Menü

Mi is az a mogyoróhagyma?

A salottahagyma, vagy más néven mogyoróhagyma a vöröshagyma egyik változata. Azonban a feje kisebb, mint a nagyobb társaié, illetve több gerezdre is bontható. Színe igen változatos, mivel a lilától a szürkéig, minden árnyalatban megtalálható. Rövid, hengeres levelei üregesek, virága akár díszkertben is megállná a helyét. Télálló hagymák családjába tartozik és a fokhagymához hasonlóan fejlődnek, egy közös tönkön. Kerekded vagy hosszúkás formájú. Ha az ízét vizsgáljuk, akkor édesebb, lágyabb, mint a vöröshagymáé, kevésbé kesernyés. Talán ennek köszönheti a népszerűségét is. A kifinomultsága páratlan, így aki nem kedveli ezeket a zöldségeket, az is bátran megkóstolhatja.

Alapvetően a keleti konyha kedvelt hagymafajtája, de Európában is megvetette a lábát. A francia konyha volt az első, ahol ez az alapanyag betört a piacra. Manapság nálunk is egyre népszerűbb, de még közel sincs ahhoz, hogy a háziasszonyok konyhájában állandó növényként szerepeljen.

Az íze akkor az igazi, ha nem magról vetik, hanem hagymagumóról. 1 dughagymából 3-4 hagyma lesz. Fészket képző hagymafajta, tehát egy kis dughagymát veszik körül majd az új hagymácskák. Bátran lehet vele kísérletezni saját kertünkben is, nem túl igényes fajta. Szereti a sok fényt és a közepesen tápanyagban gazdag talajt. Ha magról vetjük, akkor igényli a vizet, de dughagymáról szaporítva a kisebb vízellátottság ingadozások sem tesznek benne kárt.

Az aromája igazán könnyfakasztó, ételeinknek igazán jellegzetes és kölünleges ízt ad. Egészen korán vethető, ugyanis már 5 foktól megindul a csirázás. A gyommentességre itt fokozottan figyelni kel, mivel elvehetik a fényt a növényünktől. Amikor a hagyma szára elszáradt, akkor betakarítható. Ezeket a részeket szedés után el kell távolítani, és kiterítve szárítani. A buroklevelektől és a gyökérzettől is meg kell szabadulni tárolás előtt. Így igazán sokáig élvezhetjük az egészséges gumókat.

Ha a gyógyhatását vesszük figyelembe, akkor fokozza a mirigyműködést, szabályozza a májfunkciót, valamint jótékony hatással van a szívre, a vérnyomásra és az idegrendszerre is. Segíti az emésztést, és gyakran használják étvágygerjesztőként. A fertőzéses megbetegedéssekkel is felveszi a versenyt, de gyulladások ellen is használható. Álmatlanság, és migrén esetén is segítségünkre lehet.

Íze miatt tökéletes salátákhoz, mártogatósokhoz, pástétomokhoz, krémekhez, vagy ragukhoz is. Használjuk frissen. Akár savanyúság is készíthető belőle. Száraz, hűvös helyen, lehetőleg kosárban tároljuk. Apróra vágva, olajon megpirítva az ázsiai ételek közkedvelt ízesítője.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.