Zabreggeli – gyors, egészséges finom
- Dátum: 2023.09.11., 15:32
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- cukorbetegség, gyümölcs, koleszterinszint, rost, tápanyag, vitamin, zab, zabkása
Sokan vagyunk úgy, hogy reggel nincs energiánk és időnk egy tápláló, minden elképzelést felülmúló reggelit készíteni, de erre is van megoldás. A reggeli a nap legfontosabb étkezése, kezdjük zabosan a napot.
A reggeli étkezés meghatározza a napunkat. Azért is nagyon fontos, mert ez indítja be a napi anyagcserét, amivel fokozzuk a szellemi és fizikai aktivitásunkat. Egyszóval ez az üzemanyag kell ahhoz, hogy reggel bepöccintsük a gondolkodásunk motorját, de az is lényeges szempont, hogy mi az első, ami az adott napon a gyomrunkba kerül. Fontos pótolni az éjszaka során elvesztett tápanyagokat, és nem utolsó sorban érdemes kipucolni azt, ami éjjel lerakódik a belekben. Szóval egyáltalán nem mindegy, hogy mi az első ételféle, amit magunkhoz veszünk egy nap kezdetén, ehhez pedig remek ötletem van, és ő lesz a zab.
A zab egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a tápanyagösszetétele nagyon kiegyensúlyozott. Szuper szénhidrát- és rostforrás, kellő mennyiségű zsiradékot és fehérjét, emellett ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz, mint B1-, E-vitamin, szelén, magnézium, foszfor, cink, és vas. Ezek mind arra is jók, hogy feltöltsék a szervezetet energiával, laktató is, és a magas rosttartalom segít a belekből kiszedni azt, amire már nincs szükségünk.
Oldható rostjai csökkentik a koleszterinszintet, egyensúlyba hozzák a vércukor szintjét és megsúgom, oldja a hasi zsírt is. Zabot a cukorbetegek is fogyaszthatják, de ezt azért körültekintéssel. Figyeljünk arra, hogy ne cukrozott, előre elkészített verziót válasszunk a vásárlás során, megfelelő mennyiséget fogyasszunk belőle és ne keverjük hizlaló, tömény cukros hozzávalókkal.
Ötletek a reggeli megzabolázására
Vaníliás, gyümölcsös zabpehely
Egy jó maréknyi zabpelyhet melegítsünk össze 1,5 deciliter vízzel, ha szeretjük, akkor tegyünk hozzá egy kis vanília kivonatot, kis reszelt citromhéjat, keverjük össze bogyós gyümölcsökkel és mandulával.
Joghurtos zabkása
A szokásos adag zabpelyhet keverjük össze egy kis görög joghurttal, adjunk hozzá gyümölcsöket, például epret, barackot, lehetőleg idény gyümölcsöt.
Almás-fahéjas zabkása
A felfőzött zabpelyhet keverhetjük egy teáskanál fahéjjal, tetszés szerinti mennyiségű darabolt almával. Aki szereti, tegyen bele pár szem diót. A fahéj abban is segítségünkre lesz, hogy a vércukorszintünk a helyén maradjon.
Ráérős reggelekre pedig chiamagos zabkása
Egy maréknyi zabpelyhet keverjünk össze növényi tejjel, szórjunk hozzá kicsit kevesebb chiamagot és tegyük félre állni, majd, ha ez kész, forraljuk össze. Amikor kihűlt, mehet rá narancs, pomelo, grapefruit.
A zab reggelire az egyik legjobb választás, hiszen beindítja agyunkat, energiát ad testünknek és nagyon egészséges, emellett perce alatt elkészül.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.