Menü

A kutya hatása a gyerekekre

Gyermekkoromban lakótelepen éltünk, kevés négyzetméteren, s sajnos sosem tapasztaltam meg, milyen érzés, ha van háziállatunk. A gyerekeim többször is kérték, hogy legyen kutyánk, azonban mielőtt kutya mellett döntünk, mely véleményem szerint egy óriási felelősség, fontos körülnézni, hogy mely fajta kutyák jöhetnek kisgyerekek mellett szóba és milyen hatása van a gyerekekre.

Helyesbítem a felső sorokat, a gyerekeim kaptak kutyát, kettőt is, azonban ők anyósomnál élnek, egy számukra tökéletesen megfelelő kertes, udvarral rendelkező vidéki családi házban, ahol megfelelő körülmények között nevelkedhetnek.

Elmondom azért, hogy én általában félek a kutyáktól, ám ezeket a hatalmas „plüssmedvéket” én is elsőre megszerettem.

Szerintem érezték az állatok, hogy kihez kell odajönni, odabújni, mert egyből engem találtak meg, aki pont inkább messziről szereti szemlélni ezeket az amúgy barátságos állatokat. A kutyusok megérkezésével én egyre több olvasnivalót kerestem a világhálón az ebekkel kapcsolatban, hiszen azt gondolom ez minden állattartás alapja.

Egyetlen hörcsögünk van otthon, az ő gondozásáról hetekig olvastam, mielőtt gazdáivá váltunk, úgy gondolom, ez a felelős állattartásnál elengedhetetlen.

Nézzük a kutyák és a gyerekek kapcsolatát!

A gyermekek és kutyák között lévő különleges kapcsolatról számos történetet olvashatunk, s egyik legfőbb tény, hogy a gyerekek egy háziállat mellett felelősséget tanulnak, hiszen az állatot minden nap gondozni kell, ebből kifolyólag a gyerekek vitathatatlanul több időt töltenek a szabadban és a sok kutyasétáltatással sokkal többet mozognak, mintha az x-boksz, vagy a számítógép, telefon előtt töltenék el a délutánjaikat.

A gyerekekre gyakorolt pozitív hatások egyike, hogy erősödik az immunrendszerük a háziállatok által, mely szintén nem utolsó szempont.

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Természetesen, ahogy említettem is, érdemes utánanézni, hogy milyen fajta kutyus való kisgyermekek mellé, ugyanis vannak olyan kutyák, akik kifejezetten rajonganak a gyermekekért, ám előfordulhat, hogy az adott eb kifejezetten tart a gyerekektől.

A magam részéről továbbra is ragaszkodom egyébként ahhoz az állásfoglaláshoz, hogy amikor beadom a derekam a családnak és kutyát veszünk magunkhoz, mindenképp állatmenhelyről fogom ezt megtenni.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.