Menü

Milyen gyakran ajánlott hajat mosni?

Milyen gyakran kell hajat mosni? Fiatal lányként többször elkövettem azt a hibát, hogy állandóan hajat mostam, szinte kétnaponta, miközben a dédim arról beszélt, hogy ők bizony annak idején heti egyszer mosták meg a hajukat és soha semmi gond nem volt sűrű és dús hajkoronáikkal. Mi a helyes, milyen gyakran szabad hajat mosni?

Bizony erről gyakran folyik a vita, nem könnyű eldönteni milyen időközönként kell a samponhoz nyúlni, hogy hajunk ne legyen zsíros, korpás, törékeny, sérült. A hajunk szakemberek szerint a faggyú termelődése miatt zsírosodik, a mirigyek, amelyek ezt termelik, a hajhagymáknál helyezkednek el, így innen válik zsírossá a fejbőr és a haj.

Abban egyetértek nagymamáink véleményével, hogy a túl gyakori hajmosás nem tesz jót, ugyanis nem egészséges a minden napos ismétlés. Köztudott, hogy minél többet mossuk a hajunkat, annál gyorsabban szárad ki a fejbőr, s ennek hatására még gyorsabban zsírosodik, tehát a gyakori hajmosással pont ezt a hatást érjük el, kicsit ördögi kör.

A hajmosás megfelelő gyakoriságát három dolog határozza meg: a bőrtípus, a hajtípus és a frizura. Ha normális a bőrtípus, azaz se nem túl száraz, se nem túl zsíros, akkor elég heti 1-2 alkalommal hajat mosni.

Az sem mindegy, hogy egyenes, hullámos vagy göndör hajról van-e szó. Általában minél dúsabb a haj, annál ritkábban igényel samponos tisztítást. Jellemzően a szárazabb és a göndör hajúaknál is lassabban mutatkoznak ezek a jelek, így ők is tovább várhatnak két hajmosás között, ez a típus vagyok én magam is, hullámos hajammal hetente 1-2 alkalommal végzem el a tisztítást.

Hajat mosni sokak szerint a világ legegyszerűbb dolga, hiszen csak samponozunk és öblítünk, pedig szerintem – pláne bizonyos hajtípusok esetén – egyáltalán nem ilyen egyszerű, hiszen megannyi termékcsalád közül kell kiválasztani a megfelelőt és abból olykor balzsamot, pakolást is érdemes használni.

Befolyásoló tényező az is, a fodrász, vagy az egyéb alkalmazott eljárások (festés, dauer) mennyi kárt okozott a hajunkban, mennyire foglalkoztunk az otthoni ápolással, használunk – e hajunknak megfelelő termékeket.

Minél több kárt okoztunk a hajunknak, annál kevesebb mosást kíván. Hagyni kell, hogy a test öngyógyító folyamatai rendbe tegyék a hajunkat, hogy újra egészséges és csillogó legyen.

Sokszor felmerül, hogy aki sportol, rendszeresen fut, kocog, tornázik, s izzad, mennyivel gyakrabban mossa a haját. Nos ahogy hajmosás gyakoriságára, úgy erre sincs konkrét recept vagy általános szabály, hiszen az egyéni adottságok, a fejbőr és a haj állapota, a haj hossza, a bőrtípus, az életmód mind hatással van ránk és a hajszerkezetünkre.

Bizonyos emberek adottságai vagy külső körülményei szükségessé tehetik a naponta végzett hajmosást, életmódjuk, a sportolás vagy a munka miatt, mert esetleg párás helyen dolgoznak, vagy sokat és rendszeresen edzenek, azoknak fontos a nagyon kíméletes hajsamponokat választaniuk, ezesetben mindenképpen nézzünk kíméletesebb megoldás után.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.