Gyümölcsök és zöldségek mérgező részei
- Dátum: 2023.06.28., 21:21
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- burgonya, cianid, cseresznye, csonthéjasok, glikoalkaloid, görcs, gyomorfájdalmak, gyümölcs, hányás, kakonin, krumpli, meggy, mérgező, oxálsav, őszibarack, rebarbara, sárgabarack, szédülés, szilva, szolanin, zöldség
Nyáron szinte dúskálunk a különféle gyümölcsökben és zöldségekben, hiszen ilyenkor terem a legtöbb. Tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal, rendkívül jót tesznek egészségünknek és alakunk szempontjából is jó választás, ha köretként fogyasztjuk. Fontos azonban, hogy tudjuk, mely részei ehetők egy gyümölcsnek vagy zöldségnek, ugyanis egyes részek mérgezőek is lehetnek. Ettől persze nem kell megijedni, hiszen sok esetben a kerülendő részei az adott növénynek már szedéskor eltávolíthatók, illetve olyanok is akadnak, amik csak nyersen okoznak problémát. Mutatjuk, mikre érdemes odafigyelni.
A gyümölcsök közül a csonthéjasok, mint például a sárgabarack, őszibarack, szilva, cseresznye és meggy tipikus nyári gyümölcsök, ráadásul nagyon közkedveltek. A magjukban azonban úgynevezett cianid vegyületek találhatók, amik rendkívül mérgezőek, sőt, bizonyos adagban akár mérgezőek is lehetnek. Éppen ezért nem ajánlott ezeknek a gyümölcsöknek a magjait is elfogyasztani, igaz, egyben lenyelve nem feltétlen okoz problémát, azonban, ha elrágjuk, akkor a benne található cianid vegyületek a szervezetünkbe kerülnek és túl sok mag elfogyasztása esetén komoly gondokat is okozhatnak. A cianid mérgezés legjellemzőbb tünetei a hányás, fejfájás, szédülés és légzési nehézségek.
A zöldségek közül is akad olyan, aminek bizonyos részeit érdemes elkerülni. Ilyen például a burgonya. Bár nem szükséges minden, picit is hibás darabot a kukába dobni, a zöld foltokat és az újonnan megjelenő csírákat mindenképpen távolítsuk el, ugyanis mérgező alkaloidokat tartalmaznak. A bennük található szolanin és kakonin olyan glikoalkaloidok, melyek nem csak a burgonya csírájában, de a nadragulyában is megtalálhatók. Ha mégis olyan krumplit használunk fel, aminek nem távolítottuk el ezeket a részeit, rendkívül erős gyomorfájdalmak, hányás, hallucináció, sőt bénulás is bekövetkezhet.
Bár nem a leggyakoribb zöldség, de a rebarbarával sem árt vigyázni, amennyiben fogyasztjuk, ugyanis a levelei oxálsavat tartalmaznak, ami rozsdásodást gátló anyagok, esetleg fehérítő összetevői közül lehet ismerős. Sokaknak meglepő, hogy zöldség, hiszen gyümölcsként bánunk vele, legtöbbször eperrel vagy valamilyen epres süteménnyel együtt találkozhatunk vele, ugyanis nagyon jól passzolnak egymáshoz, illetve a cukor jelenléte csökkenti az oxálsav hatását.
A levelek elfogyasztása éppen emiatt kerülendő, mivel erős gyomorfájdalmat, hányingert, hányást, sokkot, görcsöket, sőt, akár halált is okozhat, amennyiben nagy mennyiségben került a szervezetbe. Bár a szervezet képes az oxálsavat átalakítani és a vizelettel együtt üríteni, azonban nagyobb mennyiség esetében mérgezés kockázata áll fent, illetve megemeli a vesekövek kialakulásának kockázatát.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.