhoz, az csak akkor derül ki, amikor már megkaptuk a megrendelt terméket.

Arra is figyeljünk oda, hogy gyakran az egyik lábunk „erősebb” mint a másik. Az ilyenfajta mérethiba lehetőségeket a feles méretű cipőkkel küszöbölhetjük ki. Ezek mellet, pedig aki lúdtalpbetétet vagy egyedi talpbetétet visel, annak igen is meg kell válogatni, hogy milyen cipőt vásárol. Itt fontos, hogy a talpbetét ne csúszkáljon a cipőben, úgy álljon, ahogy kell, és ami a legfontosabb, hogy beleférjen a lábbelibe. A cipőnek pedig jól kell tartania a lábat.

Ha pedig sportcipőt keresünk, akkor ne sajnáljuk rá a pénzt és a sportnak megfelelő cipőt vásároljunk. Hiszen itt komoly sérüléseket is szenvedhetünk, ha nem megfelelő a cipellőnk. Itt tényleg figyeljünk a praktikusságra és a védelemre, ezért ne a szín, stílus alapján válaszunk.

Pár fontos tipp a vásárláshoz:

A legfontosabb, hogy megtaláljuk a megfelelő méretű cipőt. A lábunk lemérése után próbáljuk fel a kiválasztott darabot és sétáljunk benne. De ne csak az egyik lábunkra húzzuk fel a cipőt és félig bekötött cipőfűzővel eltipegve a tükörig bólintásunk rá, hanem vegyük fel rendesen mind a két lábunkra, és ahogy az utcán is szoktunk, járkáljunk egy kicsit benne. Fontos, hogy ha nem érezzük kényelmesnek, akkor ne vegyük meg. Számoljunk azzal is, hogy a cipő tágulni fog az idő elteltével.

Ebből következik az is, hogy ne a kiállított darabot akarjuk megvásárolni, mivel az már a sok próbálgatástól kinyúlt, ezért nem fogja megfelelően tartani a lábunkat. Emellett természetesen higiéniai okok miatt is jobb, ha olyan terméket választunk aminek minden darabja a dobozában található. Ha pedig magassarkút vásárolunk, akkor figyeljünk, hogy ne csússzon nagyon előre a lábunk, mert úgy kényelmetlen lesz hosszan viselni.

Ellenőrizzük a cipő rugalmasságát is. Nem jó, ha túl kemény a talpa, viszont az sem jó, ha túl puha, inkább válasszuk a középutat. Természetesen a sportcipőknél a cipőtalp milyensége nagymértékben és sporttól függően eltér. Ezért kérjük ki edzőnk, mesterünk véleményét, vagy mi magunk járjunk utána, hogy az adott sportágban milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a lábbelinek. Magassarkúnál figyeljünk oda, hogy a sarka ne inogjon felvételkor, mert akkor nem fogjuk magunkat biztonságosan érezni a viselésekkor, illet egy sietősebb esetkor akár le is törhet.

Ne hordjuk mindig ugyan azt a cipőt, mert akkor a lábunkban lévő izmok megszokják az egyoldalú terhelést. Váltogassuk a sarok méretét, a cipő fazonját így mindig más-más izom fog működni. És ami még sarkallhat minket a váltócipő beszerzésére, hogy nem kopik el olyan gyorsan a cipőnk, amit viselünk.

Milyen betegségeket szerezhetünk, ha hanyagok vagyunk a válogatás során? Gyakran a cipők elejét szűkre szabják, ezért a nagylábujjunk folyamatosan nyomás alatt van, ami felgyorsítja a bütykök kialakulását. De az elszorított lábujj következménye lehet még, hogy károsodik a lábfejünk, illetve úgynevezett „kalapács ujj” is kialakulhat. A nem megfelelő lábbeli rengeteg egészségügyi problémát szülhet. Egészségügyi károsodás, torzulást okozhat a lábakon és a gerincen.

A magassarkú viselése mindig nagy vitát eredményez a közösségi médiában. Vajon jó-e vagy nem? A két tábor igen csak egymásnak feszül ebben a kérdéskörben. De mint mindennek, ennek is van pozitív és negatív tulajdonsága is. Az effajta lábbelinek a viselése nagy terhet jelenthet a gerincünknek és a lábainknak. Bütykök jelenhetnek meg, és az Achilles-ín rövidülése is következmény lehet.

De a viselése mellett szól, hogy szép izmos lábakat teremt a viselőjének. Tornáztatja a lábunk izmait. Nézzük meg a másik oldal veszélyeit is. Milyen gondokat rejthet a „balerina” cipő viselése. Ez sem egészséges, hiszen a vékony talpa végett nagyon gyenge vagy szinte semmilyen tompítással ütődik a sarkunk a talajhoz. Az ízületek és a csigolyák egymáshoz ütköznek, amely az idő elteltével kopáshoz vezet.

De akkor milyen is pontosan egy jó cipő? Olyan anyagból készül, ami biztosítja a megfelelő szellőzést, talpa rugalmas, de nem túl puha és megfelelően tartja a lábat. Kényelmes, megfelelő méretű és jó minőségű. Passzol a mi lábtípusunkhoz.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.