Élet a menstruációs ciklus tudatos követésével
- Dátum: 2023.08.12., 17:40
- Fort Molnár Henriett
- képek:pexels.com, pixabay.com
- edzés, egészség, élet, étkezés, follikuláris fázis, gyümölcs, környezet, kutatás, luteális fázis, menstruációs ciklus, mozgás, nő, test, tudomány, zöldség
Ma már túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy szinte a csapból is az egészséges étkezés különböző irányzatai folynak, mellette a társadalom mégis egyre betegebb. A diétás trendek elhatalmasodó méreteket öltöttek, sokszor fejünket kapkodva nem tudjuk eldönteni, ha éppen fogyni vágyunk, melyikhez nyúljunk.
A szezonális étkezés már a múlté, hiszen minden zöldség és gyümölcs elérhető az év bármely szakában. Már nem csodálkozunk, ha szőlőt látunk februárban vagy áprilisban az üzletekben, és az sem lep meg minket, hogy egész évben tudunk lecsót készíteni. Arra azonban gondolunk-e, hogy régen nemcsak a szezonális étkezés volt jelen az egyszerű ember életében, de a nők ciklusuknak megfelelően is étkeztek és igyekeztek élni, ezzel elősegítve szervezetük egészséges működését?
Napjainkban a legtöbben arra gondolnak, hogy ha egy nő éppen menstruál, akkor nyűgös, nyavalyog, kötözködik, rosszkedvű, semmi sem tetszik neki, mert éppen van mire fognia. Nem fordul meg a fejükben, hogy ez okkal van így, és ez méginkább így lesz, ahogyan egyre jobban kezdünk eltávolodni a test és lélek összefüggéseinek megértésétől.
Amikor egy nő menstruál, az azt jelenti, hogy éppen nem vár babát. Ilyenkor alacsony az energiaszintje, zsírosabb ételekre van szüksége a szervezetének, például zsíros halakra, vörös húsra. A zöldségek közül érdemes céklát fogyasztani, és jó szolgálatot tehet a gombaevés is. Ebben a pár napban érdemes csökkenteni az alkohol- és koffeinfogyasztást. Ha nem kívánatos, lehet hanyagolni a mozgást, ha mégis szükség van rá, remek választás a séta, a jóga és a nyújtás. Ezt az időszakot gyakran méregtelenítő fázisnak is hívják.
A follikuláris szakaszban megnő az energiaszint, de még nem éri el a maximumát. Csökken az étvágy, ezért jó ötlet ilyenkor egy-egy nap böjt bevezetése, illetve a könnyebb ételek előnyben részesítése, ezért ajánlott többek között sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A mozgásformák ilyenkor lehetnek magas intenzitásúak, például futás, túrázás, kardió, súlyokkal való edzés stb. Ez a szakasz a produktív fázis.
Az ovulációs szakaszban, tehát amikor a teherbeesés megvalósulhat, a legmagasabb az energiaszint, ezért az edzésformák is ilyenkor lehetnek a legintenzívebbek (intervallum edzés, sprint, futás, kocogás, kerékpározás stb.). A színes zöldségek, gyümölcsök fogyasztása rendkívül ajánlott. Kiváló szolgálatot tehet a brokkoli, a karfiol, a káposztafélék, a magvak és az avokádó.
A luteális szakaszban (amikor a terhesség elvben létrejöhetett) az energiaszint csökkent, megjelenhet a sóvárgás. Ajánlott sok édesburgonyát, könnyebb zsíros ételeket fogyasztani. Jók ilyenkor a saláták, a napraforgó-, valamint a szezámmag. Nem ajánlott a tejtermékek, a túl zsíros ételek és a hozzáadott cukor fogyasztása. Közepes intenzitású mozgásformák tehetnek jó szolgálatot, például pilates, jóga, könnyű kardió és erőnléti edzések. Ez a szakasz a táplálás és a pihenés időszaka.
Ezeket nem a nők találták ki, ez a természet rendje, a test változásainak tudatos követése, amely ma már kutatásokkal is igazolható, és amennyiben ezeket a lépéseket nőként megtesszük, megkönnyítjük a magunk és környezetünk életét is.
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.