Akkor ehető vagy sem a zöld paradicsom?
- Dátum: 2023.10.04., 21:26
- Nagyné Kohajda Wentholin Loretta
- képek:pexels.com
- étel, házi termesztés, leérik, nyers, ősz, paradicsom, szedés, szüretelés, termés, vitamin, zöld paradicsom, zöldség
Az első paradicsom ültetvényeim nem lettek túl szakszerűen palántálva, meg felkötve, de igen csak büszke voltam, mikor a kis zöld paradicsom kezdemények megjelentek. De mivel elég későn lettek földberakva, sajnos már nem volt esélyük rendesen beérni. Nagyon szépek, formás terméseim lettek, csak éppen zöldek. Ezen felbuzdulva elkezdtem utána nézni, hogy vajon tudok-e velük kezdeni valamit ilyen állapotban. Savanyítani vagy bármilyen formában hasznosítani.
Dédimamám tanácsa szerint, szedjem le és rakjam őket ládába, beérnek majd szépen maguktól. Hiszen régen is így csinálták, majd mutatott az asztalon heverő már szép piros paradicsomok felé. Ezzel én úgy voltam, hogy ha nincs más mód, majd kipróbálom, de azért az interneten is utána néztem a további hasznosításáról. Aztán igen csak ellentétes véleményű cikkekbe botlottam, ugyanis, egyik arról ír, hogy mérgező a zöld paradicsom fogyasztása, még a másik, arról, hogy savanyítják, és készítenek belőle lekvárt, vagy chutney-t. Na de most akkor, hogy van ez?
Az igazság az, hogy a zöld, vagyis éretlen paradicsom egy szolanin nevű anyagot tartalmaz, ami mérgező. Azért ne gondoljuk azt, hogy másban nem található ilyen anyag, ugyanis megtalálható a burgonyában, paprikában, padlizsánban, vagy éretlen zöldségekben. Hatása pedig az, hogy a nyálkahártyát izgatja, felszívódva a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz. DE! A mennyiség az, ami igazán számít. A paradicsom tekintetében mindössze 25 milligramm szolanin elég ahhoz, hogy az ember kicsit rosszul érezze magát. Fejfájást, gyomorfájdalmat okozhat, emellett látászavarok léphetnek fel. Több mint 400 milligramm valóban halálos lehet.
De a zöld paradicsom nem olyan veszélyes, mivel 100 grammonként 9-32 milligramm szolanin található a zöldségben. Ahhoz, hogy valaki belehaljon, több mint 1 kiló zöld paradicsomot kellene megennie. Ha valakiben felmerülne a kérdés, hogy most akkor mi a helyzet a már érett, piros paradicsomokkal, egészséges-e egyáltalán? Amikor a paradicsom beérik, kipirosodik, a mérgező anyag szinte teljesen eltűnik, és rendkívül fontos vitaminokat tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van.
De mért van az, hogy több növény is tartalmaz ilyen mérgező anyagot? A növények védelmét biztosítja a baktériumokkal, gombákkal, rovarokkal szemben. Fontos tudni, hogy hőkezeléssel, tehát főzéssel, sütéssel, nem lehet csökkenteni a zöldségek glikoalkaloid szintjét. Tehát mire figyeljünk a fogyasztás kapcsán? A glikoalkaloid szint az érés során csökken a paradicsomban, ezért inkább érett zöldségeket fogyasszunk. Zöld paradicsomot és zöld paradicsomból készült ételeket kis mennyiségben fogyasszuk. A paradicsomnövény zöld részei, azaz a szára, a levelei és virága stb. nem fogyaszthatók.
Ha mégis csak zöld paradicsomra vágyunk, akkor válasszuk kifejezetten erre a célra szánt növényt. Ugyanis, ma már nem csak azért zöld egy paradicsom, mert éretlen, hanem mert ilyen fajta. Például az Aunt Rubys, a Cherokee Green, a Green Pineapple, a Summertime Green. Ezek, amikor érettek, akkor puhák lesznek, míg éretlenül kemények.
Tehát mégis csak azt a praktikát fogom kivitelezni, amit a dédi mondott. Azt mondják, az ízből meg lehet mondani, hogy melyik érett be a bokron és melyik az ágy alatt. De ugyan ezt a trükköt szokták alkalmazni, akkor is, ha valamilyen betegség éri el a növényeket. Úgy tartják, még mindig jobb zölden leszedni és megvárni még beérik, mint hagyni, hogy a kórság elvigye az egész termést.
A vitaminok túladagolásának veszélyei
Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.
Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?
Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.
Esszenciális vitaminok
Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?
A helyes táplálkozás alapszabályai
A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.
Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor
Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.