Menü

Magas pulzus csökkentése otthon: 6 egyszerű módszer, ami segíthet

Magas pulzust rossz szokások és betegségek is okozhatnak. Felnőttek esetében a normális nyugalmi pulzusszám 60 és 100 ütés/perc között mozog. Bár a pulzusszám egyénenként, bizonyos értékek felett és alatt veszélyes lehet.

Normális nyugalmi pulzusszám felnőtteknél

A nyugalmi pulzusszám az, amikor a szív azt a minimális vérmennyiséget pumpálja, amelyre a szervezetnek szüksége van. Az Amerikai Szívegyesület (AHA) szerint a normális nyugalmi pulzusszám 60 és 100 ütés/perc között változhat. Érdemes megjegyezni, hogy sportolók nyugalmi pulzusszáma azonban 60 ütés/percnél is alacsonyabb lehet, ami az ő esetükben normálisnak tekinthető.

A felnőttek normálisnak tekinthető pulzusszámát az életkor is befolyásolja. Az egyes életkorokban a következő az átlagos nyugalmi pulzus értékek a következőképpen alakulnak:

18-20 éves korban 81,6

21-30 éves korban 80,2

31-40 éves korban 78,5

41-50 éves korban 75,3

51-60 éves korban 73,9

61-70 éves korban 73,0

71-80 éves korban 74,2

80 felett éves korban 78,1

Az életkoron kívül néhány más tényezők is befolyásolhatják a nyugalmi pulzusszámot.

Hőmérséklet: a pulzusszáma enyhén megemelkedhet, ha meleg hőmérsékletnek van kitéve.

Gyógyszerek mellékhatásai: a gyógyszerek, például a béta-blokkolók csökkenthetik a nyugalmi pulzusszámot.

Érzelmek: ha szorong vagy izgatott, a pulzusszáma megemelkedhet.

Súly: az elhízott embereknek magasabb lehet a nyugalmi pulzusszámuk. Ez azért van, mert a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy a testet vérrel lássa el.

Testhelyzet: a pulzus átmenetileg megemelkedhet, amikor valaki ülő helyzetből álló helyzetbe kerül.

Dohányzás: a dohányosoknál általában magasabb a nyugalmi szívfrekvencia.

Tachycardia - mikor kell orvoshoz fordulni?

A tachycardiát, vagyis a szív túl gyors verését, az alábbi betegségek is okozhatják.

vérszegénység

veleszületett szívbetegség

a véráramlást befolyásoló szívbetegség

pajzsmirigy-túlműködés

a szív sérülése, például szívinfarktus következtében

kamrai vagy szupraventrikuláris ritmuszavarok

Ha a pulzusszáma tartósan 100 ütés/perc felett vagy 60 ütés/perc alatt van, akkor érdemes a problémával orvoshoz fordulni. Ha a magas pulzusszám mellett a következő tünetek is jelentkeznek, azonnal mentőt kell hívni:

légszomj

ájulásos rohamok

szédülés

szívdobogást vagy szívdobogást érez a mellkasban

fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban

mozgásképtelenség

Magas pulzusszám csökkentése természetesen

Fontos, ha a magas pulzus hátterében valamilyen betegség áll, akkor pontosan kövesse az orvos által előírt terápiát, és rendszeresen járjon ellenőrzésre. Egyébként a szív egészségének jót tesz a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, és a normális testsúly fenntartása. Ezeken kívül a pulzusszám az alábbi módszerekkel is csökkenthető:

Csökkentse a stresszt! A túl sok stressz ugyanis a pulzus emelkedéséhez vezethet. A szorongást jól oldja például a jóga.

Igyon kevesebb kávét és energiaitalt! A túl sok koffein, taurin fogyasztása növelheti a szívritmust.

Mérsékelje az alkoholfogyasztást! A nőknek naponta legfeljebb egy alkoholos italt, míg a férfiaknak naponta legfeljebb kettőt érdemes inniuk.

Hagyja abba a dohányzást! A dohányzás megnöveli a pulzusszámot, és a leszokás segíthet a csökkentésében.

Legyen tisztában a gyógyszerek mellékhatásaival! Egyes béta-blokkolók emelhetik a pulzust.

Figyeljen oda az alvásra! Az alvási apnoéval, amely alvás közben légzéskimaradásokat okozhat, és hatással lehet a szívritmusra is.

Endometriózis – mobilapplikációs segítség

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk szempontjából, hogy figyeljünk testük jeleire, mivel minél hamarabb vesszük észre az árulkodó jeleket egy kialakuló betegség során, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Egy mobilapp segíthet ebben.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.