Menü

Zabreggeli – gyors, egészséges finom

Sokan vagyunk úgy, hogy reggel nincs energiánk és időnk egy tápláló, minden elképzelést felülmúló reggelit készíteni, de erre is van megoldás. A reggeli a nap legfontosabb étkezése, kezdjük zabosan a napot.

A reggeli étkezés meghatározza a napunkat. Azért is nagyon fontos, mert ez indítja be a napi anyagcserét, amivel fokozzuk a szellemi és fizikai aktivitásunkat. Egyszóval ez az üzemanyag kell ahhoz, hogy reggel bepöccintsük a gondolkodásunk motorját, de az is lényeges szempont, hogy mi az első, ami az adott napon a gyomrunkba kerül. Fontos pótolni az éjszaka során elvesztett tápanyagokat, és nem utolsó sorban érdemes kipucolni azt, ami éjjel lerakódik a belekben. Szóval egyáltalán nem mindegy, hogy mi az első ételféle, amit magunkhoz veszünk egy nap kezdetén, ehhez pedig remek ötletem van, és ő lesz a zab.

A zab egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a tápanyagösszetétele nagyon kiegyensúlyozott. Szuper szénhidrát- és rostforrás, kellő mennyiségű zsiradékot és fehérjét, emellett ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz, mint B1-, E-vitamin, szelén, magnézium, foszfor, cink, és vas. Ezek mind arra is jók, hogy feltöltsék a szervezetet energiával, laktató is, és a magas rosttartalom segít a belekből kiszedni azt, amire már nincs szükségünk.

Oldható rostjai csökkentik a koleszterinszintet, egyensúlyba hozzák a vércukor szintjét és megsúgom, oldja a hasi zsírt is. Zabot a cukorbetegek is fogyaszthatják, de ezt azért körültekintéssel. Figyeljünk arra, hogy ne cukrozott, előre elkészített verziót válasszunk a vásárlás során, megfelelő mennyiséget fogyasszunk belőle és ne keverjük hizlaló, tömény cukros hozzávalókkal.

Ötletek a reggeli megzabolázására

Vaníliás, gyümölcsös zabpehely

Egy jó maréknyi zabpelyhet melegítsünk össze 1,5 deciliter vízzel, ha szeretjük, akkor tegyünk hozzá egy kis vanília kivonatot, kis reszelt citromhéjat, keverjük össze bogyós gyümölcsökkel és mandulával.

Joghurtos zabkása

A szokásos adag zabpelyhet keverjük össze egy kis görög joghurttal, adjunk hozzá gyümölcsöket, például epret, barackot, lehetőleg idény gyümölcsöt.

Almás-fahéjas zabkása

A felfőzött zabpelyhet keverhetjük egy teáskanál fahéjjal, tetszés szerinti mennyiségű darabolt almával. Aki szereti, tegyen bele pár szem diót. A fahéj abban is segítségünkre lesz, hogy a vércukorszintünk a helyén maradjon.

Ráérős reggelekre pedig chiamagos zabkása

Egy maréknyi zabpelyhet keverjünk össze növényi tejjel, szórjunk hozzá kicsit kevesebb chiamagot és tegyük félre állni, majd, ha ez kész, forraljuk össze. Amikor kihűlt, mehet rá narancs, pomelo, grapefruit.

A zab reggelire az egyik legjobb választás, hiszen beindítja agyunkat, energiát ad testünknek és nagyon egészséges, emellett perce alatt elkészül.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.