Menü

Az egyik legértékesebb zöldség a mángold

Annak ellenére, hogy a mángoldot az egyik legtáplálóbb és legértékesebb leveles zöldségként tartják számon, itthon még mindig nem annyira elterjedt a fogyasztása. Pedig ez a sötétzöld színű zöldség egyesíti magában a spenót, a spárga, a sárgarépa, a rebarbara és a cékla kiváló tulajdonságait. Íze a spenóténál kicsit erőteljesebb.

A fehér, lila vagy piros levélnyelű mángold - amit római káposztának vagy leveles répának is hívnak - vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, és hasznos a betegségmegelőzésben. Érdemes gyakrabban beépíteni a mindennapi étkezésekbe, hiszen pektineket, értékes szerves savakat - így alma- vagy citromsavat - tartalmaz, serkenti az anyagcsere-folyamatokat, és a fogyókúrázók is ehetik. Személyenként napi 150-200 gramm az ajánlott mennyiség.

Mit tartalmaz a mángold?

Található benne többek közt magnézium, vas, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor és cink, de nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat is, van benne például béta-karotin, kvercetin, karotinoid és betalain. A mángold gyulladáscsökkentő hatása sem elhanyagolható.

Erősíti a csontokat, véd a rák ellen

A kalcium, valamint a D-vitamin és a K-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében. A kalcium táplálja a csontok és a fogak szerkezetét, míg a D-vitamin segíti a beépülését, szabályozza a szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjét. A mángold nagyon gazdag K-vitaminban, így érdemes gyakran fogyasztani belőle.

Ráadásul több olyan fontos vitamin és ásványi anyag is található a mángoldban, mely csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát: a béta-karotin véd a bőrrák ellen, és a tüdőrákot is segít megelőzni a kutatások szerint. Antioxidáns-tartalma révén a mángold erősíti az immunrendszert, és védi a sejteket a szabad gyökök oxidáló hatásától.

Védi a szemet, és diétázóknak is ajánlott

A zöldségben található karotin a szem egészségét őrzi, megóvja a rövidlátástól, és a szürkehályog megelőzésében is fontos szerepet játszik.

A mángold rendkívül magas rosttartalmának köszönhetően - kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett - szinte átmossa a bélrendszert, serkenti az emésztést, ezáltal a fogyókúrának is lendületet ad.

Hogyan fogyaszd a mángoldot?

Ez a filléres zöldség igazi csodabomba a szervezet számára. A mángold leveleit fogyaszthatod nyersen, például salátákban vagy turmixokban, de krémlevesként, köretként vagy főzelékként is kiváló. A nyelét megfőzve szintén salátákba, de akár süteménybe is használhatod. A zöldség jól fagyasztható, így a vitaminhiányos téli hónapokra is el lehet rakni belőle a mélyhűtőbe.

A legegészségesebb zöld leveles zöldségeknek sokkal gyakrabban kellene a tányérra kerülniük, hogy a betegségeket megelőzd.

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.