Menü

Befőzési kisokos

A nyári időszakra jellemző befőzés a különböző zöldségek, gyümölcsök házilagos tartósítását jelenti általában hőkezelés által. Ilyenkor sokaknál érik sárga- és őszibarack, szilva, különböző almafajták, ezeket pedig többféle formában is lehet tartósítani a téli időszakra. A gyümölcsöket elrakhatjuk ivólének, lekvárnak, és befőttnek is. Az alábbi cikkben megtudhatunk több a befőzéssel kapcsolatos hasznos tippet, és recepteket is.

Miért jó a befőzés?

A házi készítésű befőttek, lekvárok, savanyúságok, szörpök amellett, hogy változatosabbá és vitamin-gazdagabbá teszik étkezéseinket, még azt a pluszt is nyújtják, hogy saját készítésű, boltokban nem kapható csemegéket ehetünk akár még a téli hónapokban is. Befőzéskor elsősorban ne arra törekedjünk, hogy több száz üveg hagyományos, azonos ízesítésű télire elrakott gyümölcstől és zöldségtől roskadozzanak a kamra polcai, hanem inkább arra, hogy többféle gyümölcsöt és zöldséget is tartósítsunk, és azokat is különböző formákban.

A legtipikusabb alapanyagok

A befőzés tipikus gyümölcsei mindig a sárgabarack, és a szilva voltak. Emellett a savanyúságok közül az uborka a legnépszerűbb. A barackból könnyedén készíthetünk levet, jamet, lekvárt és befőttet is. Érdekesség, hogy előbbi abban különbözik az utóbbitól, hogy kevesebb ideig főzzük, emiatt az állaga is hígabb lesz. A lekvárt ezzel ellentétben hosszabb ideig főzzük, hogy elérjük a kívánt sűrűséget. A megfelelő állag meghatározása azonban ízlés, és felhasználás dolga is. Van, aki folyósabban, van, aki keményebben szereti fogyasztani. A jamet elég felforralni, hiszen nem a gyümölcs víztartalmának elpárologtatása a cél, hanem az, hogy egy kicsit besűrűsödjön, és elpusztuljanak a benne élő baktériumok. A lekvár esetén pedig a benne lévő víz elpárologtatása is fontos a sűrűbb állag elérése érdekében.

A lekvárok és jamek esetén a felhasználási mód is meghatározó. Előbbiek kiválóan alkalmasak sütésre is, ezáltal a különböző tésztákból legyen az piskóta, vagy bukta sem folynak ki. Ezzel szemben amit hígabbra főzünk nem alkalmasak magas hőfokú sütésre, mivel kifolynak a süteményből. Viszont tészták megkenésére, kész édességek díszítésére már használhatjuk. Az ivólevek egyértelmű célt szolgálnak. A befőtteket pedig legtöbbször sült húsok mellé, vagy akár magában is fogyaszthatjuk.

Az alábbi részben nézzünk meg egy klasszikus sárgabaracklekvár receptet:

Hozzávalók:

3 kg kimagozott érett, puha sárgabarack

1,2-1,4 kg kristálycukor

1/2 mokkáskanál nátrium benzoát tartósítószer

Elkészítési idő: 140 perc

Elkészítés:

1. A barackokat megmossuk, a hibás részeket ha vannak, kivágjuk, kimagozzuk. Forró vízbe mártva lehúzzuk a gyümölcs héját. Vágjuk kisebb darabokra, (ha lekvárt szeretnénk készíteni, akkor nem kell apró kockákra vágni).

2. A feldarabolt barackokat beletesszük egy nagyobb lábasba. Rászórjuk a cukrot, időnként megkeverjük, majd néhány óra alatt a cukor feloldódik és a barack megpuhul. Emellett botmixerrel homogénre turmixolhatjuk.

3. Elkezdhetjük főzni a lekvárt, a főzési idő függ a gyümölcs víz tartalmától, és attól is, hogy milyen sűrűre szeretnénk főzni, akkor érdemes abbahagyni, amikor a habját elfőtte. Valamint attól is függ a főzési idő, hogy milyen sűrűre szeretnénk. Emellett meleg állapotban mindig folyósabb lesz, kihűlve pedig besűrűsödik.

4. Szintén fontos feladat az üvegek elmosása, majd megszárítása.

5. Amikor megfelelő sűrűségű a lekvár, forrón a tisztára mosott üvegekbe töltjük úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött. 24 órára, vagy akár még több időre száraz dunsztba tesszük, ezáltal segítve a tartósítási folyamatot. A becsomagolt lekvárt különböző takaróval, paplannal fedjük le. Az elkészített lekvárt pedig rengeteg féle módon felhasználhatjuk, többek között piskótatekercsben és palacsintában is.

Alaprecept a sárgabaracklé elkészítésére:

Hozzávalók:

3 kg sárgabarack

20 dkg cukor

1 citromból nyert citromlé

1 l víz (állagtól függően)

Elkészítés:

1. A barackot megmossuk, kimagozzuk, és a citromlével együtt egy 10 literes fazékba tesszük.

2. Botmixerrel szétzúzzuk, és 1 liternyi vízzel feltesszük főni. Amikor forr, hozzákeverjük a cukrot és az 1 csomag befőtt tartósítót, (ha szalicilt használunk, akkor azt csak a végén tesszük az üvegek tetejére)

3. Felöntjük annyi vízzel, hogy megfelelő sűrűségű legyen az egész. Ha kell, ilyenkor még botmixerrel keverhetünk rajta, majd újból felforraljuk. A habját leszedjük, és az előkészített üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba tesszük, és ott hagyjuk kihűlni.

Szilvalekvár recept:

Hozzávalók:

l 5 kg szilva

l 50 dkg cukor

l 2 db fahéjrúd (ízlés szerint)

l 1 kávéskanál szalicil

Elkészítés:

1. Befőzés előtti este: a kimagozott szilvát egy lábasba tesszük, ráöntjük a cukrot, amitől az másnap reggelre egy kis levet enged. Másnap összedolgozzuk, majd feltesszük főni.

2. Körülbelül 1,5-2 óra alatt sűrűre fő. Majd a kimosott, kiszárított üvegekbe töltjük, késhegynyi szalicilt teszünk a tetejére, majd rácsavarjuk az üveg tetejét.

3. 1-2, vagy akár több napra is száraz dunsztba tesszük az üvegeket, majd hasonlóan a baracklekvárhoz rengeteg féle módon felhasználhatjuk.

Uborkabefőtt recept:

Hozzávalók:

2,2 kg (csemege) uborka

2 l víz

2 dl ecet

15 dkg cukor

10 szem fekete bors

10 mustármag

1 evőkanál só

1 egész babérlevél

1 csokor kapor

2-3 hagyma (ízlés szerint)

1 mokkáskanál szódabikarbóna vagy szalicil

Elkészítés:

1. A befőttesüvegeket és a kupakokat mossuk tisztára.

2. Az uborkát folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. A felöntőléhez adjuk hozzá a cukrot, az ecetet, a borsot, a szódabikarbónát, a mustármagot, a babérlevelet, és kezdjük el melegíteni. Ha felforr, húzzuk le a tűzről, és várjuk meg, amíg langyosra hűl.

3. Az üveg aljára rendezzük a kaprot, pakoljuk bele szorosan egymás mellé az uborkákat, hagymát és töltsük tele a felforrt vízzel. Majd a tetejére a tartósítás miatt tegyünk egy késhegynyi szalicilt is.

4. Ha megtöltöttük az üvegeket, akkor mehetnek rá a kupakok. Ezt követően pedig állítsuk egy lábosba az üvegeket, öntsük fel félig vízzel, és kezdjük el melegíteni. Körülbelül 75-80 °C-ig főzzük, majd hagyjuk a vízben kihűlni.

5. Kihűlés után pedig be lehet rakni az üvegeket még egy rövid időre dunsztolni, de akár már mehetnek is a polcra.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.