Menü

Nem bírod bevenni a gyógyszert, vagy éppen tűfóbiában szenvedsz?

A modern orvoslással, és számos kutatással próbálnak enyhíteni azok szenvedésén, akik minden nap azzal küzdenek, hogy az ujjnyi méretű gyógyszert valahogy lejuttassák a gyomrukba. De számos olyan embert ismerek, aki egy kis tű láttán is képes elájulni. Pedig ezek is hozzátartoznak olykor a mindennapjainkhoz. Ma már egyre népszerűbbé válnak az egyéb alternatívák is, így megkönnyítve a betegek dolgát. Ugyanis a két megszokott gyógyszerbeviteli forma mellett, már számos egyéb megoldást is fel tudunk mutatni a hatóanyag szervezetbe történő juttatására. Léteznek például különféle tapaszok, vagy a légzőszervrendszer gyógyszerezésre való felhasználása. Most foglalkozzunk egy kicsit az utóbbival.

Az orrüreg falán az orrkagylónak nevezett csontlemezek redőket alkotnak, melyek jelentősen megnövelve a levegővel érintkező felszínt, melyet erekkel sűrűn átszőtt nyálkahártya bélel. A beáramló levegő a nagy felületek és a jó vérellátásnak köszönhetően gyorsan felmelegszik, páratartalma pedig megemelkedik, aminek az egyén egészsége szempontjából nagy jelentősége van. Így az orrüreg relatíve nagy, s vérerekkel bőségesen behálózott felületéről bizonyos hatóanyagok jobban és gyorsabban szívódhatnak fel.

De miért is jobb így alkalmazni a gyógyszereket? Az így történő hatóanyag-bevitelnél a fentebb leírt okok miatt, kisebb dózis is elegendő, ami olcsóbb és kevesebb mellékhatással rendelkező gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet. Légúti megbetegedéseknél logikus, hogy közvetlenül a probléma helyére jutassuk az orvosságot, ezzel is kímélve és megakadályozva a gyomor-bél rendszert, valamint a májat érintő mellékhatásokat, de már számos hatóanyagú gyógyszer is alkalmazható ily módon.

A gyermekgyógyászatban az orvosok, már hamarabb ajánlják ezt a módszert, mint az összes többit, hiszen gyorsabban és kíméletesebben lehet alkalmazni, főleg annyira pici babáknál, akik még egyáltalán nem együttműködők. De felnőtteknél is ismerős lehet a gyógyszeradagolásnak e módja, hiszen az asztmára és a csontritkulásra írt gyógyszereket már szinte kezdetektől így alkalmazzák. Hátrányaként megemlíthetjük, hogy csak akkor hatnak, ha megfelelő technikával és az előírt gyakorisággal alkalmazzuk őket.

Hogyan használjuk a belélegezhető gyógyszereket?

Babáknál és gyerekeknél, körülbelül 3-4 éves korig, maszkos segédeszköz aeroszoll használatával történik a gyógyszeradagolás. Ennek oka, hogy ezek a csöppségek, még nem együttműködőek és fulladásveszély állhat fenn, ha kapszulában kapnák a dózist. Illetve ne lepődjünk meg, ha a felnőtt adag sokszorosát írják elő a nebulónknak. Amire fontos figyelnünk, hogy a gyermek ülő vagy álló helyzetben helyezkedjen el, a csecsemőket természetesen ölben ültetve kezeljük. Figyeljünk arra, hogy a maszk jól helyezkedjen el és jól zárjon az orron és szájon. A legtöbb készülék rendelkezik egy kis vékony hártyával, ami a megfelelő légzés esetén elmozdul, így ellenőrizni tudjuk, hogy a gyógyszer biztosan eljut e a megfelelő helyre.

A felírt sprayt rázzuk fel, majd helyezzük a készülék megfelelő nyílásába (lásd használati utasítás, amely minden eszköz mellé jár), majd fújjunk. Ezt követően várjunk, amíg a pici 4- 5 nyugodt légvételt tesz a maszkon keresztül a készülékből. Mindezt addig ismételjük, míg végére nem jutunk a felírt adagnak. Természetesen ez mind szépen hangzik, de azért akinek kisgyermeke van, az tudja, hogy ritka számba megy azon gyerekek száma, akik ezt mind szépen és nyugodtan ülve engedik. Még akkor is, ha játékosan próbáljuk megszeretetni a módszert. Így nyugodtan vessük be az összes praktikát. Például engedjük, hogy megfogja, játsszon a készülékkel, „gyógyítsuk meg a kedvenc játékát is ily módon”, csináljunk úgy, mintha mi is használnánk, stb. Ha semmi nem válik, akkor se adjuk fel, legyünk kitartók és határozottak.

Amikor a gyermek már jól együttműködik, célszerűbb a maszkos helyett a szájba vehető segédeszközt használni. A csutorára a fogakat gyengéden rázárjuk, és az ajkakkal a csutorát teljesen körülvesszük, hogy a levegő csak a készülékből jusson a szájba. Főleg kisebb gyermekeknél, vagy a kezdeti időszakban célszerű az orrot gyengéden befogni. Ügyeljünk arra, hogy a gyermek ne zárja össze fogait és ne dugja nyelvét a csutorába, ezzel akadályozva a levegő áramlását.

Ez esetben, először a gyermek teljesen kilélegzi a levegőt, majd a belégzés kezdetekor megnyomva a sprayt juttatjuk a gyógyszert a készülékbe, ahonnan lassú, mély sóhajtással szívja teljesen tele a tüdejét. Minden más használati módszer megegyezik a fentebb leírtakéval. Felnőtteknél már természetesen minden segédeszköz nélkül használhatóak, az orvos előírása alapján.

Létezik már olyan megoldás is, ahol poralapú a gyógyszer és inhalátorból kell kiszívni, vagy orrspray formájában alkalmazhatóak. Mindig nagyon figyeljünk, az orvos utasításaira, és a lehető legpontosabban próbáljuk kivitelezni a módszert, hogy a gyógyszer jó helyre és kellő mennyiségbe jusson a szervezetünkbe. Ha mindent betartunk, akkor megszabadulhatunk a nagy kapszuláktól és injekcióktól.

Endometriózis – mobilapplikációs segítség

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk szempontjából, hogy figyeljünk testük jeleire, mivel minél hamarabb vesszük észre az árulkodó jeleket egy kialakuló betegség során, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Egy mobilapp segíthet ebben.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.