Menü

Gyümölcsök és zöldségek mérgező részei

Nyáron szinte dúskálunk a különféle gyümölcsökben és zöldségekben, hiszen ilyenkor terem a legtöbb. Tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal, rendkívül jót tesznek egészségünknek és alakunk szempontjából is jó választás, ha köretként fogyasztjuk. Fontos azonban, hogy tudjuk, mely részei ehetők egy gyümölcsnek vagy zöldségnek, ugyanis egyes részek mérgezőek is lehetnek. Ettől persze nem kell megijedni, hiszen sok esetben a kerülendő részei az adott növénynek már szedéskor eltávolíthatók, illetve olyanok is akadnak, amik csak nyersen okoznak problémát. Mutatjuk, mikre érdemes odafigyelni.

A gyümölcsök közül a csonthéjasok, mint például a sárgabarack, őszibarack, szilva, cseresznye és meggy tipikus nyári gyümölcsök, ráadásul nagyon közkedveltek. A magjukban azonban úgynevezett cianid vegyületek találhatók, amik rendkívül mérgezőek, sőt, bizonyos adagban akár mérgezőek is lehetnek. Éppen ezért nem ajánlott ezeknek a gyümölcsöknek a magjait is elfogyasztani, igaz, egyben lenyelve nem feltétlen okoz problémát, azonban, ha elrágjuk, akkor a benne található cianid vegyületek a szervezetünkbe kerülnek és túl sok mag elfogyasztása esetén komoly gondokat is okozhatnak. A cianid mérgezés legjellemzőbb tünetei a hányás, fejfájás, szédülés és légzési nehézségek.

A zöldségek közül is akad olyan, aminek bizonyos részeit érdemes elkerülni. Ilyen például a burgonya. Bár nem szükséges minden, picit is hibás darabot a kukába dobni, a zöld foltokat és az újonnan megjelenő csírákat mindenképpen távolítsuk el, ugyanis mérgező alkaloidokat tartalmaznak. A bennük található szolanin és kakonin olyan glikoalkaloidok, melyek nem csak a burgonya csírájában, de a nadragulyában is megtalálhatók. Ha mégis olyan krumplit használunk fel, aminek nem távolítottuk el ezeket a részeit, rendkívül erős gyomorfájdalmak, hányás, hallucináció, sőt bénulás is bekövetkezhet.

Bár nem a leggyakoribb zöldség, de a rebarbarával sem árt vigyázni, amennyiben fogyasztjuk, ugyanis a levelei oxálsavat tartalmaznak, ami rozsdásodást gátló anyagok, esetleg fehérítő összetevői közül lehet ismerős. Sokaknak meglepő, hogy zöldség, hiszen gyümölcsként bánunk vele, legtöbbször eperrel vagy valamilyen epres süteménnyel együtt találkozhatunk vele, ugyanis nagyon jól passzolnak egymáshoz, illetve a cukor jelenléte csökkenti az oxálsav hatását.

A levelek elfogyasztása éppen emiatt kerülendő, mivel erős gyomorfájdalmat, hányingert, hányást, sokkot, görcsöket, sőt, akár halált is okozhat, amennyiben nagy mennyiségben került a szervezetbe. Bár a szervezet képes az oxálsavat átalakítani és a vizelettel együtt üríteni, azonban nagyobb mennyiség esetében mérgezés kockázata áll fent, illetve megemeli a vesekövek kialakulásának kockázatát.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?