Menü

Az izomrángásról

Az izmok egymást követő gyors rándulása, megfeszülése kellemetlen tünet. Bármikor előjöhet, bármeddig tarthat, általában ártalmatlan, de sok minden húzódhat a hátterében.

Oly sokszor érezzük, hogy testünk különböző részein egy-egy izom elkezd rángatózni. Ezek az izmok testünk vázát alkotják, harántcsíkolt izomrostokból állnak, rendeltetésük, hogy mozogni tudjunk. Lehet, hogy éppen csak egy izmunkat érinti a megfeszülés, de például egy epilepsziás roham során több izom is rángásnak indul, görcsös állapotba kerül. Az izomrángás nem összekeverendő az izomgörccsel. A rángás rövid ideig tartó, kisebb rándulások és nem okoznak fájdalmat, a görcs ezzel szemben hosszabb ideig tart és erős fájdalommal jár. Fontos megjegyezni, hogy ez olyan izommozgás, ami akaratlan, vagyis az idegrendszerünk irányítja.

Ezeknek a rángásoknak a hátterében általában valamilyen vitaminhiány áll, például D-vitamin, B-vitamin, magnézium, de lehet vas, nátrium, kálium és kalcium hiánya is. Sokszor okozhatja stressz vagy alváshiány is. Stresszes időszakban nem csak kimerül a szervezet, hanem sokszor egy folyamatos feszített állapotba kerül, ezt általában észre sem vesszük, de ettől az izmok elfáradnak. Ehhez társulhat a kialvatlanság is, ami az idegrendszer- és az izmok pihenésének is korlátot szabhat. Állhat a háttérben vérellátási gond és keringési probléma is.

Mindezek mellett okozhatja különbözőbelső elválasztású mirigyek működési zavara is, mint a pajzsmirigy, a mellékvese és hasnyálmirigy betegsége is. Bizonyos drogok fogyasztásánál elvonási tünetként is jelentkezhet. Sokszor előfordul, amikor az elektrolitegyensúly felborul a testünkben. Ez akkor történik, amikor túlhajtjuk magunkat valamilyen sport közben, túlzottan izzadunk, esetleg beleesünk egy súlyosabb hányás-hasmenés vírusba és rengeteg folyadékot vesztünk. Némely súlyosabb betegség velejárója is lehet, mint a sclerosis multiplex, az SMA (izomsorvadás), krónikus vesebetegség, myopathia, neuropathia, Hoffman-szindróma.

A helyes diagnózis felállításához érdemes feljegyezni, hogy mennyi ideig tart a rángás, melyik izomban jelentkezik, milyen gyakran fordul elő és kíséri e más tünet is. Szerepet játszhat bizonyos gyógyszerek mellékhatása is. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha úgy gondoljuk, hogy nem egy kimerültség okozza a gondot. Az orvos vérvizsgálatot rendel el és adott esetben neurológushoz irányítja a beteget. Fontos, hogy ha tartósan jelentkeznek a rángások, akkor mielőbb diagnosztizálják az okot és elkezdjék a helyes kezelést.

Amennyiben néha-néha fordul elő, akkor próbáljuk növelni a folyadékbevitelt, étkezzünk kiegyensúlyozottan, pihenjünk többet, meditáljunk és sportoljunk rendszeresen, igyunk kevesebb koffeintartalmú italt, nézessük át gyógyszereinket orvosainkkal és egyeztessük, hogy milyen vitamint érdemes bevinni szervezetünkbe.

Az izomrángás nagyon zavaró tud lenni és ne feledjük, hogy ez egy kis jel testünktől, hogy valami hiányzik a mindennapokból. Pihenjünk eleget, étkezzünk megfelelően, mozogjunk a friss levegőn és figyeljünk az elegendő vízfogyasztásra.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.

Hogyan csökkenthető futás közben a magas pulzus?

„Elszállt a pulzusom” – mondják gyakran a futók. Mit jelent ez pontosan, miért baj és
hogy lehet tenni ellene?

Vegyük észre időben! Ezek a stroke előjelei és tünetei

Szélütés, gutaütés: évszázadok óta velünk élő szavak, amelyek az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, amelyet a köznyelv egyébként tévesen agyvérzésnek hív. A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában. Éves viszonylatban 1,4 millió halálesetet regisztrálnak, de hogyan ismerhető fel időben és melyek a hirtelen kialakuló tünetek?

A testi érintés szeretetnyelv jellemzői

Így lehetsz boldog, ha a testi érintés az egyik legfőbb szeretetnyelved, mutasd meg a cikket a szerelmednek is!