Menü

Strandbetegségek – mire ügyeljünk?

Bizony léteznek tipikusan strandbetegségek, melyek megkeseríthetik a nyári vakációt, a nyaralást és a kikapcsolódást, ezért ezeket jó elkerülni. Milyen betegségeket kaphatunk el a fürdőzés során? A legjellemzőbbek a különböző gombás bőrbetegségek, a fülfájás, fülbetegségek, a légúti megbetegedések, a gyomorrontás, emésztőrendszeri panaszok, illetve a napégés, napszúrás, túlhevülés. Nézzük is ezeket!

A természetes tavakban és a fürdőkben történő fürdés során is összeszedhetünk olyan kórokozókat, melyek megfertőzhetik például az intim testrészeket. Ezek a baktériumok leginkább a nőkre jelentenek veszélyt, ha a fürdés után viszkető-égő érzést tapasztalunk érdemes felkeresni az orvosunkat.

A fülgyulladás is gyakori strandbetegség, gyakran a kisebb, nem megfelelően fertőtlenített medencék és jakuzzik használatakor jelentkezhet, amennyiben a fülfájás fokozódik, az orvossal kell konzultálni a gyógymódról.

A strandokon előforduló számtalan baktérium bőrkiütést okozhat, ennek elkerülése érdekében is a zuhanyzás és a krémezés a leghatásosabb.

Nagyon kellemetlen betegség a lábgomba, a nehezen múló szemölcs. Ezektől nehéz megszabadulni, legjobb, ha megelőzzük a betegséget, mégpedig úgy, hogy mindig papucsot viselünk, és fürdés után lezuhanyozunk, így valóban minimálisra csökkenthetjük a fertőzések kialakulásának kockázatát.

Akinek már volt kötőhártya-gyulladása, az bármit megtesz, csak előzhesse meg a bajt. Borzasztó betegség, a szemünk kipirosodik, könnyezik, ég, viszket.

Amennyiben ilyen tüneteket tapasztalunk, menjünk el orvoshoz, ugyanis akár kötőhártya-gyulladásról is lehet szó.

Nem fertőző betegség, de mindenképp probléma a napégés. Aki a vakációt meg szeretné úszni leégés nélkül, az mindig kenje be magát fényvédő készítményekkel, különösen gyerekek esetében figyeljünk a magas faktorszámú napkémekre, ezen kívül kerüljük a napot a déli órákban és fogyasszunk elegendő folyadékot, lehetőleg vizet.

Mivel a strandokat sok fürdőző látogatja, így elkerülhetetlen, hogy olyanok is használják, akik nem figyelnek eléggé a higiéniájukra, illetve arra, hogy egészségesen használják a medencéket, éppen ezért fontos mind az öltözőkben, mind a zuhanyzókban papucsot használni, kezet fertőtleníteni és megfelelően tisztálkodni fürdőzés után.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.