Menü

Ezek a laboreredmények és tünetek utalhatnak vashiányra

Mi okozza, ha állandóan fáradtak, kimerültek vagyunk, és egyik téli betegségből esünk a másikba? A válasz a vérünkben van. Mutatjuk, mely laborparaméterek utalnak vashiányra, és honnan tudhatjuk, mennyire súlyos a kialakult hiányállapot.

Ezért nélkülözhetetlen a szervezetünknek a vas

Bár csak 3-4 grammot tartalmaz belőle a felnőttek szervezete, a testi és mentális egészségünk megőrzéséhez feltétlenül szükségünk van vasra. Ahogy más fontos tápanyagot (például a C-vitamint), úgy a vasat sem tudja a szervezet előállítani, csak raktározni, így kívülről, a táplálékkal kell azt bevinnünk. Ha nincsenek feltöltve a vasraktáraink, az a hiány mértékétől függően különböző panaszokat okozhat. Megdöbbentő, de a világon minden harmadik ember vashiányos.

Igen sokfélék lehetnek a tünetek

Az egész szervezet működését megváltoztatja, ha nincs elegendő a vasból. A lassan kialakuló, változatos tüneteket sokszor nehéz összekötni a nyomelem hiányával. Sok esetben nem, vagy csak későn fogunk gyanút, hogy a kimerültség, a sápadtság nem időszakos, a hajunk nem az évszakváltás miatt hullik, vagy nem az edzetlenségünk miatt fulladunk ki, ha lépcsőznünk kell. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy a tüneteink vashiányra utalhatnak-e, az itt elérhető tünetellenőrző segíthet eligazodni. Ha vashiányra gyanakszunk, mindenképpen keressük fel az orvosunkat! A vashiány megléte egyszerű laborvizsgálattal igazolható.

Kulcsszavak a laboreredmények megértéséhez

Ferritin: ez a fehérje a vas raktározásában vesz részt, mérhető szintjéből látható, hogy milyen a szervezet vassal való telítettsége. Legkorábban alkalmas a vashiány kimutatására, hiszen kezdetben a hemoglobinszint kórosan még nem csökken.

Hemoglobin: a vörösvértestekben található hemoglobin adja a vér vörös színét. Az oxigén a hemoglobinhoz kapcsolódva jut el a vérkeringéssel a tüdőtől a szövetekig. Mivel alapvető alkotóeleme a vas, így szintjének csökkenése kifejezett vashiányra utal, ilyenkor ugyanis a vasraktárak már kimerülőben vannak.

Vörösvértest: a csontvelőben képződő vörösvértestek felelnek a vér oxigénszállításáért. Súlyos vashiányban alacsony a vörösvértestszám is, ilyenkor már csökken az oxigénszállító kapacitás, ami oxigénhiányos állapot kialakulásához vezethet.

Ezt jelezheti a laborvizsgálat eredménye

Enyhe vashiány

Az enyhe vashiányt az állandó fáradtság jelzi. Ilyenkor még csak a ferritin, azaz a raktárvas szintje csökken. Nőknél 4, férfiaknál 16 mg/l alatti ferritiszint jelezhet enyhe vashiányt, amelynek kezelésére napi 50-100 mg elemi vas bevitelére is szükség lehet.

Kifejezett vashiány

A fáradtság mellett más tünetek is megjelennek: kifejezett vashiánynál előfordulhat hajhullás, körömtöredezés, sápadtság is. Ekkor már a hemoglobinszint is csökken: nőknél 120, férfiaknál 135 g/l alatt hemoglobinérték utal kifejezett vashiányra. Ebben az esetben szintén napi 50-100 mg vas bevitele válhat szükségessé.

Vashiányos anémia

Ha nem kezdjük el időben a hiányzó vas pótlását, eljuthatunk a vashiány súlyos formájához, a vashiányos anémiához. Már a vörösvértest (vvt) szám is csökken, nőknél 4,2, férfiaknál 4,7 T/l alá.

Fáradtság, fejfájás, légszomj, gyakori megbetegedés kísérheti az állapotot. 100-tól akár napi 300 mg vas bevitelére, akár vénás vaspótlásra is szükség lehet.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.