Menü

A gabonafélék egészségre gyakorolt hatása

Egyre többen fedezik fel a különféle gabonafélék egészségre gyakorolt hatásait. Az egyik ilyen egészséges gabonaféle nem más, mint a barna rizs, amely sok fehérjét tartalmaz. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterin értékeit, szabályozza a vércukorszintet és segít a bélrendszerben a jó bélbaktériumok elszaporodásában.

A cirok egy gluténmentes gabona, amely sokféle betegség kezelésében segíthet, úgymint lisztérzékenység, autizmus vagy irritábilisbél-szindróma. A hajdina mintegy kilenc esszenciális aminosavat tartalmaz és a gazdag forrása a B-vitaminoknak.

Az árpának már az ókori Egyiptomban is nagy kultusza volt. Nyakláncot készítettek az árpaszemekből és ezzel temették el a halottaikat. Nagy mennyiségben tartalmaz oldható rostokat, mint a béta-glükán, amely alacsonyan tartja a koleszterinszintet és aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében. Az árpa ezen kívül sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaz.

A zab is bővelkedik rostokban, így könnyen eltelít bennünket, kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz és ilyen módon segíthet nekünk a fogyásban. A zab segítséget nyújt az inzulintermelődésben és ennek köszönhetően a vércukorszintet is egyensúlyba hozhatja.

A kölest Afrikában sör készítésére használják, míg Indiában kenyeret sütnek belőle. Nagyon sok értékes ásványi anyagot, többek között mangánt tartalmaz, amely nemcsak az agy, hanem a csontok állapotára is pozitívan hat.

A quinoa egy gluténmentes teljes kiőrlésű gabona, amely nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, rostot, mangánt, magnéziumot, folátot és B1-vitamint, éppen ezért nagyon hasznos lehet a rendszeres fogyasztása.

A bulgurt sokféleképpen elkészíthetjük. Nagyon sok rostot tartalmaz, lehetővé teszi a bél egészségének fenntartását, sőt egyes kutatások szerint bizonyos ráktípusok kivédésében is segítségünkre lehet.

A rozs rendkívül sok rostot tartalmaz, de csak alacsony a glikémiás indexe. Egyik nagy előnye, hogy segít stabilan tartani a vércukorszintet, éppen ezért lehet nagyon előnyös a rendszeres fogyasztása cukorbetegek számára.

Gluténmentes diétában felhasználható alapanyagok

– burgonyaliszt

– burgonyakeményítő

– burgonyapehely

– kukoricaliszt

– kukoricakeményítő

– kukorica pehely

– kukorica pehelyliszt

– kukoricadara

– rizsliszt, barna riszliszt

– rizsdara

– rizspehely

– zabliszt, ha garantáltan gluténmentes

– zabpehely, ha garantáltan gluténmentes

-kölesliszt

-hajdinaliszt, tápiókakeményítő, lenmagliszt, kókuszliszt, gesztenyeliszt, amarantliszt

A gluténmentes diétában fogyasztható élelmiszereket végignézve és összehasonlítva korszerű táplálkozási ajánlásokban szereplő alapanyagokkal, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonafélékre vonatkozó javaslatok lógnak ki a sorból. A nagy választékban kapható gluténmentes lisztkeverékekből szinte az összes tésztaféle elkészíthető, azonban ezek kalória és szénhidráttartalma magasabb, fehérje és rost tartalma alacsonyabb a búzaliszthez képest, elkészítésükhöz több zsiradékot igényelnek.

Ezeket is figyelembe véve próbáljunk kevesebb kenyérfélét fogyasztani, illetve a kínálatból válasszuk, a lassan felszívódó, rostban gazdag változatokat, ezek egészségesebbek és szénhidráttartalmuk is alacsonyabb.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.