Hogyan tároljuk a házi tojást?
- Dátum: 2023.09.28., 02:40
- Nagyné Kohajda Wentholin Loretta
- képek: pexels.com
- ebéd, éllelmiszer, felhasználás, friss, házi, tárolás, termék, tojás, tyúk, vásárlás
A tojás az egyik leggyakoribb ételünk közé tartozik, azonban nagyon kell figyelni a frissességére is, mivel nagyon könnyen megromolhat. Ha nagyáruházban vásároljuk meg, akkor mindenképpen nézzük meg a szavatossági időt. Ha nagyon közeli a lejárati dátum, akkor csak abban az esetben helyezzük a kosarunkba, ha pár napon belül elfogyasztjuk. Alapvetően hűvös helyen tárolva, kb. 30 napig tartható el.

Az üzletek polcaira kerülő tojásokat fertőtlenítik, mielőtt forgalomba kerülnének, de mivel a tisztítás után is kerülhet rá szennyeződés, azért érdemes nekünk is felhasználás előtt megtisztítani. Na de hogyan tegyük mindezt? A NÉBIH ajánlása szerint először szárazon érdemes megszabadítani héjukat a szennyeződésekről, és csak akkor kell nedves módszert alkalmazni, ha ez nem vezetett eredményre. Ennek oka az, hogy a nedves tisztítás hatására megsérülhet a tojás természetes külső védőrétege, ez pedig akár élelmiszer-biztonsági problémákat is okozhat a későbbiekben. A bolti tojásoknál, mindig nyissuk ki a csomagolást, forgassuk át a terméket, mivel a szállítás során nagyon sok megsérül, bezápul.
Próbáljunk meg olyat kiválasztani, ahol a csomagoláson belül minden tojás ép. Ebből adódig az a kérdés, hogy vajon a tojás, amelyet felütni készülsz, rendben van-e? Használjuk bátran a víztesztet! Tegyük vízbe az élelmiszert, és amennyiben a tojás az edény alján marad, akkor friss. Ha feljön a víz tetejére és lebeg, akkor már ne használjuk fel. Jó módszer az is, ha a fülünkhöz tartva megrázzuk és amennyiben "lötyögő" hangot hallunk, akkor nem friss a tojás.
De mi a helyzet a házi tojásokkal? Sokak körülményei nem teszik lehetővé, hogy tyúkokat tartsanak, azonban számos ember esküszik a házi tojásokra. Úgy tartják egészségesebb, finomabba, na és persze ha saját állataink alól szedjük ki, akkor mindig kéznél van. Sajnos az nem mondható el, hogy olcsóbb is, ha az otthoni tyúkoktól szerezzük be ezt a finomságot, mivel az állattartás, gondozás ma már nagyon drágává vált.

Ha mégis sikerül házi tojást beszereznünk akár piacról, szomszédból vagy csak a kertből, azt is érdemes megismerni, hogyan kell bánni azzal. Kezdjük egyből a begyűjtéssel. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy csak a tyúkólig kell elmennünk a termékért, akkor ezt naponta többször tegyük meg. Ellenőrizzük sűrűn, hogy az ólban van e tojás, erre azért van szükség, hogy minél frissebben tehessük el azt, illetve a tyúkok ne szennyezzék be annak felületét, ne tapossák szét vagy egyék meg azt.
Ha friss és vastag szalma van mindig az állatok alatt, akkor a lehető legtöbb mindent megtettünk annak érdekében, hogy kiváló minőségben a kamrába kerüljenek a végtermékek. Ha a házi tojást vásároljuk, akkor már csak a tisztításra kell odafigyeljünk. Ahogy már fentebb a bolti tojásoknál is leírásra került, hogy a száraz módszert érdemes előnyben részesíteni. Ha pedig nem használ, akkor inkább langyos, mint hideg vízzel kíséreljünk meg megszabadulni a rárakódott kosztól, ürüléktől és egyéb szennyeződésektől. Majd következik a szárazra törlés.

Hogyan helyezzük a tartóba a tojásokat? Egy kutatás szerint, ha a tojást a szélesebb felével felfele tároljuk, a benne lévő buborék távol marad a sárgájától, ezáltal nehezebben érnek el oda a baktériumok. Egy másik előnye a tojások csúccsal lefelé tárolásának, hogy a tojássárgája középen marad, így például töltött tojás készítésekor könnyebben tölthető, kerekebb sárgájú tojásokat kapunk. Így tovább őrzik meg szavatosságukat is, ugyanis, ahogy egyre több idő telik el a kitojástól, annál nagyobb lesz a tojásban a levegő. Mivel a pórusokon keresztül levegő jut a belsejébe, emellett pedig ugyan ezzel a módszerrel a baktériumok is.
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.