Menü

Megelőzhető-e az ételallergia?

Egy baba hozzátáplálásának kezdete hatalmas mérföldkő mind a szülő, mind a baba számára. Rengeteg kérdés merül fel közben, és hamar előkerülnek az allergia lehetőségei is. Melyek azok, amelyek a leggyakrabban előfordulnak? Hogyan lehet őket megelőzni?

A legújabb kutatások kimutatták, hogy nem gond, ha egyszerre több dolgot vezetünk be a baba étrendjébe, sőt biztonságos, és az immunrendszer erősítését is segítheti, ezáltal szerepe lehet az ételallergiák kialakulásának csökkentésében. A téma teljeskörű felderítéséhez természetesen további vizsgálatok szükségesek.

A potenciálisan allergiát okozó ételek bevezetésekor mégis egyszerre csak egyfélét adjunk a kicsinek, mert így fogjuk tudni mihez kötni az esetlegesen megjelenő allergiás reakciókat. Mellette nyugodtan kaphatja azokat az ételeket, amelyeket már bevezettünk neki.

Minden étel bevezetésekor figyeljük a baba szervezetének reakcióit. Több, mint 160 allergén étel létezik, egyesek jobban, mások kevésbé allergizáló hatásúak. A leggyakrabban viszont a következő ételek okoznak allergiát: tehéntej, tojás, mogyoró- és diófélék, hal, szója, búza és kagyló.

A tudomány jelenlegi álláspontja az, hogy nem kell megvárni, hogy a baba idősebb legyen ahhoz, hogy bevezethessük neki ezeket az ételeket. Ha készen áll a szilárd ételek fogyasztására, nyugodtan bevezethetjük neki ezeket is. Figyelni kell a reakcióit, lesz-e tőle hasmenése, kiütései, okoz-e hányást, és ha bármi probléma merül fel, orvoshoz kell fordulni.

Ha a baba allergiás valamire, az allergiás reakciók rendszerint nagyon hamar jelentkeznek – ez néhány perctől néhány óráig terjedő időszakot jelenthet. A következő tünetekre érdemes odafigyelni: csalánkiütések, illetve egyéb kiütések, kipirosodott bőr, arc-, nyelv- vagy ajakdagadás, hányás és/vagy hasmenés, köhögés, nehézlégzés, eszméletvesztés.

Súlyos tünetek esetén azonnal mentőt kell hívni!

Kellő odafigyelést igényel, ha a családban már van ételallergiával küzdő személy, hiszen ez a baba esetében is növeli az érzékenység kialakulásának esélyeit.

Ha a baba csak enyhe tüneteket mutat, mint például kiütéseket, érdemes felvenni a kapcsolatot a háziorvossal, aki szakmai tanáccsal fog ellátni. Valószínűleg javasolni fogja, hogy tartsunk szünetet az adott étel bevezetésében, és ha megszűntek a tünetek, próbálkozzunk ismét. Továbbá elküldhet egy specialistához, aki bőrtesztet (ez babáknál, illetve kisgyerekeknél elég megbízhatatlan, mert nem tudnak elég hosszú ideig egy helyben ülni) vagy vérvételt fog javasolni.

Jó hír, hogy számos allergia típus idővel elmúlik. A tojás-, illetve a tejallergiát ki lehet nőni, de a mogyoró-, diófélékre, illetve kagylóra való érzékenység egy életre megmarad. A mogyorófélékre való allergia esetében pedig már immunterápia is elérhető, ami akár már nagyon pici gyerekek esetében is szép eredményeket hoz.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.