Az egyik legértékesebb zöldség a mángold
- Dátum: 2023.07.11., 07:58
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészség, életmód, energia, mángold, rost, tápanyag, zöldség
Annak ellenére, hogy a mángoldot az egyik legtáplálóbb és legértékesebb leveles zöldségként tartják számon, itthon még mindig nem annyira elterjedt a fogyasztása. Pedig ez a sötétzöld színű zöldség egyesíti magában a spenót, a spárga, a sárgarépa, a rebarbara és a cékla kiváló tulajdonságait. Íze a spenóténál kicsit erőteljesebb.
A fehér, lila vagy piros levélnyelű mángold - amit római káposztának vagy leveles répának is hívnak - vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, és hasznos a betegségmegelőzésben. Érdemes gyakrabban beépíteni a mindennapi étkezésekbe, hiszen pektineket, értékes szerves savakat - így alma- vagy citromsavat - tartalmaz, serkenti az anyagcsere-folyamatokat, és a fogyókúrázók is ehetik. Személyenként napi 150-200 gramm az ajánlott mennyiség.

Mit tartalmaz a mángold?
Található benne többek közt magnézium, vas, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor és cink, de nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat is, van benne például béta-karotin, kvercetin, karotinoid és betalain. A mángold gyulladáscsökkentő hatása sem elhanyagolható.
Erősíti a csontokat, véd a rák ellen
A kalcium, valamint a D-vitamin és a K-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében. A kalcium táplálja a csontok és a fogak szerkezetét, míg a D-vitamin segíti a beépülését, szabályozza a szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjét. A mángold nagyon gazdag K-vitaminban, így érdemes gyakran fogyasztani belőle.
Ráadásul több olyan fontos vitamin és ásványi anyag is található a mángoldban, mely csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát: a béta-karotin véd a bőrrák ellen, és a tüdőrákot is segít megelőzni a kutatások szerint. Antioxidáns-tartalma révén a mángold erősíti az immunrendszert, és védi a sejteket a szabad gyökök oxidáló hatásától.
Védi a szemet, és diétázóknak is ajánlott

A zöldségben található karotin a szem egészségét őrzi, megóvja a rövidlátástól, és a szürkehályog megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A mángold rendkívül magas rosttartalmának köszönhetően - kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett - szinte átmossa a bélrendszert, serkenti az emésztést, ezáltal a fogyókúrának is lendületet ad.
Hogyan fogyaszd a mángoldot?
Ez a filléres zöldség igazi csodabomba a szervezet számára. A mángold leveleit fogyaszthatod nyersen, például salátákban vagy turmixokban, de krémlevesként, köretként vagy főzelékként is kiváló. A nyelét megfőzve szintén salátákba, de akár süteménybe is használhatod. A zöldség jól fagyasztható, így a vitaminhiányos téli hónapokra is el lehet rakni belőle a mélyhűtőbe.

A legegészségesebb zöld leveles zöldségeknek sokkal gyakrabban kellene a tányérra kerülniük, hogy a betegségeket megelőzd.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.