Menü

Mire jó a kövirózsa?

A kövirózsa latinul, sempervivum tectorum, ami annyit tesz, hogy az örökké élő. A neve nem véletlen, hiszen szinte mindent túlél és remekül alkalmazkodik a különböző környezethez. Az ókorban úgy vélték, hogy a kövirózsa megvédi a házat a villámcsapástól, ezért ültették előszeretettel házak tetejére. Ezt tudományosan igazolni nem sikerült, de akár ma is láthatunk a háztetők cserepein ilyen fajta növényt. Habár lakásban nem szeret, kint gyönyörű és nem igényel folytonos, aprólékos gondozást.

Ültetése rendkívül egyszerű, csak beledugjuk a földbe, és kis időn belül gyökeret ereszt. Nem igényel tápanyagban gazdag földet, köveken, cserépen is megél. Magyarországon a Villányi-hegységben él vadon, azonban rendkívül gazdag szín- és formavilága, illetve igénytelensége miatt, gyakran találkozhatunk vele kertekben is.

Népi elnevezései a fülfű, égdörgőfű, mennykővirág, kövirózsa, házi kövirózsa, fali kövirózsa, kőrózsa, fülbeeresztőfű, fülbefacsarófű. Nevei utalnak a gyógyhatására is. A kövirózsát magyar aloé verának is nevezik, mivel felhasználási javallatai nagyon hasonlóak. Alkalmazása során azonban vegyük figyelembe, hogy nem minden kövirózsa gyógyító hatású.

Ahogy a neve is utal rá, a népi hagyomány gyakran használja, fülgyulladás, fülbetegségek esetén. Kiváló fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Ezt kihasználhatjuk szájbetegségek esetén is, mint például szájüregi fertőzések, torokgyulladás, herpesz vagy különböző szájüregi duzzanatok esetén. Teakeverékként pedig hurutos köhögés csillapítására is alkalmas. Antioxidáns és sejtvédő hatással is rendelkezik, ez főleg C-vitamin-tartalmának köszönhető.

A kozmetikai ipar is előszeretettel használja a kövirózsát- Bőrbetegségek, májfoltok és bőrelszíneződés esetén is találunk megfelelő krémet, melynek alapja az említett növény. A teljes föld feletti rész gyógyhatású. Nyugodtan gyűjtsük frissen . A lédús leveléből kipréselt nedvet pedig különféle anyagokkal (krémmel, olajokkal) is keverhetjük. Így akár otthoni kozmetikumok esetében is használható.

Szemölcsre vagy tyúkszemre is gyógyír lehet. Félbevágott levelet kössünk a kezelendő területre. Erős fejfájást általában percek alatt enyhíti, ha egy maroknyi levelet teszünk a homlokunkra. Régen használták hasmenés kezelésére és féregűzésre, illetve külsőleg végtagi fájdalmat enyhítettek vele. Gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, külsőleg fájdalomcsillapító, baktérium és vírusölő hatású. Továbbá jó hír lehet a nyári szezonra, hogy rovar és csaláncsípések esetén is segítségünkre lehet. Ha esetleg baleset érne minket, akkor, vágott sebek, égési sérülések kezelésére is alkalmas. A strandról hazatérve, bőrünk fájdalmát csillapítanánk valamivel, akkor napégés ellen az aloe verával is felveszi a versenyt. Nőknek jó hír, hogy megoldás lehet a gyantázás utáni égő érzés, valamint a viszketés enyhítésére.

A növény használatának mellékhatásától nem kell tartani, jelenleg nem ismert. Csupán annyi, hogy tudunk kell, melyik kövirózsa gyógyító hatású.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.