Menü

Vegyük észre időben! Ezek a stroke előjelei és tünetei

Szélütés, gutaütés: évszázadok óta velünk élő szavak, amelyek az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, amelyet a köznyelv egyébként tévesen agyvérzésnek hív. A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában. Éves viszonylatban 1,4 millió halálesetet regisztrálnak, de hogyan ismerhető fel időben és melyek a hirtelen kialakuló tünetek?

A civilizációs ártalmak által befolyásolt népbetegségek közül a legtöbb maradandó károsodást a stroke okozza. A stroke jelentése nem más, mint agyi érkatasztrófa.

A stroke akkor alakul ki, amikor az agy valamely területén a vérellátás olyan szinten leromlik, hogy ez a környező sejtek pusztulásához vezet, ezzel hosszú távú, sőt, maradandó agykárosodást is okozhat, ami felnőttkori rokkantsággal járhat, egyes szervek (mozgásszervek, beszéd) funkcióvesztését okozhatja.

A kényelmesebb életmód is hozzájárul népbetegségek kialakulásához, amelyek listáján a szívinfarktust követően az agyi infarktus, a stroke okozza a legtöbb halálesetet és ez vezeti a tartós rokkantságot okozó megbetegedések listáját.

A stroke jellegzetes tulajdonsága, hogy hirtelen alakul ki, tünetei egyik pillanatról a másikra csapnak le a betegség áldozatára, innen erednek a stroke népies elnevezései is, a szélütés vagy a gutaütés.

Életkortól függetlenül bárkinél megjelenhet, de körülbelül az 50. életév betöltését követően emelkedik meg a stroke-os esetek száma.

A stroke tünetei lehetnek:

féloldali végtaggyengeség,

féloldali bénulás,

hirtelen kialakuló egyensúlyvesztés,

mozgási zavarok,

átmeneti látásvesztés az egyik szemen,

kettős látás,

látótérkiesés,

beszédértési zavarok,

szóformálási nehézségek,

zavartság,

szédülés,

erős fejfájás,

hirtelen fellépő eszméletvesztés.

A legtöbb tünetet maga a beteg is észreveszi, de van olyan eset, amikor a környezetnek kell odafigyelnie. Ha ugyanis a stroke-ban a jobb agyfélteke egy bizonyos része érintett, akkor eltűnik az érintett személyek úgynevezett betegségbelátása, vagyis egyszerűen nem veszik észre magukon a súlyos tüneteket, akár például a féloldali bénulást.

Számos, életmóddal összefüggő rizikófaktor növeli a stroke kialakulásának veszélyét, így például az elhízás, a mozgásszegény életmód vagy a dohányzás.

Akinek az egyenes ági rokonai között volt már stroke-ot elszenvedett személy, annak szintén ajánlott nagyobb figyelmet fordítania a megelőzésre.

A stroke kockázatát befolyásoló tényezők:

magas vérnyomás,

dohányzás,

cukorbetegség,

szívritmus zavarok, szívbetegségek,

kóros vérzsírok,

mozgásszegény életmód, elhízás.

Az első gyanús jelnél mentőt kell hívni a stroke betegekhez,

hogy legyen esély a maradandó károsodás elkerülésére.

A tünetek kezdetétől számított négy–öt órán belül különleges vérrögoldó kezeléssel a végleges bénulás, károsodás az esetek egy részében még visszafordítható

A köznyelvben az agyvérzést és a stroke-ot sokszor azonos jelentéstartalommal ruházzák fel, azonban nem pontosan ugyanazt jelenti a két betegségmegnevezés. A stroke egy gyűjtőkifejezés, ugyanis az agyi érkatasztrófa számos módon megnyilvánulhat. Gyakoribb esetben a stroke vértelen, nem jár bevérzéssel, máskor egy elpattant ér vérömlenyt okozhat az agyban – ezt az állapotot nevezzük agyvérzésnek.

Endometriózis – mobilapplikációs segítség

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk szempontjából, hogy figyeljünk testük jeleire, mivel minél hamarabb vesszük észre az árulkodó jeleket egy kialakuló betegség során, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Egy mobilapp segíthet ebben.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.