Menü

Sátrazzunk!

A héten a gyerekeim vándortáborban vannak és sátorban alszanak. Nekem ez azért különleges, mert ez új élmény nekik és nosztalgia nekem. Csodás kaland! Tartsanak velem, menjünk el sátrazni. Nem kell hozzá tábor vagy túra! A kert vagy az udvar is megfelel.

Milyen típusú sátrak léteznek? Nos vannak strand sátrak, kétszemélyes sátrak, túra sátrak, kerekre összehajtható instant sátrak, magashegyi sátrak, nagy családi sátrak, telepített sokszemélyes sátrak, pillekönnyű sátrak és kemping és fesztivál sátrak.

Különböző felhasználással, víz- és szélállósággal, technológiával, mérettel, felállítási móddal, formával és legfőképp: árral. Van 3 évszakos és négy évszakos, önhordó és nem önhordó. (Önhordó sátraknak nevezik azokat a konstrukciókat, amelyek a földbe szúrt pöckök nélkül is megtartják alakjukat. A nem önhordó sátrakat pedig csak akkor tudjuk felállítani, ha kifeszítjük a sátor köteleit és azokat valahova rögzítjük.)

Hogy mi alapján válasszunk sátrat az attól függ, hány személyre keresünk milyen méretűt, milyen céllal milyen típusút, egy-két napra vagy netán hosszabb kiruccanásra.

Át kell gondolni azt is, hogy mire szeretnénk használni, például gyalogtúra, motorozás, egyedül, párban, vagy családdal, melyik évszakban és milyen körülmények között.

Praktikusak az olyan sátrak, amelyek, amelyeknek van egy kis előtere, ahova be lehet tenni csomagot, cipőt.

Fontos kritérium a sátor hossza, hogy kényelmesen elférjünk és a magassága, hogy fel lehessen ülni benne. A 95-100 cm belmagasságú sátrak már kényelmesek egy átlag magasságú embernek.

No és itt a vízállóság is, mely szintén fontos ugyebár….Mit ér a legjobb sátor is, ha beázik, ezért célszerű minél vízállóbb anyagút választani az áruházban.

Talán apróbb dolognak tűnik, pedig egyáltalán nem elhanyagolandó szempont a szúnyogháló megléte. Jobb, ha van, máskülönben egy forró nyári estén sokszáz vérszívó fog jóllakni belőlünk.

Ha megvettük a drága sátrat, azzal feladatunk még nem ért véget. Senki se szeretné a szezon egy penészes, büdös sátorral kezdeni, ezért a tárolásra és karbantartásra fokozott figyelmet kell fordítanunk.

S végezetül felhívnánk a figyelmet arra, hogy melyek azok a dolgok, amit semmiképp se hagyjunk otthon, ha sátorozni indulunk:

Első a polifoam és a hálózsák, mely a sátrazás elengedhetetlen kelléke. Cserkészkoromból emlékszem csak kanálgépnek hívtuk…elengedhetetlen eszköz.

A bicska sátrazásnál szintén fontos eszköz, ahogy a zseblámpa vagy fejlámpa is, hiszen a sátor tetején nem lesz felkapcsolható lámpa, mint otthon.

Mindenkinek kalandos, izgalmas, tartalmas sátras kirándulásokat kívánok, akár gyalog, akár biciklin vagy motoron.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.