Menü

Folyadékfogyasztás télen – avagy teázzunk!

Amíg nyáron sokat hallunk a folyadékpótlásról a kánikula és a magas hőmérséklet miatt, addig a hideg beköszöntével mintha erre egyre kevésbé figyelnénk oda, sőt sokszor megfeledkezünk arról, hogy eleget igyunk, pedig a hideg időjárás is fokozza a folyadékveszteséget.

A hideg levegőben sem szabad elhanyagolni a folyadékpótlást. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által megfogalmazott ajánlás szerint napi 8 pohár folyadék elfogyasztása javasolt, ez elsősorban szénsavmentes vizet jelent, esetleg teákat, gyümölcsleveket.

Nyáron nem okoz akkora gondot a kellő mennyiségű folyadék elfogyasztása, ám mivel télen szomjúságérzetünk csökkenhet, ezért egyre kevésbé kívánjuk a vizet.

Hogyan fogyasszunk télen is több folyadékot?

Például teákkal, a hűvös idő beköszöntével elindul a teaszezon, melyek amellett, hogy élvezeti értéket nyújtanak, gondoskodnak a folyadékpótlásról, még egészségügyi előnyökkel is járhatnak, gondoljunk például a gyógyteákra.

A téli időszak velejárója a megfázás, a nátha, ekkor még fontosabb a folyadékfogyasztás, egy bögre meleg citromos-mézes tea a legjobb választás torokfájásra, köhögésre, légúti betegségekre. A citromos tea a citromból származó C-vitamin tartalom miatt előnyös. Ha ilyet készítünk, arra ügyeljünk, hogy ne a forrásban lévő teába facsarjuk a citrom levét, a C-vitamin ugyanis hőérzékeny, inkább kicsit várjuk meg, amíg kihűl.

Ha már teázunk, essen szó a gyömbérről!

A gyömbér tea rendkívül magas antioxidáns tartalommal bír, csökkenti a gyulladásokat és erősíti az immunrendszert. Émelygés, hányinger ellen is kiváló.

Ha köhögünk, akkor bodzateára van szükségünk!

Anyukám mindig hársfa és bodzateát készít megfázáskor. A bodzatea vírusellenes hatású és ahogy számos tanulmány kimutatta: hatékonyan csökkentheti az influenza tüneteit.

A kamillatea leginkább nyugtató hatásáról ismert, emellett antibakteriális, gyulladáscsökkentő és májvédő hatással is rendelkezik.

A zöld tea magas antioxidáns tartalmáról híres, segíthet kivédeni a fertőzéseket. Említendő az anyagcsere javító hatása is, nem véletlenül ajánlják sok fogyást elősegítő diéták esetén.

A zöld teához hasonlóan az echinacea is magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, ennek fogyasztása lerövidítheti a felső légúti megbetegedések és az influenza időtartamát, csökkentheti a tünetek súlyosságát, de megelőzésként is hatásos.

Ha téli folyadékfogyasztásról van szó, akkor a teázás az egyik legjobb forrása a megfelelő folyadékbevitelnek, ám meg kell említeni, hogy ha igazán egészséges módon szeretnénk teázni, akkor kerüljük a rengeteg hozzáadott cukrot, ezzel ugyanis rengeteg plusz kalóriát vihetünk szervezetünkbe. Ízesíts gyanánt válasszuk a citrom facsart levét, aszkorbinsavat, gyümölcsdarabokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.