Menü

Fontos vitamin, hiánya komoly gondot okoz

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, melyek fontos szerepet töltenek be a szervezetünk működésében, hiányuk kellemetlen tüneteket okozhat. A B-vitaminokat együttesen B-komplex néven is ismerjük, ezek mindegyike fontos feladatot lát el az emberi szervezet különböző élettani folyamataiban.

A B-vitaminokat kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással könnyen bevihetjük a szervezetünkbe, így nagyon súlyos hiányállapot ritkán alakul ki.

A B-vitaminok fontos szerepet játszanak az immunrendszer anyagcsere-folyamataiban, hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez, bőrünk egészségéhez, e vitamin hiányának tünetei idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetek képében okoznak gondot.

Mi okozza a hiányt?

A nem megfelelő bevitel, vagy a nem megfelelő felszívódás.

A B-vitaminok hiányát leggyakrabban egyoldalú táplálkozás vagy túlzott alkoholfogyasztás, illetve gyomor-bélrendszeri betegség miatt kialakuló felszívódási zavar okozza. Az alkoholbetegek azért is különösen veszélyeztetettek, mert az alkohol lebontásához a szervezetnek fokozott mennyiségű B1-vitaminra van szüksége.

Melyek a B-vitamin hiányának jellegzetes tünetei?

Amennyiben hiányállapot lép fel, a következő tüneteket figyelhetjük meg:

étvágytalanság, gyengeség, hányinger, míg súlyosabb hiány esetén már izomgyengeséggel, reflexzavarokkal kell számolni.

A B2-vitamin hiánya repedezett ajkakban, bőrgyulladásban mutatkozik meg, míg a B3-vitamin, vagyis a nikotinsav hiánya mentális problémákkal, hasmenéssel, bőrproblémákkal, idegrendszeri gondokkal járhat.

A pantoténsav, vagyis a B5-vitamin hiánya a lábujjak zsibbadását, bizsergését okozza, vagy hasi görcs formájában jelentkezhet.

A B6-vitamin esetében a szájon át szedhető fogamzásgátlók, egyes antibiotikumok és egyéb gyógyszerek csökkentik a hatást, ez pedig bőrtünetekben, vérszegénységben, görcsökben mutatkozik meg.

A B12-vitamin hiányának jelei lehetne a súlyos vérszegénység, nyálkahártya-gyulladás, illetve gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri zavarok.

Milyen ételekkel vihetjük be a B-vitaminokat, ha nem szeretnénk étrendkiegészítőket szedni?

Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással a legtöbb vitamint be tudjuk vinni a szervezetünkbe, ez a B vitaminokkal sincs másképp.

B vitaminokat húsételekből lehet fedezni, de növényi alapú étrendből is be lehet vinni. A retek nagyon jó B-vitamin-forrás, ahogy a cékla is. B-vitaminban gazdag étel a csirkemáj is, valamint a spenót, a lazac, de fogyaszthatunk B vitamin bevitel céljából többek között joghurtot, édesburgonyát, tejet, avokádót, földimogyorót, mandulát, kukoricát, tojást és babot is.

A B-vitaminok természetes módon számos élelmiszerben megtalálhatóak, ám fontos tudni, hogy főzés, feldolgozás vagy tartósítás során a vitamintartalom egy része elveszhet.

Apiterápia, a méhek egyik gyógyító ereje

A méhekről általában a méz jut eszünkbe, mint gyógyír sokféle betegségünkre, pedig máshogy is jótékony hatással lehetnek egészségünkre.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

Séta, hogy egészséges maradj

Az egyik legegyszerűbb mozgásforma, amit szinte mindenki be tud iktatni az életébe, az a séta. Nem is gondolnánk, hogy milyen remek egészségügyi hatásai lehetnek.

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Narancsbőr? Nem kell vele együtt élned! Tippek a simább bőrért

A narancsbőr (szakszóval: cellulit) a bőrön megjelenő egyenetlen, gödröcskés felszín, amely leggyakrabban a combokon, fenéken, csípőn és a hason alakul ki. Nevét onnan kapta, hogy a bőr felszíne hasonlít a narancshéjához.