Menü

Mi történik a testeddel, ha abbahagyod az edzést?

Sokan tudják, hogy a rendszeres sportolásnak milyen jótékony hatásai vannak a testre és lélekre, azt azonban kevesebben, mi történik a szervezettel, ha valaki hosszú időre felhagy a testmozgással és az edzésekkel.

10 nap után

Az első másfél hétben nem történik jelentős változás az izomtömeg és a testsúly tekintetében, ugyanakkor egy 2016-os kutatás rámutatott arra, hogy az agyban már egy hét eltelte után változások indulnak meg: intenzív edzés nélkül az agy vérkeringése csökken, beleértve a hippokampuszt, ami a tanulásért és az emlékezetért felelős régiója. Nem véletlen, hogy a testmozgást az agy karbantartójának nevezik, hiszen kutatások bizonyították már, hogy javítja a memóriát is.

3 hét után

Megállapították, hogy az inaktív időszak rossz hatással van a keringési rendszerre, négy hét után a sportolóknál jelentősen csökkent a test vérellátása, az oxigénfelvétel szintje pedig 9%-kal csökkent, ezáltal a futás is sokkal nehézkesebbé vált. Többük rossz közérzetről panaszkodott.

5 hét után

A testtömeg, derékméret és a testzsír 12%-kal növekedett, az anyagcsere pedig párhuzamosan lassulást mutatott ebben az időszakban. A sebesség, az erő és gyorsaság 25-30%-kal is csökkent pár hét leforgása alatt.

3 hónap után

3 hónap elteltével az izomméret 1/3-dal csökken. Minél kisebb az izmok aránya a zsírhoz képest, annál lassúbb az anyagcsere, amely emésztési panaszokat és pluszkilókat eredményez. 12 hét elteltével sokkal fáradékonyabbnak, kimerültebbnek és ingerültebbnek érezheted magad, ami az állóképességet és a teljesítményt is negatívan befolyásolja.

Természetesen mindenkinek szüksége van egy kis pihenésre, de ha teheted, inkább egy rövid, intenzív edzést végezz heti egy-két alkalommal ahelyett, hogy teljesen abbahagyd a mozgást. Nemcsak a tested, de az egészséged is meghálálja.

A testedzés is egyfajta fizikai aktivitás. Általában az olyan fizikai tevékenységet értünk ezalatt, melyet előre megtervezünk, magában foglal egy sor ismétlődő gyakorlatot, és azért végezzük, hogy megdolgoztassuk, megerősítsük és fejlesszük testünk valamely részét, beleértve a keringési rendszert is. Lehet ez bármilyen csapatsport, aerobic, edzőtermi mozgás, futás, úszás.

Lássuk tehát a rendszeres fizikai aktivitás előnyös hatásait a szervezetre!

1. Agy

Kimutatták, hogy a testmozgás oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos. Elősegíti ugyanis a hangulatjavító szerotonin, valamint a fájdalomcsillapító és általános jó érzést okozó endorfinok felszabadulását az agyban.

2. Bőr

Fokozza a vérkeringést, így több oxigén és tápanyag áramlik a bőr sejtjeihez. Az izzadás pedig – amely a testmozgás hatására fokozódik – lehetővé teszi, hogy a szervezet a bőrön keresztül szabaduljon meg a felesleges anyagok egy részétől.

3. Tüdő

A rendszeresen végzett testmozgás hatására nő a tüdőkapacitás, javul a légzés.

4. Szív

Rendszeres fizikai aktivitás hatására a szívizom megerősödik, nő a szív teljesítőképessége. Az aktív életet élőknél ráadásul kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

5. Emlők

Tanulmányok igazolták, hogy a rendszeresen végzett testedzés hatására csökken az emlőrák kialakulásának valószínűsége a nőknél.

6. Immunrendszer

A mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert, míg a túledzés, illetve a tartósan végzett, megerőltető gyakorlatok inkább ellenkező hatást váltanak ki.

7. Vérnyomás

Rendszeres fizikai aktivitás hatására bizonyítottan csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, illetve akiknél ez már fennáll, ott jelentős javulás érhető el.

8. Vérzsír értékek

A vérben található HDL (védő) koleszterin szintje nő, míg az LDL (károsító) koleszterin szintje csökken a rendszeres testmozgás hatására.

Az artériák falán így nem keletkeznek zsírt és egyéb anyagokat tartalmazó lerakódások (plakkok). Így csökken a vérrögök kialakulásának kockázata a szív-koszorúerekben, amely szívinfarktushoz vezethet, illetve az agyat ellátó artériákban, amely pedig stroke-ot okozhat.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.