Menü

Hogyan vonjuk be a gyerekeket a házimunkába?

Azt gondolom nem teszek jót azzal, ha mindent megcsinálok a gyerekeim helyett, pedig gyakran mondom, hogy ők csak a leckével foglalkozzanak, az az egyetlen dolguk, holott ezzel nem segítem a felelősségteljesebbé válást, a szociális életüket, az igényüket a rendezettségre. Tévedés azt hinni, hogy a házimunkába nem fontos bevonni a gyerekeket.

A házimunkában való részvétel egy amerikai kutatás szerint felelősségteljesebbé teszi a gyermekeket, illetve a szociális életüket is javíthatja, ami később az élet több más területére is kiterjed. Természetesen a három különböző (13, 10 és lassan 3 éves) fiaim más és más feladatot tudnak elvégezni a háztartásban, képességeiknek és koruknak megfelelően.

Kisebbeknél például a játékok elpakolása nagyon jó feladat, ezt a közösségben, óvodában vagy bölcsődében is kamatoztatni tudják, vagy a széthagyott ruhák összeszedése is egy megoldható feladat akár a két-háromévesek számára is.

A nagyobbacskáknál lehet növelni az elvásárokat, ennek önbizalomnövelő hatása is van.

A nagyobbak már kivihetik a szemetet, segíthetnek letörölgetni, felporszívózni, elmosogatni, a kamaszok pedig kiválóan kezelhetik a mosogatógépet, elindíthatnak egy mosást vagy szárítást, megsétáltathatják a kutyust, vagy akár szülői felügyelet mellett lenyírhatják a füvet.

Szándékosan nem javaslom, hogy jutalmazzuk ezért a gyerekeket, hiszen ezzel csökkentjük a belső késztetésüket igényüket a házimunka elvégzésére.

A gyerekek bevonása az otthoni feladatokba nekünk is jó, hiszen hamarabb végzünk a teendőkkel és több idő jut más egyéb közös programokra, ami például egy jó motivációs tényező.

Készíthetünk listát is, hogy kinek mi a feladata és mikorra kell elkészülnie vele, amit látható helyre, például a hűtőre is kihelyezhetünk.

Cikkem végére készítettem egy gyors leírást, hogy mely korosztályt mely feladatokba lehet bevonni:

2-3 éves korosztály: kezdetleges feladatok, szerepjáték a takarításra játék takarító eszközökkel, játékok elpakolása a szobájukban, ruhák bepakolása a szennyeskosárba.

4-5 éves korosztály: Ovis korszakban szemét kivitele, posta behozása, háziállat etetése, törölgetés, ruhák és játékok elpakolása.

6-7 éves korosztálynál már alapvető elvárás a rend a szobájukban, ruháik, cipőik levétele és megfelelő helyre pakolása, bevásárlásban való segítség, a vásárolt élelmiszerek kipakolása.

8-9 évesen a ház körüli teendőkbe már bevonhatók és a teregetés-porszívózás is könnyedén megy nekik.

Feladatok 10-12 éves kor felett már kamaszok, kiskamaszok és sok mindenben ügyesek, bár kétségtelen, hogy nem mindig segítenek szívesen és örömmel, pedig szinte bármit elvégeznek, egyszerűbb ételek készítésétől, a mosogatásig, felmosásig számtalan dolgot.

A gyermekeink bevonása a házimunkába nem azt jelenti, hogy ők helyettünk dolgoznak, mi pedig feltett lábakkal olvasgatunk (pedig ez milyen jó is lenne…), hanem viccen kívül arról, hogy ezáltal a jövőben sokkal felelősségteljesebb és kiegyensúlyozottabb felnőttekké váljanak.

Sok lusta és kényelmes felnőtt van, akiknek nincs igénye a rendre, a tisztaságra, otthonuk emiatt elhanyagolt, koszos és ez amiatt is lehet többek között, hogy gyerekkorban nem nevelték rendre és tisztaságra, nem alakulhatott ki bennük a belső késztetés a megfelelő higiéniára és rendezettségre.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.