Menü

Hogyan védekezzünk penész ellen házilag?

Hogyan védekezzünk penész ellen, lehetőleg természetes módszerek segítségével? Mai cikkünkben megmutatjuk, mit tehetünk egyszerűen, természetesen, házi módszerekkel!

A penész egy, a gombák közé tartozó életforma, ami lebontja a közvetlen környezetében lévő szerves anyagokat. Különféle formái évről évre visszatérnek és szinte bárhol képesek megtelepedni, ahol megfelelő számukra a hőmérséklet és a nedvesség.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a penész a háztartások egyik legnagyobb réme, számtalan helyen megjelenhet: plafonon, falakon, sarkokban, bútorok mögött, fürdőszobában, számtalan egészségügyi problémát okozva ezzel.

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a penész?

A nem túl esztétikus megjelenés mellett a penészgombák allergiás, asztmás tüneteket válthatnak ki, penészmérgezést okozhatnak, illetve sok egyéb légúti panaszt: előfordulhat orrfolyás és orrdugulás, köhögés vagy sípoló légzés és torokfájás is, de okozza a szem és a bőr irritációját, valamint súlyosabb esetekben koncentrációs zavarokat is.

Mitől lesz penészes a lakás?

Ez attól függ, mennyire magas a helyiség páratartalma és milyen a hőmérséklet, illetve milyen a lakók életvitele. A penész a hűvös, nyirkos helyeket szereti, ilyen például a fürdőszoba, ugyanis ott vizesebb a falszerkezet.

Akár a meleget, akár a hűvösebb hőmérsékletet kedvelik a lakók, fontos odafigyelni a megfelelő hőmérsékletre, hogy ne szaporodjon el a penész. Kialakulhat a probléma akkor is, ha túl magas a lakás páratartalma.

60% körüli az optimális, ezt könnyen mérhető is, nálunk például a falióra mutatja a lakásunk páratartalmát is, ha száraz a levegő párásítással, ha túl magas a nedvesség, akkor párátlanítással védekezhetünk.

Pára képződhet a párásítás mellett izzadással, légzéssel, főzéssel, fürdőszobahasználattal, takarítással, felmosással és ruhaszárítással is. Ha nagyon sok a pára a lakásban, a nedvesség pedig kicsapódhat, ezzel utat nyitva a penésznek.

Az ingatlan műszaki jellemzői is szerepet játszanak a folyamatban, számít, milyen a nyílászáró, milyenek az ablakok, akadályozva van-e a szellőzés.

Ha már megjelent a penész…

Kezdem azzal, mit ne csináljunk: ne törölgessük, ne sikáljuk, ugyanis ezzel csak szétszórjuk a helyiségben a spórákat, ami később még több penészes foltot eredményezhet.

A legfontosabb ebben az esetben is, mint minden másban: a kiváltó okok megszüntetése, ezután következhetnek a házi, természetes megoldások:

szagelszívó, párátlanító berendezések használata
gyakori szellőztetés, rendszeres takarítás
teregessünk a szabadban, az erkélyen, vagy a teraszon
használjunk ecetet, mely nagyszerű csíraölő hatással bír
a sós oldat használata is igen elterjedt védekezés a penész ellen
az ezüstkolloid, a teafaolaj, a szódabikarbóna, a sütőpor, a citromsav penész ellen is hatásos szerek: csíraölő hatásuk már évtizedek óta ismert nem csak a háztartásban, de a gyógyászatban is!

Enyhébb mértékű penészproblémákra elegendőek a fenti házilag alkalmazott praktikák, ám nagyobb kiterjedésű fertőzés esetén vegyszerre lesz szükség és a kiváltó okok mielőbbi megszüntetésére.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.

Hűsítő tippek alváshoz – itt a kánikula!

Bizony el sem merem mondani hány fokos napi hőmérsékleteket mutatnak az időjárásjelző oldalak a hétre, de azt elárulom, hogy jó lesz megjegyezni, hogy mit tehetünk a kánikula elviselhetőbbé tételéért, például este, amikor aludni szeretnénk.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.