Mi is az a mogyoróhagyma?
- Dátum: 2023.09.05., 06:10
- Nagyné Kohajda Wentholin Loretta
- képek: pexels.com
- alapanyag, ebéd, étel, hagyma, hagymafajta, ízesítő, mogyoróhagyma, salottahagyma, vöröshagyma
A salottahagyma, vagy más néven mogyoróhagyma a vöröshagyma egyik változata. Azonban a feje kisebb, mint a nagyobb társaié, illetve több gerezdre is bontható. Színe igen változatos, mivel a lilától a szürkéig, minden árnyalatban megtalálható. Rövid, hengeres levelei üregesek, virága akár díszkertben is megállná a helyét. Télálló hagymák családjába tartozik és a fokhagymához hasonlóan fejlődnek, egy közös tönkön. Kerekded vagy hosszúkás formájú. Ha az ízét vizsgáljuk, akkor édesebb, lágyabb, mint a vöröshagymáé, kevésbé kesernyés. Talán ennek köszönheti a népszerűségét is. A kifinomultsága páratlan, így aki nem kedveli ezeket a zöldségeket, az is bátran megkóstolhatja.
Alapvetően a keleti konyha kedvelt hagymafajtája, de Európában is megvetette a lábát. A francia konyha volt az első, ahol ez az alapanyag betört a piacra. Manapság nálunk is egyre népszerűbb, de még közel sincs ahhoz, hogy a háziasszonyok konyhájában állandó növényként szerepeljen.
Az íze akkor az igazi, ha nem magról vetik, hanem hagymagumóról. 1 dughagymából 3-4 hagyma lesz. Fészket képző hagymafajta, tehát egy kis dughagymát veszik körül majd az új hagymácskák. Bátran lehet vele kísérletezni saját kertünkben is, nem túl igényes fajta. Szereti a sok fényt és a közepesen tápanyagban gazdag talajt. Ha magról vetjük, akkor igényli a vizet, de dughagymáról szaporítva a kisebb vízellátottság ingadozások sem tesznek benne kárt.
Az aromája igazán könnyfakasztó, ételeinknek igazán jellegzetes és kölünleges ízt ad. Egészen korán vethető, ugyanis már 5 foktól megindul a csirázás. A gyommentességre itt fokozottan figyelni kel, mivel elvehetik a fényt a növényünktől. Amikor a hagyma szára elszáradt, akkor betakarítható. Ezeket a részeket szedés után el kell távolítani, és kiterítve szárítani. A buroklevelektől és a gyökérzettől is meg kell szabadulni tárolás előtt. Így igazán sokáig élvezhetjük az egészséges gumókat.
Ha a gyógyhatását vesszük figyelembe, akkor fokozza a mirigyműködést, szabályozza a májfunkciót, valamint jótékony hatással van a szívre, a vérnyomásra és az idegrendszerre is. Segíti az emésztést, és gyakran használják étvágygerjesztőként. A fertőzéses megbetegedéssekkel is felveszi a versenyt, de gyulladások ellen is használható. Álmatlanság, és migrén esetén is segítségünkre lehet.
Íze miatt tökéletes salátákhoz, mártogatósokhoz, pástétomokhoz, krémekhez, vagy ragukhoz is. Használjuk frissen. Akár savanyúság is készíthető belőle. Száraz, hűvös helyen, lehetőleg kosárban tároljuk. Apróra vágva, olajon megpirítva az ázsiai ételek közkedvelt ízesítője.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.