Menü

A zene hatásai a babákra

A kellemes hangok, a zenehallgatás, a várandósság alatti éneklés, bizonyítottan hatással van a magzatra a pocakban. A zene abszolút pozitív hatásai régóta köztudottak, a kicsiknek való éneklés sok szempontból fejlesztő lehet.

A várandósság alatti zenehallgatással, énekléssel nagyon korán, már a tizenhatodik héten kapcsolatot teremthet magzatával a kismama, hiszen a kicsi mindent hall és érzékel.

Mint ismeretes, a kisbabák az anyaméhben már 16 hetesen, azaz kb. 11 centisen már hallanak. Így ettől az időszaktól kezdve érdemes őket megismertetni a zenével is, hiszen a fülük már elég fejlett ahhoz, hogy meghallják a kinti hangokat.

Ma már az is biztos, hogy az újszülöttek egyértelműen emlékeznek az anyaméhen belül hallott hangokra, hiszen a születés után sokkal erősebben reagálnak az anya hangjára, illetve a már magzati korban hallott zenékre. Annyi bizonyos, hogy mindennél jobban hat a babákra, ha szüleik énekelnek nekik, ez egy meghitt légkört teremt magzat és szülei között, melyre a születés után is emlékeznek és sokszor ezekre a dallamokra nyugodnak meg, alszanak el.

Már írtunk róla, de mindig aktuális téma, hogy az énekléstől, hangszeres játékoktól a gyerek érzelmi intelligenciája magasabb lesz, ami pedig segít abban, hogy empatikusabb, érzékenyebb felnőtté váljék.

A zenén belül különösen a komolyzenével való ismerkedésnek vannak jó hatásai, ami sajnos napjainkban már nem túl közkedvelt és gyakori, pedig ennek a zenei műfajnak kiváló hatásai vannak a kicsik számára és ez bizonyított tény. Kutatások számolnak be arról, hogy a komolyzene személyiségfejlesztő hatású, segíti a nyelvi fejlődést, megnyugtat, hat a félelemre, fejleszti a memóriát, segíti a szociális fejlődés és mindeközben szórakoztat is.

Arról is rengeteg tudományos hír van, hogy annak a gyermeknek, amelyik már korán hallgat komolyzenét, kevesebb problémája lesz az írással, olvasással.

Milyen komolyzenét hallgassunk a picikkel?

A szakemberek Brahms: Altatóját, Bach: 156-os kantáta című művét, de Saint-Saens: Az állatok karneválja című darabját ajánlják különösen a babáknak. Az interneten találhatunk kisbabáknak való zenei összeállításokat, programokat is.

Az is nagyon jó, ha anyuka maga játszik zenekarban, vagy zenél otthon és ezzel terhessége alatt és után is megismerteti, megkedvelteti a gyermekével a zenét. Úgy tűnik, nem lehet elég korán kezdeni a zene és a komolyzene hallgatását, keressünk gyermekeinknek bátran komolyzenét és figyeljük a hatásokat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.